Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2011 13:01 - ГЕРБ насрочи изборите за 23 октомври
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове:
2



ГЕРБ внесе решение в парламента за насрочване на президентските избори на 23 октомври (неделя). Президентските избори се насрочват от Народното събрание, местните - от държавния глава, а съгласно Изборния кодекс двата вида избори ще се състоят на една и съща дата.

Това стана повод за поредна кавга в парламента, тъй като при проведените по-рано консултации на партиите с президента Първанов не бе постигнато съгласие за датата на изборите.

Решението е внесено в сряда в деловодството на НС от председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и от заместник-председателя Искра Фидосова.

В мотивите си ГЕРБ посочват, че на предстоящите избори общинските избирателни комисии ще осъществяват правомощията и на районните и ще обработват резултатите от гласовете за президент и за местна власт. С този факт от ГЕРБ аргументират ранната дата за изборите.

Народното събрание първо трябва да се произнесе за датата на изборите, коментира в четвъртък Фидосова. Тя поясни, че ГЕРБ настоява датата да е 23 октомври, за нормалното функциониране на общините. По думите й няма спор с президента за датата.

Това говорене за разнобой между институциите трябва да спре, настоя Фидосова.

"Тази дата е нашето предложение, което представихме пред обществото преди повече от три месеца, входирахме го с подробни мотиви. Това, което знам от медийно изявление на президента е, че той коректно ще изпълни своя ангажимент и ще спази разпоредбите на Изборния кодекс. В Изборния кодекс и по конституция в единия случай датата се определя от Народното събрание, а в другия случай датата се определя от президента. Той заяви, че ще изслуша всички парламентарни групи, каза, че ще изчака НС да се произнесе, след което ще обяви с указ дата за провеждане на местните избори, което означава, че ние първи трябва да се произнесем”, заяви Фидосова.

Тя каза още, че мотивите на ГЕРБ за възможно най-ранна дата са, че ще е необходимо повече време за обработване на резултатите и от общинските избирателни комисии, както и повече време за Централната избирателна комисия.

"Ще има балотаж, най-малкото за местните избори и в края на годината на никой не е необходимо напрежение и хаос в общините, защото до момента, в който не приключат изборите, и не се обявят резултатите от ЦИК, има още един 14-дневен срок, в който областните управители трябва да свикат на първо заседание общинските съвети, общините не могат да функционират нормално”, обясни Фидосова.

Ако изборите бъдат на 13 ноември, както настояват социалистите, това означава да направим балотаж на 20- ти ноември и ЦИК да се произнесе в началото на декември, а кметовете да се назначат за Коледа, каза тя.



Тагове:   политика,   избори,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042391
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930