Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2011 12:47 - Парламентът прие оставката на шефа на НОИ Христина Митрева
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1406 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 18.05.2011 17:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С 93 гласа "за", 34 "против" и 10 "въздържали се" парламентът прие оставката на управителя на НОИ Христина Митрева.

Пред депутатите Митрева заяви, че не приема обвиненията за лошо управление на осигурителната система и за подвеждане при разчетите за бюджета на общественото осигуряване. Тя заяви, че винаги е работила професионално, честно и е правила всичко, което е зависело от нея като експерт. Напомни, че 13 години е била актюер на НОИ и е правила разчетите за бюджета, но досега не е имало възраженя.

Митрева добави, че като управител на НОИ е изпълнявала политиките, но не ги е формирала.

От парламентарната трибуна Митрева каза още, че иска да защити колегите си от НОИ. С треперещ глас тя обяви, че последните два месеца е била изолирана от двете водещи министерства – социалното и финансовото, но хората в института не заслужават подобно отношение. Досегашната шефка на НОИ посочи, че нито веднъж не е била изслушана в парламентарна комисия или в парламентарна група за тази година, в която беше начело на института. И отчете, че под нейно ръководство са спестени 18 млн. лв. от фалшиви болнични.

Можех да ви кажа много повече неща, ако бях извикана за отчет, завърши тя изказването си пред депутатите.

Преди това от БСП и ДПС на няколко пъти поискаха в залата да дойдат социалният министър Тотю Младенов и вицепремиерът Симеон Дянков. Янаки Стоилов от левицата посочи, че от мотивите за оставката на Митрева става ясно, че е упражнен политически натиск.

И Драгомир Стойнев от БСП, и Хасан Адемов от ДПС защитиха Митрева, която според тях не е виновна за увеличения брой безработни и заетите, които не плащат осигуровки, заради което се проваля бюджетът на НОИ.

"Няма как да е виновна за 180-те млн. лв., които НАП няма да събере от корпоративен данък, за над 100-те млн. лв. от ДДС, които няма да бъдат събрани. Не е виновна и за това, че България е една от трите държави в ЕС с най-висока безработица и инфлация и с най-нисък ръст на БВП за миналата година", каза Румен Овчаров.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов каза, че не може администратор да решава политически проблеми с недостига на средства. По думите му след оставката на Митрева отговорните за недостига са премиерът Бойко Борисов, Дянков, Тотю Младенов и ръководството на ГЕРБ. "Сега очите на два милиона и половина пенсионери са вперени към кабинета", заяви Костов. Според него с мотивите към оставката си Митрева признава, че в България най-важната институция зависи от политическата воля на една партия и на Бойко Борисов.


Христина Митрева: ГЕРБ спусна списък с имена за шефове в НОИ
"Имаше списъци с имена от местните структури на ГЕРБ и много голям натиск за назначаване на директори за регионалните управления на социалното осигуряване на хора без необходимата подготовка". Това заяви на прощалната си пресконференция Христина Митрева, половин час след като парламентът прие оставката й като управител на Националния осигурителен институт.

Тя обясни, че въпреки напрежението всички са се явили на конкурси с "ясни и открити правила". В резултат на това само четирима от предложените от управляващите 17 кандидати са се представили на ниво и са били назначени. Назначенията на директорите беше сред най-често споменаваните неофициални мотиви за натиска от премиера Бойко Борисов за подаването на оставката на Митрева през последните дни.

Пред няколкостотин служители на НОИ, представители на работодателите и синдикатити, събрани в киносалона на институцията, тя каза, че от два месеца министрите на финансите Симеон Дянков и на труда Тотю Младенов я държали в изолация, което направило оставането й на поста невъзможно. Тя отхвърли обвиненията, че е виновна за неправилното планиране на приходите в бюджета на Държавното обществено осигуряване, което беше формалният повод за искането на оставката й. Изказването й беше многократно прекъсвано от ръкопляскания.

НОИ не може да е единствената институция, която да понесе цялата отговорност за неизпълнението на приходите. Аз няма да поема тази вина, защото тя не е състоятелна, каза Митрева и добави, че "актюерският екип на НОИ е може би най-добрият в държавата". Тя добави, че завишаването на приходите е резултат от "прекалено оптимистичната макрорамка" на бюджета, която се прави от Министерството на финансите. Много скоро ще тръгне друга дискусия и тя няма да е за това, че планът за приходите от осигуровки е завишен, с което е подведено правителството или Министерството на финансите, а че неизпълнението им е следствие от положението на икономиката и пазара на труда, което ще се отрази и върху по-ниската събираемост на данъците, прогнозира Митрева.

Въпреки атаките срещу нея от шефа на НАП Красимир Стефанов, тя каза, че най-важно е "доверието на институциите" и добрата координация с приходната агенция, министерствата на здравеопазването и на труда, здравната каса и всички други ведомства.

Митрева разказа, че вчерашният й разговор с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков е бил "много кратък". "Той се опитваше да докаже, че ние носим вина, а аз му казах, че всичко идва от макрорамката". Тя добави, че Дянков й дал да разбере, че изпълнителната власт ще продължи да я държи в изолация, което ще навреди на НОИ. "Предложих му да седнем да смятаме – аз срещу целия му екип. Той не отговори, а аз му казах довиждане", разказа Митрева. Тя добави, че заедно с актуализацията на държавния бюджет през 2010 г. е било редно да се коригират и числата в бюджетите на осигуряването и здравната каса.

Христина Митрева многократно благодари на колегите си от института. "Каквото съм постигнала, съм го постигнала благодарение на вас". "Имате голям капацитет и аз ви вярвам. Един човек влиза и си отива, но институцията остава и продължава да работи", каза тя с разтреперан от вълнение глас и сълзи в очите. "Продължава, ама как...", чу се глас от залата.


Тагове:   оставка,   НОИ,


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. zabylgarite - Няма значение
20.05.2011 10:58
имената нямат значение
дали ще е митрева,питрева
политиката е важна,а още по-важното е че тя не се променя
без значение кой управлява
за властта в България криза няма
за нас народа ИМА ВЕЧНА КРИЗА
няма контрол над избраниците,които са крадци и измамници

докато не започнат истински бунтове,а не режисирани от псевдосиндикатите,които ядат и пият с президента-доносник или примерно организирани от Янка Такева,докато не започнат-промяна няма да има
слуги на капитала са и това е

а хората нямат пари за лекарства и хляб
вземете за пример майка ми на 70 год какво преживява
прочетете блога където написах с 2-3 думи
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031378
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930