Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2011 17:03 - Вливат азот в един от реакторите на АЕЦ "Даиичи", за да се предотвратят водородни експлозии
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове:
2



Служителите на японската енергийна компания TEPCO са започнали да вливат азот в един от реакторите на АЕЦ "Даиичи" край Фукушима, за да предотвратят експлозии, които могат да избухнат заради натрупването на водород, съобщи Би Би Си.

След земетресението и цунамито от 11 март в атомната централа имаше три такива взрива.

"Вероятността от водородна експлозия при настоящите условие не е висока", заяви началникът на кабинета в Токио Юкио Едано. "Вливайки азот, можем да направим тази вероятност близка до нулата", обясни той. Според японските власти този процес ще продължи около шест дни.

Водород се образува заради ниските нива на вода за охлаждане и съответно прегряването на горивните пръти, обяснява Би Би Си. Превенцията на водородни взривове е приоритет, тъй като такива експлозии могат да разпространят още радиация и да повредят допълнително реакторите.

Инженерите от TEPCО все още обсъждат дали да влеят азот и в реактори №2 и №3.

В сряда инженерите от TEPCO съобщиха, че са успели да спрат изтичането на радиоактивна вода от централата в океана. След като системата за охлаждане беше блокирана заради бедствието, работниците в АЕЦ "Даиичи" изливаха вода върху реакторите, за да охладят горивните пръти и да предотвратят стопяването им.

Все пак те ще трябва да излеят около 11 500 тона нискорадиоактивна вода в океана, за да може по-замърсената вода от реактор №2 да бъде изолирана в контейнери.

Според властите радиоактивната вода, която попада в Тихия океан, не представлява заплаха за здравето на хората, но местните рибари вече реагираха остро. Правителството в Токио обеща компенсации за рибната индустрия, а TEPCO вече съобщи плановете си за компенсация на жителите и земеделците около централата край Фукушима.

Специалистът по ядрена радиация Волфганг Вайс от ООН заяви, че е прекалено рано да се оцени ситуацията, а следите от радиация по света са далеч по-ниски от нивата след експлозията в Чернобил през 1986 г.

Все пак съседите на Япония останаха притеснени. В провинция в Южна Корея 130 училища отмениха занятия или пък ограничиха заниманията навън заради опасения от радиоактивен дъжд. Корейският институт по ядрена сигурност заяви, че въпреки ниските нива на радиоактивен йод и цезий, открити след дъжда в някои части на страната, те не представляват заплаха за здравето на хората.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024856
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930