Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 15:44 - Сините обявиха Първанов за основен враг на армията, БСП обвини Аню Ангелов в чистка
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 953 Коментари: 0 Гласове:
3



Парламентът прие в четвъртък доклада за състоянието на въоръжените сили. От БСП разкритикуваха ръководството на военното министерство за политическа чистка във ведомството и тежкото състояние на военната авиация и флота. Депутатите от Синята коалиция от своя страна обявиха върховния главнокомандващ Георги Първанов за един от "най-вредните хора за реформата" и оцениха положително ръководството на министерството.

След като от БСП се оплакаха, че Първанов не се изявява достатъчно във ведомствения вестник "Българска армия", Асен Агов от Синята коалиция, коментира, че когато сегашният държавен глава говори за въоръжените сили, "обикновено говори глупости".

"Той е един от най-вредните хора за реформата. Той блокира всичко, което може да блокира, заедно със своите съветници", заяви Агов.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов пък посочи, че Първанов е позволил без да има реалистичен план за развитие на въоръжените сили да се направят огромни поръчки за закупуване на военна техника от предишното правителство, които не са довели до развитие на военни способности на армията.

Министърът на отбраната Аню Ангелов от своя страна отхвърли голяма част от критиките на БСП, като се съгласи единствено за тежкото състояние на военновъздушните сили и съобщи, че МО вече е готово с инвестиционен план за следващите десет години на обща стойност около 2 млрд. лева.

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов обяви, че има крещящи разминавания между написаното в доклада и реалността.

В документа основно се отчита стабилизирането на системата през 2010 година, след като докладът за 2009 година установи, наследено от предишното правителство, предфалитно състояние на голямата и скъпа за възможностите ни армия.

Мерджанов заяви, че ВМС и ВВС са в колапс и няма осигурени средства за планови ремонти на техниката. Във военната авиация, например, от 12 вертолети "Кугър" летят само четири, от 16 изтребители Миг 29 летят шест, а от три самолета "Спартан" летят два, съобщи Мерджанов.

Той каза още, че трите фрегати "Дръзки", "Верни" и "Горди" са неизправни заради липса на поддръжка. Това твърдение обаче бе отречено от военния министър.

Освен това Мерджанов обвини МО, че ще вземе средства за операцията на фрегатата "Дръзки" край бреговете на Либия от ВВС и сухопътните войски и така няма да бъдат извършени жизненоважни дейности. Това обвинение също бе отхвърлено от Ангелов.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов от своя страна заяви, че през изминалата година не е била преструктурирана собствеността на МО.

Планът на МО са освобождаване от излишното имущество не се изпълнява, като Ангелов обясни наскоро това с кризата в пазара на недвижими имоти.

Костов упрекна Ангелов, че не е успял да наложи амбицията си в правителството за създаването на боен батальон, и военните ни в операция зад граница продължават да изпълняват само охранителни задачи.

"Ние в момента нямаме армия, която да изпитваме в реални бойни условия. Армия, която охранява обекти, не може да е армията, която искаме да имаме", заяви Костов.

Ангелов посочи обаче, че вече тече подготовката на батальонна бойна група и, когато е готова, може да бъде взето решение за изпращането й в мисия зад граница.

Аню Ангелов лансира по-рано идеята за трансформиране на българското участие в Афганистан с изпращането на боен батальон. Така и не стана ясно дали това намерение, свързано с взимането на силно непопулярно политическо решение, е било обсъждано с премиера.

В момента в Афганистан служат около 600 български военни, които най-вече изпълняват задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар.

Костов коментира още, че "плахо е изпълнена задачата за интеграция на военното образование", като се издържат голям брой училища с малко обучаеми в тях. Според него офицерският състав трябва да се обучава и в елитни училища на НАТО. Ангелов обясни обаче, че това няма да е "икономично".

Според Костов обаче докладът може да претендира за добра оценка, защото показва, че вече се създават способности на военните сили, а политиката в сектора е реалистична и прагматична.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038860
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930