Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2011 11:29 - Кралица Елизабет Втора пристига на историческо посещение в Ирландия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 614 Коментари: 0 Гласове:
3



Кралица Елизабет Втора днес ще стане първият британски монарх, посетил независима Ирландия. Когато Крал Джордж Пети, дядото на Елизабет, пристига в Ирландия през 1911 г., тя все още е част от Обединеното кралство.

Визитата на кралицата не се харесва на много ирландци, като някои предвиждат улични протести и дори терористични атентати.

В понеделник британската полиция заяви, че е получила бомбена заплаха в центъра на Лондон, а анонимен източник от органите на реда е казал, че предупреждението е дошло от републикански дисиденти от Северна Ирландия.

Мерките за сигурност в Ирландия ще бъдат далеч по строги от тези при посещението на папа Йоан Павел Втори през 1979 г. и при визитите на президента Бил Клинтън през 90-те години на миналия век.

Ирландската полиция е прекратила всички отпуски на своите служители и е призовала полицаи от селските райони, като броят им ще достигне 8500 души. Освен това полицията е взела на заем две водни оръдия от Северна Ирландия.

Във вторник кралицата ще положи венец пред паметника на загиналите ирландски бунтовници по време на войната за независимост от 1919 – 1921 г.

Ирландските въоръжени сили са разположили ракети земя-въздух на ключови места, планират да затворят въздушното пространство над Дъблин и над други райони, които кралицата и съпругът й принц Филип ще посетят. Около 1000 военни ще бъдат в бойна готовност.


Обезвреждат бомби преди визитата на кралицата

Ирландската полиция е обезвредила снощи самоделна бомба в багажника на автобус в Мейнут, близо до Дъблин, съобщиха АФП и Ройтерс. Второ подозрително устройство беше открито на трамвайна спирка в Дъблин, но то се оказа неистинско.

Новината бе съобщена тази сутрин, малко преди в страната да пристигне на четиридневно държавно посещение британската кралица Елизабет II.

Въпреки това визитата ще се състои,

обявиха от Форин офис.

Тя е определяна като историческа за отношенията между двете държави. Насърчена от успеха на мирния процес в Северна Ирландия, който прави изпълнимо иначе деликатното й посещение, кралицата ще стане

първият британски монарх, стъпил в независима Ирландия.

При последното посещение на британски монарх преди век цяла Ирландия все още е била част от Обединеното кралство. Ирландия извоюва независимост от Великобритания през 1922 г., но шестте населени предимно с протестанти графства в Северна Ирландия остават британски.

Присъствието на Елизабет II обаче все още се посреща с

недоволство от някои жители на Ирландия,

които реагират отрицателно на спомена от британското управление. Някои анализатори очакват тежки улични сблъсъци. Ирландски републиканци вече заплашиха с терористични актове.

Затова властите са взели

изключителни мерки за сигурност.
 

Войници, полиция и дори ракети "земя-въздух" са разположени на ключови места в страната, предаде АП.

Ирландската национална полиция прекъсна всички отпуски на служителите си и привика и полицаи от други райони, с което полицаите за охраната на кралското посещение достигат 8500. Полицията взе назаем и две водни оръдия от колегите си в Северна Ирландия.

Освен 8500-те полицаи за сигурността по време на кралското посещение ще се грижат и 2000 военни. Още 1000 войници стоят в резерв при необходимост.

Планира се да бъде затворено въздушното пространство над Дъблин и други места паралелно с придвижванията на британската кралица.

Центърът на Дъблин е прочистен от автомобили. Забраната за паркиране се отнася за 50 централни улици.

По време на четиридневната си визита кралицата ще посети Дъблин, Килдеър, Типърери и Корк.

В Дъблин кралицата ще положи венец на церемония в мемориалния парк на загиналите в името на ирландската свобода. Тя ще посети и стадиона "Кроук парк", където британски военни откриват огън по време на мач по гаелски футбол през 1920 г. и убиват 14 души.

Вчера британската полиция съобщи, че е получила

предупреждение за бомба в центъра на Лондон -
 

ден преди визита на кралицата в Ирландия и седмица преди посещението на американския президент Барак Обама на Острова, предаде Ройтерс.

Прочутият булевард "Мол" до Бъкингамския дворец бе затворен за движение.

Според тв канала "Скай нюз" кодираното предупреждение било отправено от дисиденти републиканци, противопоставящи се на мирния процес в Северна Ирландия.

Споразумение от 1998 г. сложи край на въоръжената борба на ИРА срещу британското управление на провинцията, но отцепили се от нея фракции продължиха съпротивата.

"Бомбената заплаха не е конкретизирана по отношение на място и време", заяви лондонската полиция в декларация.
 

"Нивото на заплахата от тероризъм, свързан с Ирландия, не се е повишило и остава съществено,

което означава, че възможността от нападение е твърде голяма."

При отделна акция полицията унищожи с контролирана експлозия подозрителна чанта, оставена на улица в центъра на Лондон. Предметът се оказа безопасен, съобщи говорител на полицията.

Източник: Дневник, Вести.бг




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044078
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930