Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2011 12:52 - Александър Цветков сменен заради кадрови гаф по жп проект
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 674 Коментари: 0 Гласове:
2



“Личното ми мнение е, че Александър Цветков остана до известна степен неразпознаваем за Европейската комисия“. Така новият транспортен министър Ивайло Московски и довчера заместник на Цветков в последните две години отговори през бТВ на въпроса защо бе отстранен предшественикът му.

Цветков подаде оставка пред правителството в сряда, като в нея посочи "лични мотиви", но впоследствие стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поискал смяната му “за това, че искал да оптимизира още повече работата с Брюксел и най-вече по усвояване на фондовете".

“България е единствената страна, през която преминават пет европейски транспортни коридора, а това е силен аргумент за получаване на средства“, коментира още Московски.

Сред причините за смяната на Цветков приемникът му изтъкна и "кадрови гаф" в Националната компания “Железопътна инфраструктура“, който довел до забавяне на европейските железопътни проекти. НКЖИ е бенефициент на 1 млрд. евро по ОП “Транспорт“. Гафът се състоял в това, че са били изгонени експерти от компанията и тя се оказала без кадрови капацитет.

Основните критики на Брюксел по отношение на транспортните проекти винаги са били да се подобри административният капацитет на пътната агенция и на НКЖИ, обясни Московски. “В НКЖИ се направиха едни промени, които доведоха до известно забавяне на процесите. Взеха се едни административни решения, които лишиха компанията от голям брой експерти“, каза Московски и уточни, че те не са съкращавани, а са били помолени да си тръгнат. После пък ръководството се опитвало да ги върне.

“Няма напрежение между Цветков и мен. Смятам, че идеята е да се налее свежа кръв. Не трябва да се политизират толкова нещата. Става въпрос за повече прагматизъм“, каза още Московски.

Той разкри още, че министерският пост му е бил предложен два дни преди обявяване на промяната не от премиера, а от вицепремиера Симеон Дянков.

“Считам, че сме в добри отношения със Симеон Дянков, изпитвам голям респект към вицепремиера и смятам, че той ще доведе България до добри позиции в Европа. На фона на останалите страни в Европа, страната ни изглежда доста стабилна“, добави Московски.

Доскорошният заместник-министър на транспорта спомена и факта, че нямал личен автомобил и дошъл за гостуването в телевизията със служебен транспорт.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12979570
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031