Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2011 10:09 - Първанов Vs Ангелов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1254 Коментари: 1 Гласове:
3



"В спора се ражда истината", казва една философска максима". С тези думи военният министър Аню Ангелов отговаря на публикувания в личния сайт на президента Георги Първанов (GeorgiParvanov.bg) коментар за отбранителната политика на страната (Прочетете публикувания текст).

Министър Ангелов е озаглавил своя отговор със заглавие: "Още веднъж за принципните различия с президента по отбранителната политика".

"Появилият се материал още веднъж показва, че двамата имаме принципни различия по въпросите на отбраната на страната, за които съм се изказвал многократно", заявява военният министър, оставяйки без коментар дали държавният глава изразява официална позиция или на формацията АБВ.

"Впрочем,

тази двойственост е характерна за настоящия президент,

който винаги е избягвал въпроса за неговата отговорност, за всички негативни процеси през неговите два мандата", казва военният министър.

Той критикува президента, че този подход е удобен да критикува без да носи политическа и институционална отговорност.

"Президентът претендира за авторство върху някои от набелязаните и реализиращи се от нашето управление политики", продължава Аню Ангелов и няколко реда по-надолу в отговора си отбелязва:

"Именно ние предоговорихме неизгодните договори, спряхме източването на отбранителните ресурси, стабилизирахме бюджета за отбрана, което стана включително и чрез въвеждането на някои рестрикции и прилагането на непопулярни мерки".

Позицията съдържа отговор на 9-те ключови възражения за отбранителната политика на страната, изразени от президента.

"Нито една от съседните държави не се разглежда като потенциален противник и не съществува пряка военна заплаха за суверенитета и териториалната цялост в дългосрочна перспектива", с този цитат от Стратегията за Национална сигурност министър Аню Ангелов отговаря на обвиненията, че военното ведомство последователно налага линия за подценяване на заплахите за сигурността, особено що се отнася до рисковете в нашия и в съседни региони.

Интересно е какви растящи рискове и заплахи в нашия регион за териториалната цялост на страната вижда президентът, извън тези, посочени в Стратегията за национална сигурност.

В писмото има и доста ирония.

Така министърът посочва на едно място, че се надява президентът да е запознат с новата Стратегическа концепция на НАТО.

На друго пък се посочва, че той "явно не е разбрал смисъла на структурната реформа, която ние провеждаме във въоръжените сили".

Има и отговор, в който дори се "пояснява" на върховния главнокомандващ какво представляват способностите на армията. Що се отнася до критиките на президента за финансирането на армията, което падна от 2,6% от БВП на 1,3%.

В отговора на военния министър се изтъква, че въпросът с финансирането на отбраната не опира само до размера на бюджета, но и до "неговото изразходване, до приоритетното финансиране на определени дейности и, не на последно място, до прозрачността и обосноваността на разходите".

В позицията се изтъкват и 300 млн. лв. допълнително, които бяха дадени на МО, за да се защити тезата, че ведомството не е с нисък приоритет за ГЕРБ.

Дълговете обаче, натрупани по времето на Тройната коалиция, които бяха пресметнати именно от новото ръководство на МО, отново са дадени за пример за произволното харчене на ресурс.

Според позицията, разпространена от пресцентъра на Министерството на отбраната, това "бе на път да доведе системата на отбрана до колапс". Изтъква се, че правото на министъра на отбраната в последните - поредни промени на Закона да изпраща до 600 военни е за "съвместни учения и подготовка зад граница" и цели да се даде възможност да участват цели щатни подразделения - батальони, "за което уж пледира и Георги Първанов".

Като интересни са определени разсъжденията на президента за повече граждански контрол в армията.

Посочва се, че промените не само, че не обезличават професионалното ръководство, но дори и напротив - те са били увеличени в условията на интегрирано министерство.

Отхвърля се тезата на държавния глава, че военните са лишени от редица социални придобивки.

"Няма съмнение, че грижата за хората в отбраната е сред нашите приоритети. Това най-ярко пролича от факта, че въпреки ограничения бюджет, всички социални придобивки бяха запазени".

В текста се посочва, че войникът, "измокрен, гладен, уморен", принадлежи на една друга армия и че Армията, която сега изграждаме, се основава на способности, а не на численост.

В едно от обръщенията върховният главнокомандващ се назовава като "Господин Първанов".

В отговорът до президента Първанов в повечето случаи се говори в първо лице, единствено число, но се посочва и, че "не бих искал да подменям военната експертиза с политическо говорене преди избори".

Въпреки това обаче позицията, изпратена от пресцентъра на министерството, не е подписана от министъра на отбраната.
Вести.бг




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - Някои политически субекти, извън правомощията си,
29.03.2011 15:06
твърде неразумно, но с голяма активност умело започнаха да нагнетяват конфронтация в отношенията между институциите. Това става опасно за необходимото относително спокойствие в тежък за страната ни момент и изпраща много лоши сигнали към света и Европа .
Каква ли е целта им ?
Аз лично "само предполагам" , както с демонстративен сарказъм напоследък обича да подмята един бивш министър.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035934
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930