Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2011 16:51 - "Ал Кайда" - наследниците и франчайз партньорите на терора
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 706 Коментари: 0 Гласове:
2



Краят на войната срещу терора – така американският журналист Питър Берген (и доста негови колеги и анализатори) описва убийството на Осама бин Ладен пред Си Ен Ен. Мнозина обаче не съгласни – все пак "Ал Кайда" е много по-различна групировка през 2011 г., отколкото онази терористична структура, за която се твърди, че е извършила атентатите в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.

През годините тя се превръща в гроздовидна структура без централно управление. Доколко Осама бин Ладен имаше реална власт над организациите в този "грозд" е обект на дългогодишни спекулации. И досега не е ясно дали той е бил само идеологически наставник на терористите, или реално е имал нещо общо с организирането на още терористични атаки след 2001 г. Последният голям удар в Западна Европа, приписван на "Ал Кайда", са атентатите в Лондон от 2005 г., но оттогава насам всички големи терористични акции се случват под егидата на "франчайз-партньорите" на "Ал Кайда".

"Това е голям удар за джихадистката мрежа, но не означава края на "Ал Кайда", посочва директорът на центъра за изследване на радикализацията на терористите към вашингтонската фондация "Защита на демокрациите" Дейвид Гарнщейн-Росс." На разположение са и други лидери, които могат да заемат централното място на Осама бин Ладен", смята анализаторът.

Отвътре или отвън

Сочен за водач №2 в "Ал Кайда", египетският хирург Айман аз Зауахири е водещият претендент да заеме поста на Бин Ладен, дори и само защото остана на върха на йерархията, посочва "Ройтерс". Аз Зауахири е представител на "старата гвардия" ислямисти. Той участва във въоръжена борба още от 80-те години на миналия век, когато е замесен в заговора за убийството на египетския президент Ануар ас Садат и лежи в затвора.

Египетският лекар обаче не е толкова харизматичен и гъвкав, колкото Осама бин Ладен. Въпреки че е смятан за мозъка зад терористичните операции, той не е особено добър в отношенията с другите си колеги, смята американецът Стив Кол :"Бин Ладен умееше да подхожда с блага дума към всеки, а Аз Зауахири е строго догматичен и противоречив".

В своето съчинение от 2001 г. "Рицари под знамето на Пророка" Айман аз Зауахири залага на тезата, че за да обедини мюсюлманите, "Ал Кайда" трябва да придобие контрол над някоя държава. Бруталните методи, които използва "Ал Кайда в Ирак", са причина за напрегнати отношения между лидера й Абу Мусаб аз Заркауи и Аз Зауахири, според когото жестокостта дискредитира организацията в очите на обикновените мюсюлмани.

Джарет Брахман, който е водещ експерт от САЩ по "Ал Кайда" и е съветник на американското правителство, смята, че Аз Зауахири ще поеме контрола в краткосрочен план, но след като треската от убийството на Бин Ладен премине, много хора биха искали да претендират за славата и престижа да ръководиш мрежа като тази на "Ал Кайда", посочва експертът.

Друг потенциален кандидат за лице на "Ал Кайда" е либиецът Абу Яхия ал Либи, който е познат и под няколко други псевдонима. Той се смята за един от теолозите на терористичната организация, както и е експерт по нови медии и началник на комитета по юриспруденция в "Ал Кайда", според "Ройтерс".

Още като младеж Ал Либи заминава за Афганистан, където се включва във въоръжената борба на "Либийска ислямска групировка за борба", която е една от наемническите фракции, биещи се срещу съветските войски, а по-късно има за цел свалянето на либийския лидер Муамар Кадафи от власт.

По-късно Ал Либи следва теология в Мавритания, а после живее в Пакистан и поддържа интернет сайтове на талибаните. През 2002 г. е заловен и пратен в затвора "Баграм" в Афганистан, но през 2005 г. успява да избяга заедно с още трима затворници, заподозрени в сътрудничество с "Ал Кайда". Според Джарет Брахман действията на Ал Либи правят "Ал Кайда" да изглежда готина в очите на по-младото поколение.

Лондонската консултантската фирма "Ексклузив анализис" допуска вероятността "Ал Кайда" да бъде обхваната от саморазрушителна борба за надмощие, тъй като досега лидерският пост в структурата не е бил предаван на друг човек. Освен Айман аз Зауахири и Абу Яхия ал Либи претендент може да дойде и от една от терористичните организации, които са се врекли във вярност на Осама бин Ладен (виж карето).

Играта е предварително изгубена

Който и да е заместникът на Осама бин Ладен, неговият харизматичен телевизионен образ, който порицава с пръст враговете на исляма, няма да бъде забравен лесно. Ислямският свят посрещна със смесени чувства убийството на лидера. Някои осъдиха убийството и провъзгласиха Бин Ладен за мъченик на вярата, но мнозинството се отнесе хладно към новината.

"Осама бин Ладен нанесе огромна вреда на исляма. Това е общ срам за всички ни," написа потребител от Саудитска Арабия в Twitter. "Хайде, убиха го. Сега вече американците нямат оправдание да остават в Афганистан и Ирак, нека се махат", казва жител на йеменската столица Сана, цитиран от интернет изданието "Глобал пост".

Безспорно името на Осама бин Ладен ще остане в историята, но мисията му изглежда се провали, още преди да бъде застрелян от американски командоси в имението му в Пакистан. През последните години подкрепата за него в мюсюлманския свят намаляваше (виж долния текст), а след убийството му нямаше масово излизане по улиците и горене на американски знамена.

"Ал Кайда на Арабския полуостров"

АКАП е водена от Насър ал Ухайши, който успява да избяга от йеменски затвор през 2004 г. Групировка е създадена през 2009 г., когато клоновете на "Ал Кайда" в Саудитска Арабия и Йемен се обединяват в една организация. АКАП е базирана в Йемен, където е може би най-безопасното място за развитие на подривна дейност, тъй като йеменският президент Али Салех на практика няма контрол над цялата територия на страната, а членовете на АКАП се ползват със защитата на племенните групировки, към които принадлежат.

Влиянието на АКАП се разпростира и извън границите на Арабския полуостров. Най-голяма заслуга има роденият в САЩ Ануар ал Аулаки. Той не е особено популярен в арабския свят, но за сметка на това си служи с перфектен английски и прави чести видеообръщения. Той е арестуван през 2004 г. в САЩ по подозрения в тероризъм, но през 2007 г. е освободен. Заминава за Йемен, откъдето призовава за нападения над американски граждани. Това кара президента Барак Обама да издаде разрешение ЦРУ да залови или убие Ануар ал Аулаки.


"Ал Кайда в Ирак"

АКИ е отговорна за най-кървавите атентати след 2001 г. Жертви в Ирак са хиляди, а колите-бомби и самоубийците стават ежедневие. Лидерът на групировката Абу Мусад аз Заркауи открито се присъединява към призива за джихад на Бин Ладен през 2004 г. Аз Заркауи става "публичен враг номер 1" в Ирак. Той е известен с изключително бруталните си действия и екзекуции, документирани на видеозаписи. Тази жестокост е критикувана от Айман аз Зауахири, който смята, че така "Ал Кайда" влошава имиджа си сред мюсюлманите.

До убийството на Аз Заркауи през 2006 г. основната група бойци на "Ал Кайда в Ирак" са чужденци. След смъртта на Аз Заркауи нападенията намаляват, но АКИ се адаптира и започва да наема последователи предимно на местно ниво. Групата не престава да съществува и се активизира от време на време, като например след изборите в Ирак през март 2010 г., когато последва вълна от самоубийствени атентати.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034501
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930