Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 13:32 - Русия получи АЕЦ "Белене" през задния вход
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1158 Коментари: 1 Гласове:
2



България се задължи до два месеца да се договори окончателно за цената на АЕЦ "Белене" и така договорът за строежа й да стане окончателен. Това се оказа финалът на продължилите шест дни преговори между Националната електрическа компания (НЕК) и "Атомстройекспорт", които според първоначалните изявления на премиера Бойко Борисов и на министъра на икономиката Трайчо Трайков трябваше за завършат със замразяване на работата по АЕЦ "Белене", пише Дневник онлайн.

Според коментатори резултатът по-скоро изпълнява целта на руската страна, която искаше София да подпише допълнение към договора за "Белене", с което да се ангажира да плати над 2 млрд. евро през следващите две години и което да направи проекта необратим.

Ангажиментът е поет, без страната да е получила отговор на допълнителните въпроси за безопасността на реакторите, отправени от Трайков към руския производител, както и при липсата на анализ за финансовата ефективност на проекта, заради който правителството нае английската банка HSBC.

Броени часове след като във вторник следобед НЕК разпространи информация, че е подписан меморандум за разбирателство и допълнение 12 към споразумението, в резултат на което всички дейности се спират до 30 юни, Трайчо Трайков спешно свика журналистите и им съобщи, че е уволнил изпълнителния директор на държавната компания, който водеше преговорите от българска страна.

По думите му Красимир Първанов е превишил дадените му правомощия, като е ангажирал България до два месеца да подпише окончателен договор за втората атомна централа. Премиерът Бойко Борисов бил уведомен за решението на министъра и за причините.

"Допълнение 12 задължава страната ни до два месеца да подпише окончателен договор с обвързващи клаузи, което от гледна точка на г-н Първанов, който го е подписал, означава грубо излизане от дадения му мандат за преговори и за мен показва очевидно, че в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят", обяви Трайков.

По думите на министъра в анекса пише, че "до 1 юни тази година двете страни трябва да парафират окончателен ИДС (изпълнение-доставка-строителство) договор, без да са ясни критериите за безопасност и това какви допълнителни разходи биха могли те да означават в цената, без да сме се договорили за цената". Според Трайков това е в остро противоречие със съгласувания предварително текст между двете страни.

"В Допълнение 12 се казва, че страните правно-обвързано се задължават до 1 юни да се договорят за цената. Това е документ, който на г-н Първанов му беше изрично забранено да подписва. Беше съгласуван друг текст, а днес той е подписал документа във версията, която му беше забранено да подписва", каза още Трайков.

От НЕК коментираха за "Дневник", че научават от медиите за уволнението на шефа си и че "няма клауза, която да задължава България да подпише до 1 юни". До редакционното приключване на броя Красимир Първанов не беше открит за коментар.

Независимо дали мандатът е превишен или не, ако сделката е подписана от представител на дружеството - страна в преговорите, тя е действителна, обясниха за "Дневник" водещи специалисти по търговско право. Те цитираха чл. 236 от Търговския закон, който обявява за действителни дори сделки, с които едно дружество може да се прехвърли без решение на общото му събрание.

След като законът обявява за действителни дори сделки, сключени при такива тежки нарушения на устава, това важи с още по-голяма сила за ситуация, при която е даден отделен мандат, коментираха юристите.

Според Трайков въпросът за последствията и неустойките, ако България не спази срока за уточняване на цената, "предстои да бъде анализиран. Обстановката, в която се оказахме, е всичко останало, но не е и нормална".

Единственото, което Търговският закон регламентира, е, че лицето, сключило сделка в нарушение на устава или на дадения мандат, носи отговорност за причинените вреди. Днес министър Трайков заяви, че ще помоли премиера Борисов "да натовари ДАНС да провери дали има надхвърляне на отговорности и с каква мотивировка е действано и дали от това произтича някаква заплаха за националната сигурност".

"Ако договорът, който е подписан, остане в сила, във всяка нормална държава това би означавало оставка на правителството", коментира пред "Дневник" политологът Огнян Минчев. "Това ми прилича на пълен театър", каза председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев.

Само преди седмица ИПИ представи първия пълен финансов анализ за АЕЦ "Белене", според който всички разходи по строежа на централата, включително съпътстващата инфраструктура и задължителните заместващи енергийни мощности, натоварват цената й до 11.5 млрд. евро.

"Не е ясно какво точно е подписано, но според чл. 45 от Закона за безопасното използване на ядрената енергия министърът на икономиката и енергетиката трябва да внесе оценка на всички рискове, свързани с безопасността, както и социално-икономически, въз основа на която Министерският съвет трябва да вземе решение", каза Станчев.

Подписът на уволнения директор на НЕК Красимир Първанов за пореден път показва какъв натиск е имало от страна на Русия за АЕЦ "Белене", коментира съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на СДС Мартин Димитров. Според него Първанов или е бил силно мотивиран, или под сериозен натиск.

"Не допускам шефът на НЕК на своя глава да излезе извън рамките на закона и дадения му мандат, освен ако не е авантюрист", коментира пред "Дневник" бившият министър на икономиката от БСП Петър Димитров. Нека изчакаме реакцията на премиера, може той да го е упълномощил, допълни Димитров.

"Познавам го много добре. В никакъв случай не е действал на своя глава", смята и бившият шеф на НЕК Иван Хиновски.

По-рано през деня министър Трайков коментира: "Сигурен съм, че преговорният екип ще се справи с мандата, даден му от министър-председателя, и ще договори тримесечен мораториум при изгодни за страната ни условия.

В тези три месеца ние ще искаме нашата страна да не се натоварва с допълнителни ангажименти, преди да е постигнато споразумение за цената на централата." Трайков определи проекта за АЕЦ "Белене" и като роден с "изначален грях" заради липсата на ясни договорки за цената при неговото подписване.

Днес в Москва започва работа смесената българско-руска комисия за икономическо сътрудничество, като  енергетиката е една от темите.


Красимир Първанов: Дянков разреши да подпиша споразумението за АЕЦ "Белене"
Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е бил запознат с крайния вариант на подписаното вчера споразумение 12 за АЕЦ "Белене" с "Атомстройекспорт". Това заяви уволненият снощи изпълнителен директор на НЕК Красимир Първанов, цитиран от агенция "Фокус".

Първанов уточни, че 31 март е бил крайният срок, до който споразумението е трябвало да стане факт. Вчера до сутринта експертите на "Атомстройекспорт" са били у нас, след което са си заминали. Така че документите е трябвало да бъдат подписани. За хода на преговорите за АЕЦ "Белене" е бил информиран министър Симеон Дянков и поради това е бил в течение с подписването на документите.

Министър Трайков е уведомяван за всяка една дума, която се променя по текстовете, но от него не е получен окончателен отговор, каза Първанов. Той подчерта, че от Трайков нямало  и "не" за подписването на документа.

За текста и на меморандума, и на споразумение 12, от вицепремиера Симеон Дянков има "да". 



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. shtaparov - "Белене" ще носи чиста печалба на България
20.08.2011 11:42
Проектът "Белене" е принципно печеливш за България и тя не може да си позволи да го провали- не и на този късен етап,когато в него са вложени вече много време и средства.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001585
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031