Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2011 14:35 - Външно предлага лустрация на ДС-дипломатите от ръководни длъжности
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 939 Коментари: 1 Гласове:
3



Лица, за които е доказана принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, няма да могат да бъдат назначавани за посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатически мисии. Това са част от измененията и допълненията в Закона за дипломатическата служба, които днес бяха публикувани в Портала за обществени консултации, пише електронното издание "Всеки ден".

Същото се отнася още за главни секретари, генерални директори, заместник-генерални директори, главни директори, заместник-главни директори, директори, заместник-директори, началниците на отдели и началниците на сектори в централната и териториалната администрация на изпълнителната власт, лица на длъжност в органите на Европейския съюз, Организацията на Северноатлантическия договор и всяка друга международна организация, в която членува или в чиято дейност участва Република България.

Преди назначаване в дипломатическата служба на изброените публични длъжности служителите трябва да представят писмено съгласие за извършване на проверка или валиден документ за извършена проверка от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. В случайq че те откажат да направят това, няма да бъдат назначавани.

Външният министър има право да прекрати едностранно и без предизвестие трудовото или служебното правоотношение, когато Комисията по досиетата установи принадлежност към бившите служби за лица, заемащи публични длъжности в дипломатическата служба. Тези лица биват освобождавани от съответната длъжност и преназначавани на друга в дипломатическата служба.

В заключителните разпоредби е записано, че служители в дипломатическата служба, за които към влизането в сила на този закон е установена принадлежност към ДС, се освобождават от съответната публична длъжност и се преназначават на друга длъжност в дипломатическата служба.

В България няма приет цялостен Закон за лустрация и почти всички опити за частична лустрация в определени сфери са отменени от Конституционния съд. КС обяви в предишни свои решения лустрацията в законодателството ни за противоконституционна.

Родната ни дипломация се оказа пренаселена с бивши агенти на ДС. На 14 декември м.г. Комисията по досиетата оповести резултатите от проверката на посланици, заместник-посланици и генерални консули, резултатите от която предизвикаха истински скандал, тъй като стана ясно, че 40 % от съществуващите в момента задгранични представителства се ръководят от лица, за които е обявена принадлежност към службите на бившата Държавна сигурност или разузнаването на Народната армия.

На 6 януари бяха оповестени още четири имена, излезли от доклад на Служба „Военна информация“ след допълнителна проверка. В началото на март Комисията по досиетата добави името на генералния ни консул в Милано – Гарбис Агопян.

На 23 декември Министерският съвет прие постановление, в което предлага на президента да подпише указ за отзоваване на всички посланици, свързани с бившата Държавна сигурност. На 13 януари Народното събрание гласува декларация, в която призовава посланиците и постоянните представители доброволно да се оттеглят от задграничните си постове, за да ограничат негативния ефект върху образа на България, а съответните компетентни органи – министърът на външните работи, правителството и президентът, да предприемат необходимите действия за отзоваването на дипломатите.

Досега обаче Георги Първанов не е показал готовност да приеме предложенията на правителството и призивите на парламента. Още когато избухна скандалът с посланиците-агенти, той заяви, че не приема подобно бланкетно предложение и настоява случаите да бъдат разглеждани папка по папка. На този етап изглежда малко вероятно двете страни да преодолеят различията си.

За да се реши веднъж завинаги проблемът с дипломатите, съпричастни към ДС, Външно отдавна подготвя нов Закон за дипломатическата служба. Очакваше се той да бъде внесен в Министерски съвет около 20 април, но това не се случи. Преди това той трябва да мине на междуведомствено съгласуване.

Междувременно, заобикаляйки държавния глава, министърът на външните работи извика на “служебно пътуване” в София дипломатите, за които е установена съпричастност към бившите служби. Първата група от 13 души се прибра на 1 май.

“Те не могат да бъдат отзовани, докато няма указ за това, подписан от държавния глава. Дотогава обаче не могат да бъдат изпратени и заместници”, посочи миналата седмица говорителят на МВнР Весела Чернева. Сега в тези посолства има временно управляващи, които изпълняват длъжността в отсъствието на посланика.

Първа група включва дипломатическите ни представители в посолствата в Сараево, Атина, Букурещ, Тбилиси, Белград, Пекин, Стокхолм, Вилнюс, Берлин, Скопие и Минск и от Постоянните представителства в Париж (ЮНЕСКО) и Ню Йорк (ООН). Следващата по-малка партида трябва да се яви в София на 1 юли.

Дипломатите няма да се връщат повече в мисиите зад граница. Ако междувременно не бъдат отзовани от президента, те ще получават посланическата си заплата в лева в България, докато не изтече мандатът им. Възможно е на мястото на извиканите за консултации посланици да бъдат изпратени от София временно управляващи на мисиите. Така на практика ще бъде заобиколен държавният глава, тъй като за това не е необходимо неговото одобрение.

Предложенията за изменения и допълнения на Закона за дипломатическата служба въвеждат и т.нар. “бърза писта” за кариерно израстване на по-младите кадри, които по думите на външния министър досега са живели под „стъкления похлупак на сегашната система“. Предсрочно повишаване в следващ дипломатически ранг се допуска при условие, че последните две общи оценки при атестирането на служителя са за изпълнение на служебните му задължения над изискванията и стажът му в предходния дипломатически ранг е не по-малко от две години.
 



Тагове:   МВнР,   лустрация,   Агенти,   ДС,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - Това е диверсия
30.05.2011 22:13
Не разбрахте ли, че тая шумотевица с дипломатите-агенти е само за да не бъдат забелязани по-сериозните неща, които се "мътят" и които явно не ги е писал някой от НАШЕТО външно...
Вземете и прочетете внимателно проекта и сами ще видите, вместо да слушате приказки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000984
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031