Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2011 17:33 - Костов: От август ГЕРБ може да подготви кампания единствено за Борисов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 436 Коментари: 0 Гласове:
1



Лидерът на ДСБ Иван Костов прогнозира в четвъртък, че намерението на ГЕРБ да обяви кандидатурата си за президент през август, означава, че кандидатът ще е Бойко Борисов.

“От август месец, когато ГЕРБ ще обяви кандидатурата си, ако не е името Бойко Борисов, не може да бъде направена кампания за никой“, коментира той пред бТВ.

“Борисов е в много трудна ситуация, защото той вижда, че ще изгуби президетските избори, ако не се втурне сам в надпреварата. От друга страна ако се втурне сам в надпреварата, изоставя обещанията си. И може би, това, че ще обяви, че отива на президентските избори, чак през август, се дължи на обстоятелството, че иска да скъси времето да бъде атакуван от опозицията. Защото веднага ще се постави въпросът: “А как ще изпълните обещанията, които сте дали преди парламентарните избори?“, посочи той.

Възможността ГЕРБ да продължи политиката с друг премиер, Костов коментира като напомни, че ГЕРБ нямат мнозинство в парламента, а “Атака“ е против такава възможност. Преди дни лидерът на “Атака“ Волен Сидеров прогнозира пропукване на властта и предсрочни избори, ако Борисов се кандидатира за президент.

“Става много комплицирано“, допълни Костов. На въпрос дали той би подкрепил друг вариант на правителство на ГЕРБ в зала Костов отговори, че водената в момента политика е неуспешна.

Попитан като бягство ли трябва да се тълкува евентуална кандидатура на Борисов за президент, Костов посочи, че на този въпрос трябва да отговорят привържениците на ГЕРБ.

"Привържениците на Борисов трябва да си зададат въпроса защо той подаде оставка като главен секретар на МВР, защо подаде оставка като кмет, защо сега ще се оттегли от поста на министър-председател", коментира Костов. “Нека те да отговорят защо Борисов никъде не изкарва мандата си и отвсякъде подава оставка“.

Според Костов ГЕРБ не може да спечели президентските избори на първи тур, а от кандидата, който ще излъчи зависи дали ще отиде на балотаж. Ако Цветан Цветанов е кандидатът на ГЕРБ, партията изобщо няма да участва на втория тур, смята Костов.

Той посочи, че има динамична промяна в общественото мнение и ГЕРБ губи доверие, а партията сама не може да спечели изборите на първи тур.

"България е парламентарна република и лидерите се мерят в парламента, а не в президентството", заяви още Костов, в отговор на призива на Борисов, лидерите на партиите да премерят сили за президентските избори. "Президентът не управлява страната, той я представлява, търси политически съгласия и др, но не изпълнява предизборни обещания".

Той посочи, че за местните избори отсега има компромати и прояви на милиционерщина по места. "Компроматите вървят на ниско ниво с пълна сила – свалят се кметове, заточват процеси“, каза Костов. Той даде пример с Кочериново, Петрич, Левски. Там вървят компромати, хората биват атакувани", допълни той.

Костов коментира още, че монополите у нас гонят чуждите инвеститори. "Правителството първо трябва да влезне във война с монополите. Правителството и монополите в модерната държава воюват помежду си. Така че тази война трябва да бъде започната от правителството, за да спре растежът на цените", посочи той.

Костов даде пример с "Лукоил". По думите му компанията държи между 77% и 85% от обема на акцизните складове. "Така компанията е запушила възможността да има конкурентен внос на течни горива в страната", категоричен е Костов. "В момента никой не може да внесе течно гориво на конкурентни цени, за да го продава на по-евтино, защото няма къде да го складира".

По думите му ситуацията на пазара на лекарства е същата – има монополисти, които са завладели пазара и източват Здравната каса, а българите доплащат почти 50% за своето лечение. "Този, който управлява, е позволил да се стигне дотук и ще си понесе отговорността", категоричен е Костов.

Според него основната причина да се оттеглят чуждите инвеститори от страната е обстоятелството, че пазарите в България са парцелирани от монополни структури.

"Може да проверите колко чужди инвеститори продадоха участието си в България", заяви още лидерът на ДСБ.



Тагове:   политика,   избори,   костов,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039749
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930