Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2011 12:31 - Министърът на транспорта подаде оставка, зам.министър на енергетиката отстранен
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1117 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 18.05.2011 12:40


Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков е подал оставка на заседанието на правителството днес.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков е подал оставка пред премиера Бойко Борисов. Информацията бе потвърдена от министъра на образованието Сергей Игнатов след заседанието на Министерския съвет в сряда. По неофициална информация на Mediapool от поста си е отстранен и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев.

Цветков, считан за един от най-слабите членове на кабинета, е посочил лични мотиви за оставката си, по според слухове в парламента тя му е поискана заради проблемите в "Български държавни железници". Транспортният министър е бил на заседанието на МС и дори е докладвал по някои от точките в дневния ред, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов.

По неофициална информация на Mediapool Цветков ще бъде заменен от зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов, който в същото време изрази в парламента изненадата си от оставката на транспортния министър.

Николов коментира пред журналисти, че в ГЕРБ смятат, че Цветков е бил добър министър, защото е направил дълбоки реформи в застъпения от него нереформиран ресор- в системите на НКЖИ, БДЖ, летищата. Виждаме, че схемите му вече работят, каза зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ и допълни, че не е редно да коментира личните мотиви за оставката на Цветков.

Въпреки липсата на официално потвърждение, че премиерът Борисов е приел оставката на Цветкова, Николов благодари за работата му. 

Случайно, или не, на правителственото заседание бе дадена зелена светлина за създаването на специалната държавна компания за надзора над трите бъдещи магистрали "Хемус", "Струма" и "Черно море". Заради тази идея на регионалният министър Росен Плевнелиев вече си тръгна предишният шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов, тъй като компанията дублира функциите на АПИ. Срещу новото структура твърдо бе и Александър Цветков. 

Преди време транспортният министър бе проверяван от прокуратурата за осигуряване на чадър над нелегален пазар на шофьорски книжки, както и за завишени цени за изграждане на ро-ла терминала на турската граница, но резултатите така и не бяха обявени 

Не е ясно защо Косев е отстранен, но в последната седмица той изказа становище, че България не трябва да подписва дългосрочни договори с "Газпром". За приемник на Косев се спряга депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната икономическа комисия Делян Добрев, който от друга страна бе номиниран от организацията на ГЕРБ в Хасково за кандидат-кмет.

Смяната на Цветков бе "предсказана" ден по-рано от лидера на РЗС Яне Янев, който обяви, че с поста си ще се разделят и земеделският министър Мирослав Найденов и редица зам.-министри.


Според в. "Капитал" (capital.bg) слухове за смяна на Александър Цветков вървят от месец и през последната седмица различни източници заявили, че оттеглянето е въпрос на дни.

Основното недоволство към работата на Цветков било заради слабото усвояване на средства по европейската оперативна програма "Транспорт", пасивното управление на сектора и отложените реформи в държавните дружества.

Най-големият проблем бил почти фалиралия холдинг БДЖ.

Според неофициални източници на "Капитал" постът му вероятно ще бъде зает от досегашния зам.- министър на транспорта Ивайло Московски.

Преди да бъде назначен за министър, Цветков беше заместник-кмет на София по въпросите на транспорта по времето, когато Бойко Борисов бе кмет.

"Парламентарната група на ГЕРБ е изненадана

от оставката, която днес е подал министър Цветков", каза зам.- председателят на групата Валентин Николов пред журналисти в парламента.

От ГЕРБ смятат, че Цветков е бил добър министър, защото е направил дълбоки реформи в застъпения от него нереформиран ресор - в системите на НКЖИ, БДЖ, летищата. Виждаме, че схемите му вече работят, каза Николов.

Той допълни, че не е редно да коментира личните мотиви, с които Цветков е подал оставката си, и благодари за работата му.

Александър Цветков е роден на 26 август 1967 г. в Плевен.

Завършил е средно образование в 9-та Френска езикова гимназия - София. Има две висши образования - „Международни икономически отношения" в Университета за национално и световно стопанство, и „Транспортно строителство" във Висшия институт по архитектура и строителство.


 Преди да стане заместник-кмет е бил председател на Съвета на директорите на "Паркинги и гаражи" ЕАД,  член на борда на Столичния общински приватизационен фонд,  началник на отдел в Изпълнителна агенция "Пътища".
 




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041370
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930