Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2011 12:58 - Частна военна компания от САЩ ще обучава войските на ОАЕ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 648 Коментари: 0 Гласове:
1



Правителството на Обединените арабски емирства е потвърдило в неделя, че е подписало договор с фирма, управлявана от Ерик Принс, който е основател на американската частна военна компания "Блекуотър уърлдуайд", за обучение на въоръжените сили на емирствата, съобщи телевизия "Русия ал яум".

"Блекуотър" е участвала в операции в Ирак, като се смята, че е замесена в убийството на цивилни. В изявлението не се посочва, дали новият договор включва създаване на наемнически дивизии от чужди войници в армията на ОАЕ, но не се и коментират разкритията, направени от други медии.

Вестник "Ню Йорк Таймс" писа в неделя, че монархът на ОАЕ се е договорил с основателя на "Блекуотър" за създаване на специална чуждестранна наемническа дивизия от 800 души, която ще служи за последна защитна линия на ОАЕ, в случай че те бъдат атакувани отвън.

Вестникът твърди, че разполага с документи, които потвърждават създаването на такава военна част от фирмата "Рифлекс риспонс", която също е собственост на Ерик Принс. Договорът е на стойност $529 милиона.

Главното предназначение на тази дивизия, според вестник "Ню Йорк Таймс", ще бъде защита на петролопроводите в емирствата, на жизненоважните предприятия и борба с тероризма. В случай на нападения от страна на Иран над ОАЕ специалната наемническа дивизия ще участва в защитата на страната.

Решението за създаване на тази специална част е било взето преди революциите в арабския свят. Една от основните причини е било убеждението на властите в ОАЕ, че тяхната армия не е достатъчно подготвена, за да защитава интересите на страната, посочва "Ню Йорк Таймс".

Частната военна компания "Блекуотър" е била партньор по много договори с правителството на САЩ за предоставяне на специални услуги в Ирак, от което е спечелила огромни печалби, посочва телевизия "Русия ал яум".

След 2007 г. участието на "Блекуотър" в Ирак намалява рязко, след като при стрелба от страна на служители на фирмата в Багдад загиват 14 цивилни. Тогава иракското правителство описа случилото се като "клане" и решава да прогони компанията и всичките й служители от Ирак.

Американското правителство също осъди произшествието и прекрати сътрудничеството си с "Блекуотър", като някои от служителите й бяха изправени пред съда. "Русия ал яум" посочва, че след 2007 г. Ерик Принс е продал "Блекуотър" и се е установил в Абу Даби, за да избегне съдебно преследване в САЩ.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041602
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930