Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2011 09:51 - Радиация е открита в пречиствателната станция на Токио
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
2



Радиация над нормата, която е безопасна за човешкото здраве, е открита в пречиствателната станция на Токио и на още 5 предградия, съобщи японската обществена телевизия NHK, предаде "Дневник".

Властите съветват вода от чешмата да не се дава на бебетата, допълват от местната здравна администрация, цитирани от "Ройтерс".

Ден по-рано Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че продължава да изтича радиация от авариралата АЕЦ "Фукушима-1" и да замърсява околния въздух, почва и морска вода.

В сряда САЩ станаха първата държава, забранила вноса на храни - мляко, плодове и зеленчуци - произведени във Фукушима и още три префектури.

Токио потвърди, че радиация над нормата е открита в 11 вида зеленчуци в района, както и в млякото и водата в Североизточна Япония. Властите обаче уточниха, че равнището не е опасно за здравето на хората и призоваха държавите по света да не преиграват в реакцията си.


Японският министър-председател Наото Кан призова гражданите да спрат да ядат листни зеленчуци от района на пострадалата при земетресението АЕЦ "Фукушима", след като властите откриха повишено ниво на радиация в 11 вида зеленчуци в префектурите Фукушима и Ибараки, предадоха Ройтерс и ДПА, съобщи Вести.бг. 

Здравното министерство заяви, че сред заразените зеленчуци са броколи, спанак, зеле и карфиол.

Властите са открили в зеленчук, известен като кукитачина, съдържание на радиоактивен цезий, превишаващо 160 пъти безопасното за здравето ниво.

В Ибараки е бил открит също радиоактивен йод в магданоз и сурово мляко, поради което правителството е наредило да спрат доставките на тези продукти от префектурата.

Радиация над допустимите равнища за бебета е открита във

водопречиствателна станция в Токио

и властите в японската столица съветват жителите да не дават вода от чешмата на малките деца, заяви представител на градските власти, цитиран от Ройтерс, потвърждавайки съобщение, направено по-рано тази сутрин от телевизия Ен Ейч Кей.

Администрацията призовава жителите на не пият вода от водопровода, в която е регистрирано повишено съдържание на радиоактивен изотоп на йод, предаде ИТАР-ТАСС.

Франция вчера поиска от ЕК да наложи систематичен контрол

над вноса на пресни хранителни продукти от Япония на границите на ЕС, съобщи Франс прес, като се позова на аграрното министерство.

Париж вече прие едностранно решение за радиационен контрол над внасяните морски продукти, припомня ИТАР-ТАСС.

САЩ заявиха, че ще спрат вноса на мляко и пресни продукти от областите близо до пострадалата от земетресението японска АЕЦ "Фукушима", съобщи Ройтерс.

Администрацията по храните и лекарствата каза, че ще спре вноса на мляко и млечни произведения и на пресни плодове и зеленчуци от четири японски префектури - Фукушима, Ибараки, Точиги и Гума.

Същевременно японското правителство призова страните, които внасят хранителни продукти от Япония, да действат разумно, когато обмислят

ограничения върху вноса на храни от районите около АЕЦ "Фукушима"

Ремонтната дейност във Втори реактор на пострадалата от земетресението японска АЕЦ "Фукушима-1" временно беше спряна отново заради високо ниво на радиация, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на властите.

Работниците били принудени да преустановят дейността, след като радиационният фон в близост до охладителната система на реактора достигнал 500 милисиверта на час, което е над допустимата норма за участниците в операцията.

Японската агенция за ядрена безопасност също така съобщиха, че температурата в част от Първи реактор на централата се е повишила до 399 градуса по Целзий, докато работната температура на енергоблока е 302 градуса. Според агенцията обаче няма непосредствена опасност.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036435
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930