Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2011 15:31 - Първанов се извини на съкратените от армията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1196 Коментари: 1 Гласове:
-11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Българската армия отбеляза празника си 6 май – Гергьовден с вече станалия традиционен скромен парад в центъра на София, а президентът  Георги Първанов изложи в празничната си реч добре познатите си тези за войската. В последното си слово в качеството си на върховен главнокомандващ той наблегна на необходимостта от социални привилегии за военните, повече средства за отбрана и се извини на освободените от войската.

“Не може да не ни тревожи международната статистика, според която ние сме с печален рекорд, смея да кажа, по намалението на средствата за отбраната. Искам ми се да има приемственост в онази военна политика, в тази част на военната политика, която предвижда засилване на социалната мотивация. Защото човешкият фактор е въпрос номер едно за развитието на българската армия, а това означава не само по-добри условия за живот на военнослужещите и на техните семейства, но и много по-добри условия за професионалното развитие на всеки един от вас“, заяви Първанов.

Доскоро България беше сред страните, които отделяха най-много средтсва за отбрана като процент от БВП. В тези години се сключиха и едни от най-скъпите и спорни сделки за модернизацията на българската армия, които реално доведоха до придобиването на минимални бойни способности.  През това време на разхищаване на милиони левове президентът Георги Първанов нито веднъж не реагира на спорните харчове.

“Иска ми се да вярвам, че далеч назад е останало времето, когато реформата се схващаше като механично съкращаване на числения състав и че средствата, които се спестяват от това, ще се инвестират и в подготовката на бойците и командирите и в модернизацията на българската армия. Модернизация, която укрепва и развива нови способности, която компенсира ограничаването на личния състав и морално остарялата техника“, заяви Първанов в словото си.

Наред с излагането на силно популярните тези сред военнослужещите за повече социални придобивки и средства в отбраната, Първанов се обърна и към хората вече напуснали системата.

“Искам да благодаря и на онези, които вече са извън бойния строй и вярвам, че историята ще съхрани спомена за онова, което са направили те. Искам да се извиня на онези, които бяха освободени, които бяха уволнени  през тези години, защото освен несгодите знам, че таят в себе си дълбоко и лично огорчения“, посочи президентът. 

Ръководството на Министерството на отбраната е планирало през следващите години намаление на въоръжените сили като щатни бройки.

“На този последен за мен митинг като върховен главнокомандващ искам да кажа, че винаги съм бил за това да гледаме на въоръжените си сили като на гарант номер едно за суверенитета и териториалната цялост на страната. И много бих искал да пожелая на моя наследник да има същата визия и да може още по-категорично от начина, по който аз съм го казвал тук,  че българската армия е в състояние да гарантира военната сигурност на страната“, каза Първанов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА - ТУК




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. tota - И поклон да направи...
06.05.2011 16:40
все тая е ..прекършиха живота на толкова много хора!!! Войска не се прави със събрани от тук и от там млади хора, които нуждата е довела, а не призванието...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12994909
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031