Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2011 20:29 - Трайков скастри "Лукойл" и "Росатом"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 887 Коментари: 1 Гласове:
1



Руските компании "Лукойл" и "Росатом" са единствените, които си позволяват безпрецедентен тон към българското правителство, заяви в сряда министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Той съобщи, че няма да участва в проведената по-късно втора среща между правителството, производители и браншови организации за цените на горивата. Според запознати, цитирани от в. "24 часа" Трайков е бил "отстранен" по настояване на "Лукойл България", след като по време на първата среща преди седмица, посветена на цените на бензина и дизела, Трайков влезе в спор с шефа на компанията Валентин Златев.

Премиерът Борисов заяви, че това не е така, защото "от самото начало досега отговорен за воденето на преговорите е вицепремиерът Дянков".

Напрежението се засили драматично през последните дни, след като министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков се оказа първият представител на българско правителство въобще, който публично повдигна въпроса за високите производствени цени на “Лукойл Нефтохим“ и липсата на достатъчно внос на горива, чрез който да се балансира пазарът. Позицията му предизвика не само остра реакция от страна на компанията, но и на премиера Борисов.

В дискусията за цените на горивата в сряда не участва и транспортният министър Александър Цветков, макар че именно негов зам.-министър е представител на държавата в надзора на "Лукойл Нефтохим".

Трайков изрази мнение, че цените на горивата у нас вече са "по-пазарни" и това било резултат на дебата в последната седмица и усилията на министър-председателя.

Той не отговори на въпроса дали е отстранен от срещата или не присъства по собствено желание. Запитан дали вижда смисъл да остане в правителството, в което неговото мнение няма значение, Трайков каза: "Виждате, че има смисъл, моето становище има значение".

"Що се отнася до PR-публикацията на "Лукойл", това е безпрецедентен тон от една чужда компания към българското правителство, поне от времето на това правителство. Досега само една друга компания си е позволявала подобен тон - "Росатом", заяви Трайков.

"Росатом" е собственик на компанията, която ще изгражда АЕЦ "Белене". Наскоро стана известно, че Валентин Златев е присъствал на преговори в Москва между българското правителство и "Росатом" за "Белене", като от министерството на икономиката поясниха, че той не е бил част от българската делегация.

Моите въпроси към "Лукойл" продължават да стоят, каза Трайков по повод спора си с компанията. Той добави, че е получил факс от компанията, в който няма отговори на въпросите, които той е поставил. Коментарите му са повод подигравателното писмо на "Лукойл" от 21 март, според което министърът на икономиката "не може да смята" и не е компетентен.

Борисов: Никой не може да ми определя как да водя преговори

Запитан защо министър Трайков не е участвал в срещата с търговците на горива и има ли смисъл да остава в правителството му, премиерът Бойко Борисов заяви:

"Не бих отговорил на този въпрос, защото нито вие, нито който и да е може да ми определя с кой и как да водя преговори! Първо, от самото начало досега отговорен за воденето на преговорите е вицепремиерът Дянков и по никакъв начин не е нито отстраняван, нито изключван. Освен това имаше зам.-министри и на финансите и на транспорта, които имаха ресор. Така че на въпроса дали министър Трайков ще бъде министър – той е. Ползва се с моето доверие. Неслучайно изрично подчертах, че оценявам желанието му да се търси максимална прозрачност и единственото, за което пък съм го критикувал, защото той като министър има възможност преди да говори публично да го провери и тогава да го съобщи. Ето, давам един пример, защото сега лично попитах представителя на австрийската компания OMV дали заплатите на хората, които работят в тяхната рафинерия се различават 20 или 30 пъти. Той каза, че те са приблизително еднакви. Това е можело да се пита по-рано, да се провери и не да се пуска в публичното пространство, да настройваме обществото към една или друга компания".

Всъщност Борисов неволно обвини министъра си заради думи на Иван Костов за OMV - а именно, че работниците им тук и в чужбина са с много различни заплати. След като репортери му напомниха за объркването, Борисов каза: "И него (Костов - бел. ред.) пък изобщо не го слушам".

Симеон Дянков обясни, че становището на държавата по предложенията на бизнеса за намаляване на цените на дизела е подготвено от него и министрите на икономиката и на транспорта. "Вече имаме общо решение и не считам, че Трайков и Цветков, който имат тежки министерства с много работа, се налага да са там", каза Дянков.

Ще въведа практиката като в цяла Европа – два въпроса и довиждане

Раздразнен от въпросите дали думата на "Лукойл" тежи повече от тази на икономическия министър, премиерът се скара на журналистите и заяви:

"Просто не считам за нужно да отговарям на въпроси, които изцяло касаят моите решения, а моите решения съм ги взел две седмици преди това и съм ги свел на ресорния министър Дянков. Аз не знам къде и как някой ви вкарва слухове...вашите представи и след това ние трябва да се обясняваме по теми, които нямат нищо общо с действителността. Ми хайде да събера целия Министерски съвет сега да ви угодя. На друг чули ли сте...вчера като съм казал на Найденов, че трябва с финансовото министерство да отрегулират всички въпроси, включително кадрови промени, ако се налагат във фонд "Земеделие". Това значи ли че съм му загубил доверието? Ето, тези хора като дойдат искат с премиера да говорят, искат отговорности от него. Ми аз ги търся тези отговорности от съответните длъжностни лица".

"Моля ви се, няма всеки ден да ме преследвате и да ми задавате въпроси, които някой като станал му хрумнало – идете го питайте. Демокрацията изисква...и аз всеки ден се явявам на вас да ви обяснявам на кой каквото му щукне на акъла да ме пита. И изместваме темата, която касае стотици и хиляди хора да обяснявам сега какво на някой му минало през акъла. Не ми е приятно и ще въведа практиката каквато я има в цяла Европа – два въпроса и довиждане. Аз отговарям на всичко – от първия сняг до каквото ви дойде на акъла всеки ден. Да си имаме уважението", каза още Борисов.

На последвал въпрос защо Дянков се е срещал с Алексей Петров и за какво са си говорили, Борисов се ядоса още повече и каза: "Господин Дянков има глава на раменете си, може сам да определя с кой и как да се среща. От следващия път по два въпроса максимум".




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Как една мижитурка може да скастри ...
23.03.2011 22:00
Как една мижитурка може да скастри мощен еврейски концерн...- Никак, глупости на търкалета казани от един мухъл! Кой го пък този министър направи- Боже, слез и си прибери верисийте!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029593
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930