Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2011 16:27 - Тържествен парад на Червения площад по случай Деня на победата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1244 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 09.05.2011 16:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Русия отбеляза 66-тата годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война с военен парад в Москва, съобщи Ройтерс. Той бе излъчван пряко от телевизия "Росия 24" и продължи 63 минути, уточни електронният в. "Лента".

Парадът започна с изнасянето на площада на държавното знаме на Руската федерация и Знамето на победата, което стана под звуците на песента "Священная война". Генерал-полковник Валерий Герамисов, заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили командваше парада, който беше приет от министъра на отбраната Анатолий Сердюков, предаде БГНЕС.

Най-големите ракети и най-модерните танкове на руската армия преминаха по улиците на Москва, а 20 000 войници маршируваха на Червения площад пред погледа на президента Дмитрий Медведев и министър-председателя Владимир Путин. По площада преминаха бронирани машини "Тигър", мобилни ракетни комплекси "Топол-М", пускови установки за ракетни комплекси "Искандер-М", зенитни ракетно-артилерийски комплекси "Панцир-С1" и пускови установки за зенитни ракетни системи С-400. Парадът приключи с прелитане на пет транспортни хеликоптера Ми-8, понесли над Червения площад знамената на родовете въоръжени сили на Русия.

В тържествения марш участваха около 20 000 военнослужещи, като начело на марша бяха 200 от най-добри офицери от съединенията и частите на Космическите войски на РФ. Това е първият тържествен парад, при който войските преминаха с новата полева униформа: с тъмносини барети бяха бойците от ВВС, със зелени - сухопътнте сили, с черни - матросите от ВМФ и със светлосини - бойците от въздушнодесантните войски. Досега частите, участващи в традиционния тържествен марш, носеха парадни униформи, като само въздушните десантчици носеха барети, а другите видове въоръжени сили бяха с фуражки.

На централната трибуна застанаха президентът на Русия и върховен главнокомандващ въоръжените сили Дмитрий Медведев, министър-председателят Владимир Путин и други членове на държавното ръководство, предаде
БТА. Оттам наблюдаваха парада ветерани от войната и представители на обществени организации, а също така многобройни гости от чужбина, сред които делегати от страните членки на антихитлеристката коалиция и Общността на независимите държави.

Руският президент Дмитрий Медведев нарече Деня на победата "най-свещен" празник за страната, предаде ИТАР-ТАСС. В слово на военния парад на Червения площад в Москва държавният глава отправи благодарност към ветераните.

"Днес отбелязваме най-свещения празник за нас и ви благодарим, загдето ни подарихте свободата!", каза той. "Вие знаехте със сигурност за какво воювате и за какво са дали живота си вашите другари. Свободата на хората, достойнството на страната и покоят за родния дом - тези неща са скъпи за всекиго и ни правят единна и силна нация", заяви Дмитрий Медведев.

"Народът отстоя родната си земя, освободи света от нацизма и колкото повече се отдалечават от нас тези години, толкова по-дълбоко осъзнаваме подвига на военното поколение. Ветераните показаха, че са предани на своето Отечество, и наш дълг е да помним това и да пазим мира, постигнат с Великата Победа", добави руският лидер.

Днес Русия твърдо отстоява принципите на мирното сътрудничество, последователно се обявява за неделима система за сигурност. Въоръжените ни сили ефективно участват в миротворчески мисии - руската армия и флотът са сигурен защитник за страната и гражданите й, подчерта Дмитрий Медведев.

Президентът отправи поздрави и чрез Туитър по случай празника, съобщи ИТАР-ТАСС. "Поздравявам ви по случай празника на Великата победа! Длъжни сме да помним с каква цена бе завоювана тя", написа руският лидер в своя микроблог, пожелавайки "здраве и сили на ветераните, защитили нашата Родина".

Вечерта хората в Русия ще почетат с едноминутно мълчание паметта на загиналите. По традиция сигналът ще бъде даден с камбанен звън от Спаската кула на Кремъл. Всички телевизии и радиостанции ще прекъснат предаванията си в памет за народния подвиг. По време на тържествена заря по случай Деня ще бъде даден салют от 30 залпа - общо 4500 изстрела, добавя "Лента".

Тържествените церемонии, с които Русия чества Деня на победата, са възможност за нейните държавни ръководители да наблегнат на патриотизма и националната гордост, като загърбят проблемите, които изпитва армията, отбелязва Ройтерс. Путин обещава, че ще отдели през следващите 10 години 20 трилиона рубли (718 милиарда долара) за обновяване на въоръжението на армията.

Военният парад на Червения площад в Москва по случай 66-ата годишнина от победата във Великата отечествена война е най-мащабният в историята на днешна Русия по брой на участниците. Военните тренираха на полигон в Алабино край Москва, имаше и нощни тренировки, както и генерална репетиция на Червения площад.

Според анализатори основната част от арсенала на руската армия са подобрени версии на оръжия, произведени преди 20 години. Русия е вторият по големина износител на оръжия в света, но заради липсата на инвестиции и на политическа воля в армията й не влизат нови оръжия. Очаква се военният парад в Москва и тържествените церемонии в цяла Русия да струват около 43 милиона долара, посочва Ройтерс.

Съветският съюз понесе най-големи жертви през Втората световна война. По официални данни, страната ни, дала най-голям принос за разгрома на фашизма, е изгубила 26,6 милиона души. Безвъзвратните загуби на Червената армия са били 8 660 400 души, добавя агенцията.






Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998946
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031