Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2011 10:23 - 9-ти май - Ден на Европа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1863 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Жителите на Стария континент празнуват Деня на Европа на 9 май – понеделник. За първи път празничната дата е обявена на срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, състояла се на 28-29 юни 1985 година.

Честването на празника се свързва с речта на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман на 9 май 1950 г. в Париж, с която се полагат основите на европейската интеграция. Тогава Шуман представя своето предложение за създаването на обединение на държавите в Европа, което да отговаря за поддържането на мирни отношения на Стария континент.

В България празникът е обявен е с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. Тази година той ще бъде отбелязан с разнообразни прояви в цялата страна.

В 10 часа в градинката пред Националната художествена галерия ще започне инициативата "Засади цвете!", при която с доброволен труд ще бъде обновена градината на нациите, този път с европейските цветове.

Час по-късно в пространството пред Народния театър "Иван Вазов" ще бъде организиран графити хепънинг за пораснали деца - "Изрисувай мечтите си за Европа и България!", с възможност за рисуване върху умален макет на сградата "Луиз Вайс" на Европейския парламент в Страсбург. За най-малките гости е спектакълът "Пътешествие в приказна Европа".

От 12 часа Елица Тодорова и Стоян Янкулов ще изпълнят свои хитове, а след тях сцената ще огласи Детският хор на Българското национално радио "Ангелските гласове на България" с художествен ръководител и главен диригент акад. Христо Недялков.

До 15 май ще може да се види документирана работата на българските евродепутати представена чрез фотоизложбата "Българските евродепутати: Брюксел - Страсбург - България" в пространството пред Народния театър "Иван Вазов". В Столичната библиотека ще бъде представена изложба карикатури "България и Европа".

Президентът Георги Първанов ще поднесе венец на Паметника на Незнайния воин по повод отбелязването на края на Втората световна война и Деня на Европа. Посланикът на Русия у нас Юрий Исаков и сътрудници на посолството ще поднесат венци и цветя пред паметниците на съветските воини в София.

Пловдивчани ще се съберат пред паметника на Освободителите на хълма Бунарджика. Молебен ще отслужи пловдивският митрополит Николай, а след тържествения преглед на военните части ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Освободителите. Празникът в Пловдив ще завърши със заря.


ЕС става на 61 години
Навършват се 61 години от началото на нашата голяма европейска авантюра, заяви по повод 9 май - Деня на Европа, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

След края на Втората световна война Европа се възроди и стана символ на мир и просперитет, днес ЕС е обединено и свободно пространство, в което живеят хора, споделящи общи ценности, посочва в изявлението си Ромпой. Той отбеляза още значението за Европа от осигуряването на стабилност за съседните региони, особено по южната и източната граница на ЕС.

Най-после можем да съберем възможностите на ЕС в едно - в областта на дипломацията, политическите ангажименти, подкрепата за развитие, хуманитарната помощ, икономическото сътрудничество, управлението на гражданската защита и военните кризи, коментира от своя страна върховният представител на Евросъюза по сигурността и външната политика Катрин Аштън. Тя посочи още, че новите възможности на ЕС в тези направления вече се използват при динамичните промени в Северна Африка и Близкия изток.

ЕС е най-големият донор и най-мощната търговска сила в света, която подкрепя демократичните реформи в Египет и Тунис, работи с международната общност за бъдещето на Либия след ерата на Муамар Кадафи, оказва натиск на репресивни режими в страни като Сирия да пристъпят към промени.

Имаме своята роля в Близкоизточния мирен процес, борим се с пиратството край бреговете на Сомалия, помагаме за възстановяването на Хаити, посредничим между Сърбия и Косово, преговаряме по ядрената програма на Иран, отбелязва Аштън.

Междувременно в събота и неделя европейските институции отвориха врати по случай празника и хиляди души се възползваха от възможността да видят на живо заседателните зали на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент, да седнат и да се снимат на трибуните и дори в креслото на председателя на Евросъюза, както и да задават неудобни въпроси на еврочиновниците.

Служители на ЕК, ЕП и Съвета придружаваха посетителите по строго определени маршрути в най-сериозно охраняваните сгради на европейските институции. Хора от всички раси имаха възможност да се движат с асансьорите и да сядат на столовете, които ползват държавните и правителствените ръководители на Обединена Европа. Служители на съответните институции отговаряха на всякакви въпроси, включително за размера на заплатите в институциите, какви са допълнителните придобивки, какви са нравите на европейските ръководители. Всеки въпрос получи отговор, без правилото за дискретност да бъде нарушавано.

Най-малките посетители можеха да рисуват и да скачат на батут пред евроинституциите, музика на живо забавляваше по-големите гости.

От възможността да надникнат във всички възможни кътчета на сградите се възползваха и журналисти, отразяващи работата на институциите, тъй като достъпът до отворените за посещение места в хода на инициативата е невъзможен в обичаен работен ден.

По БТА



Тагове:   Ден на Европа,   празник,   9,


Гласувай:
10




1. dianav340 - Благодарности!
09.05.2011 12:57
Проздравление за подробните новини!Лек и успешен ден!
цитирай
2. ka4ak - Честит празниик!Все пак само Ние в Европа,не сме си сменили името БЪЛГАРИЯ!!!:)))
09.05.2012 10:12
http://ka4ak.blog.bg/politika/2010/05/09/do-vsichki-grajdani-na-bylgariia-vse-pak-sme-edinstvenite-ko.542054
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031800
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930