Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 20:40 - Президентски избори: Двама мъже и една жена, без да се смята Алексей Петров
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 606 Коментари: 0 Гласове:
0



 Ако Бойко Борисов... От това как ще продължи фразата, ще зависят ходовете на партийните централи за президентските избори наесен. Ако сегашният премиер поиска да се състезава за поста държавен глава, задачата на щабовете на основните политически сили става много трудна. А и без участие на лидера на ГЕРБ няма да им бъде лесно да излъчат претенденти със сериозни шансове, пише в анализ на Дневник онлайн.

Политолози вече отчетоха такъв дефицит. Президентското уравнение е сложно и за управляващата партия, не само по същата причина - да се намери успешният кандидат. Гласуването ще бъде тест за желанието на хората за промяна във властта, резултатите ще подскажат има ли условия за предсрочни парламентарни избори догодина.

Шест месеца преди вота участниците в президентската надпревара все още не са ясни, но е ясно, че партиите ще се дебнат и изчакват. Времето ще бъде употребено и за вътрешнопартийни боричкания, защото изборите за президент и особено за местно управление ще премерят не само електоралната тежест на формациите, но и съотношенията на силите вътре в тях.

Ако Бойко Борисов се кандидатира, макар засега той да отхвърля подобен сценарий, интригата най-вероятно ще се сведе до въпроса кой може да стигне до балотаж с него, ако се наложи втори кръг (освен ако ситуацията не се промени коренно). В този случай може да надделеят политиците от различни цветове, които искат да бъде лансиран "някой, който може да разшири подкрепата".

Ще се качат акциите на кандидати от типа на Меглена Кунева, около която могат да се градят коалиции. Както и на претендент от ДПС, който може да разчита на поне 300 хил. гласа. Ако Борисов не се кандидатира, полето за маневри ще се разшири. В опозицията обаче смятат, че участието му е много вероятно - "ГЕРБ няма друг полезен ход, ако иска да спечели".

Привеждат още аргументи: вицепремиерът Цветан Цветанов е достатъчно компрометиран, еврокомисарят Кристалина Георгиева не отговаря на конституционните изисквания, министърът с най-висок рейтинг - Росен Плевнелиев, е харесван като експерт, но не и за държавен глава, столичният кмет Йорданка Фандъкова загубила доверието на софиянци покрай скандала с увеличените местни данъци. Завъртя се и името на парламентарната шефка Цецка Цачева, но друга мълва я прави кандидат за кмет на Плевен.

В ГЕРБ засега предпочитат да дразнят противника на принципа "топло - студено"

- "Кандидатът ни ще бъде мъж или жена",  "имаме поне трима кандидати", "обсъждаме двама мъже и една жена". И обещават, че през юни ще обявят кандидатпрезидентската си двойка.

В разгара на лятото се чака яснота и за действията на левицата. Ако не с имена, то поне с решение на дилемата - да издигне партиен претендент, или в името на цел №1 ГЕРБ да загуби битката за "Дондуков" 2, социалистите да подкрепят "кандидат, който поне би се приел добре от левите избиратели".

И тук злите езици в БСП веднага се развързаха  - "кой е този нов месия, който хем ще спечели левите, хем ще събере подкрепа и от център дясното политическо пространство, само да не е политически травестит".

Социалистите веднага видяха опит на ръководството да припознае бившия еврокомисар Меглена Кунева за своя претендент. Тя обаче все още не е обявила официално намеренията си, а близки до нея обясняват, че ще разчита на гражданска, а не на партийна подкрепа. Лидерът на НДСВ Христина Христова обяви, че е "тесногръдо Кунева да е само за НДСВ". Близки до президента обаче коментират, че

Първанов е "меко казано, против" издигане на Кунева 

и напомнят изказването му, че възпроизвеждане на тройната коалиция на президентските избори не е удачна формула.

В средите на БСП обясняват, че Станишев подтиква към подкрепа за Кунева, повлиян от приятелката си - собственикът на рекламна агенция Моника Йосифова, работила с правителствата на НДСВ и на тройната коалиция по комуникационната стратегия за присъединяването на България в ЕС. Раздвоен е между партията и семейството, ехидно подмятат депутати и казват, че дилемата ще се отрази зле на плановете му да продължи да води БСП.

Той обаче отрича подобни задкулисни игри, твърди досущ като Първанов, че "формулата на тройната коалиция не е удачна за президентските избори" и насочва вниманието към бившия финансов министър Пламен Орешарски (който заради среща с Васил Божков през 2003 г. беше оттеглен от СДС като кандидат-кмет на София), депутата от БСП Петър Курумбашев (който доскоро се изтъкваше като "един от създателите на СДС", издигна се до секретар на движение "Гергьовден" и дори беше оглавил предизборния щаб на Петър Стоянов за втори президентски мандат), актьора Стефан Данаилов, евродепутата Ивайло Калфин.

Всички те са с потенциал да бъдат номинирани от местните структури на БСП наред с вече издигнатия Георги Близнашки. Къде на шега, къде не толкова
 
Станишев вижда в себе си най-подходящия претендент

който изцяло отговаря на критериите на социалистите за президент. И индиректно влиза в друга интрига, заплетена от представители на бивш коалиционен партньор на БСП, че самият той ще се кандидатира за държавен глава по примера на Георги Първанов през 2001 г. Станишев обаче не отговаря на конституционното изискване да е български гражданин по рождение, тъй като е роден в Херсон в днешна Украйна и по рождение е съветски гражданин, получава българско гражданство едва през 1996 г.

В редиците на столичните социалисти пък се завъртя името на внучката на бившия диктатор Тодор Живков - Жени Живкова. "Има носталгия по байтошовско време, ето и Борисов е с поведението на Живков, явно това се харчи пред избирателите", разсъждават в БСП - София.

За близките до Първанов обаче перфектният кандидат за президент е благоевградският кмет Костадин Паскалев, който оглави инициативната група за президентското движение АБВ. Допитвания на леви социологически агенции показвали, че Паскалев получавал подкрепата дори на десни избиратели. Но незнайно по какви причини не бил одобряван от ДПС. А партията на Ахмед Доган ще изиграе решаващата роля при избора на следващия президент.

"Няма да имаме представител в ЦИК, който да си говори с ДПС! Партията ни не води разговори с тях...
 
И какво ще правим, ако до балотаж стигнат ГЕРБ и ДПС

а ние останем трети, гневи се социалист, до неотдавна движил коалиционните дела в БСП. Изненадващата среща преди ден между ДПС и земеделците на Стефан Личев, който подкрепи и АБВ, веднага стана повод да коментира, че този път Първанов ще използва не БСП, а Личев за "топла връзка" с хората на Ахмед Доган.

От ДПС успяват да подклаждат любопитството с лаконични изказвания, че обсъждат партията да участва със своя кандидатпрезидентска двойка. Говорителят на партията Камен Костадинов смята, че още е рано да се говори с имена заради "динамичните политически процеси". "Случват се интересни политически събития и има много по-големи играчи, които ще играят с много по-голям заряд в тази кампания, и те трябва да представят своите кандидатури. Едно е сигурно -

ДПС ще бъде един непреодолим играч 

в надпреварата и ще участва достатъчно сериозно в тази кампания, каза още Костадинов. При всички случаи хората на Ахмед Доган ще се отнесат към номинацията си със съзнанието, че не е изключено при ниска избирателна активност и разпилян вот да отиде на балотаж, коментират в левицата.

В ДПС обаче правят други сметки - собственият кандидат ще дърпа нагоре резултатите за местните избори, а и няма да прехвърля негативи към претендента, за който може да се играе истински и това да проличи на втория кръг.

Не по-малко интересен е и ходът на традиционната десница, чийто претендент се чака до края на април.

"Синята коалиция" работи по две стратегии 

за изборите - търсене на политик, който да "повиши доверието към коалицията", или кандидат с "по-широка подкрепа". Разговорите между СДС и ДСБ вървят заедно с преговорите и за местните избори. Засега изглежда, че уговорката е кандидат-кметът за София да бъде излъчен от средите на ДСБ, а претендентът за "Дондуков" 2 - от СДС.

Вероятно и затова завъртените досега публично имена са все от СДС. Неотдавна беше лансиран бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров, но той отрече да има желание да се впусне в тази битка. Завъртяха се и имената на Найден Зеленогорски - кмет трети мандат на Плевен, и на зам.-председателя на СДС Румен Христов, но представители на десния съюз са скептични за шансовете им.

Традиционно изплува и името на евродепутата Надежда Нейнски, дори междупартийните интриги определиха, че тя има подкрепата и на кръга в ДПС покрай Христо Бисеров, който през 1997 г. се отлюспи от СДС. Името на президента Петър Стоянов (1997-2002 г.) също влезе в употреба, а тези в СДС, които не го харесват, злобно напомнят за негово участие преди месец на партийна сбирка в Пловдив, където пред 20-ина седесари заявил, че времето на "Синята коалиция" е отминало и трябва да се гласува за ГЕРБ.

Те веднага видяха зад думите му да прозира желание да бъде подкрепен от ГЕРБ за президент. Според шефа на предизборния щаб на СДС Борис Марков кандидатът ще "изненада всички".

И така за момента

само "Атака" даде заявка

 - лидерът на партията Волен Сидеров отново ще опита, след като през 2006 г. успя да стигне на балотаж. 

Другият заявен кандидат е Светльо Витков, бившият вокалист на "Хиподил". Той е издигнат от инициативен комитет на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги и все още събира подписи, за да се регистрира. По закон му е нужна подкрепата на най-малко 7000 избиратели.

Под въпрос е и участието на бившата барета и сочен за лидер на престъпната група "Октопод" Алексей Петров, въпреки че за него се говори още от началото на годината. Последната му версия е, че ще се включи в президентските избори, ако в тях участва и Бойко Борисов. А партията на Яне Янев, която се свързва с Алексей Петров, ще обяви кандидатпрезидентската си двойка чак на 18 септември, когато е конгресът на РЗС. Дотук беше подсказано само, че може да се очаква извънсистемен играч.

Заради цялата тази тайнственост, с която се обвиват политическите сили, засега може да се каже смело, че предстоящата кампания ще бъде интересна главно заради участието на двама мъже и една жена, ако не броим Алексей Петров.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024820
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930