Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2011 10:26 - Дневник: "Голямото завръщане" на Доган
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 754 Коментари: 0 Гласове:
4



Лидерът на ДПС Ахмед Доган и неговият най-остър критик Касим Дал за първи път се събраха на едно място, откакто бившият втори беше изгонен от партията преди три месеца. Събраха се, но не се срещнаха очи в очи.   

Поводът и двамата да отидат в Джебел беше възпоменателният митинг за жертвите на съпротивата срещу насилствената смяна на имената на българските турци от комунистическия режим. Причината за Доган - така да започне дълго отлаганите срещи с избирателите, за да заздрави редиците. А за Дал - да предизвика несменяемия лидер в една от "крепостите" на ДПС.

Въпреки че не се сбъднаха слуховете, носещи се няколко дни из района – че ще има две паралелни сцени, че Дал ще има алтернативно честване или ще направи изявление пред хората, дошлите имаше какво да чуят и да видят. Ахмед Доган проговори след близо двегодишно мълчание и прогнозира неуспех на ГЕРБ на президентските избори и предсрочни парламентарни избори. А привържениците на двата лагера замалко не стигнаха до сблъсък.
 
"Агенти на ДС - вън от ДПС" срещу "У-у-у предатели"

Касим Дал седеше и наблюдаваше митинга от съседно заведение, а политиците от ДПС повтаряха от трибуната в центъра на площада обвиненията си към него: предател, решил да разцепва партията и да създава нова формация. Но при откриването на възпоменанието няколко души, водени от друг изключен от ДПС депутат - Корман Исмаилов, вдигнаха плакат "Агенти и доносници на ДС - вън от ДПС". 

За минута бяха изблъскани от площада с възгласи "У-у-у" и викове "предатели", произнесени на турски език. Охраната на събитието беше подсилена от хора от жандармерията. Дал наблюдаваше, а малко след речта на Доган си тръгна.

Яки младежи покрай трибуната наблюдаваха през повечето време всяко движение на Касим Дал и групата му, а след като тя напусна площада, я последваха, без да проявяват повече интерес към тържествата.

Лидерът проговори

За първи път след парламентарните избори през юли 2009 г. лидерът на ДПС даде пресконференция, определена от заместника му Лютви Местан като "голямото завръщане" на Ахмед Доган. Преди това публиката в Джебел реагира като един и силно емоционално, когато Доган излезе на сцената. Част от словото си той посвети на Дал: "Рядко съм се отвращавал, но да гледаш някого, да го пазиш, да се грижиш за него, дори чадър да му правиш и той да тръгне без чувства за благодарност - изпитвам отвращение."

Извини се за грешката, която е направил - че е допуснал в партията "такива хора, които освен ясла, хазна не виждат друго и като им вземеш играчката, яслата, почват партии да правят".
Последваха политическите прогнози. По думите му всички с нетърпение очакват да разберат какво ще прави ДПС за президентските избори, но още било рано и няма да се бърза. "Само се знае, че без нас не може да се избере президент, това е достатъчно", обяви Доган.

Според него: "Президентските избори ще покажат какви ще са следващите парламентарни. Ако ГЕРБ загуби, а това е почти сигурно, ще има предсрочни парламентарни избори, бъдете сигурни." "Пролетта или най-късно лятото, запишете си този срок", уточни прогнозата за извънреден вот. Допълни, че прогнозата му за загуба на ГЕРБ е "предположение на базата обективна оценка".

И още: "Бъдете убедени, че ще има предсрочни парламентарни избори. След двегодишен провал на изпълнителната власт и президентски вот трябва да си луд, за да управляваш и да запазиш себе си и собствения си задник", каза още Доган.

На журналистически въпроси има ли вариант ДПС да даде по някакъв начин подкрепа за управляващата партия на президентските и местни избори тази есен Доган първо отговори, че на този етап все още е рано да се говори. При повторния въпрос заяви, че партията му все още е в проучвателен етап: "Твърде рано е, но на този етап ГЕРБ няма тези подходящи кандидати, които да покрият нашите очаквания." Добави, че ГЕРБ няма кадрови ресурс и "доколкото сме информирани, предимно от медиите, кого искат да номинират, сме скептични за тяхната успеваемост на тези избори".

Попитан отново значи ли това, че може и да намерят достоен за подкрепа кандидат на ГЕРБ, Доган отвърна: "Само ви проверявам колко отчетливо слушате. Вътрешно чувствам много големи съпротивителни сили за каква да е подкрепа. Не вярвам ГЕРБ да намерят такава подходяща кандидатура, освен да ме издигнат мен. Обаче, при положение че аз не съм съгласен, значи не виждам такъв ресурс."

Настойчивите въпроси за управляващите бяха предизвикани от съмненията за негласно споразумение между управляващата партия и ДПС, засилени от гласуването на депутати от ГЕРБ за кандидата на ДПС за новата комисия за конфликт на интереси. Политици от опозицията заговориха за нова коалиция - ГАД (ГЕРБ, "Атака" и ДПС). "Самата семантика на коалиция ГАД е пълно отрицание на такава възможност, звучи дори гадно", заяви по този повод Ахмед Доган.

Той заяви още, че не се е възприемал толкова сериозно, че да се види в ролята на президент. "Аз съм скромен човек. Моите задължения са ми достатъчни", допълни той. В последните месеци от ДПС няколко пъти споменаха, че обмислят дали да издигнат собствена номинация за държавен глава. Не може да се изключи такъв вариант, ако ситуацията го налага, защо да нямаме кандидат, попита Доган.

Нито той, нито ДПС са изолирани, каза той на журналистите. Това според него е внушение на други политически сили, "на вашите работодатели, които са част от политически-икономически ландшафт на страната". Според него има голям интерес да бъде изолирано ДПС и да се елиминира влиянието му в страната, но това не се получава. "Естествено е да не ни търсят, когато не сме на власт и това подсилва тези внушения, но ДПС никога не е била изолирано и няма да бъде."

За лагера на Дал

Извън политиците и техните гости от цялата страна и от Турция, изпълнили в последните дни хотелите из кърджалийския регион, другите хора, склонни на разговор за политика в Джебел, са основно партийните ръководители на структури от областта. Те с охота обясняват, че Касим Дал няма никаква подкрепа при тях, макар да обикаля и да организира срещи с хората, на тях присъствието е вяло. Оратори от ДПС също разобличаваха Дал, но обикновените хора говореха, че трябва Доган и Дал "да седнат и да се разберат", но казваха, че лидерът е един - Доган.

Хората на Дал

На следващите митинги ще видите какво ще бъде – повече плакати, повече хора... Това казаха пред "Дневник" хора от групата около Касим Дал. Те са решили да търсят съдействие от полицията, за да могат да изразяват свободно позициите си и да не им бъде забранявано да издигат плакатите си при следващи чествания. Обясняваха, че хората, изблъскали ги от площада в Джебел, са били специално извикани за това.

Дал и близките му разказаха, че в сряда вечерта двайсетина младежи от Джебел били привикани в полицията и предупредени да не нарушават обществения ред в следващите дни. Ще попитам в рамките на парламентарния контрол министъра на вътрешните работи каква е тази мярка – превантивно предупреждение, каза Корман Исмаилов.


Тагове:   ДПС,   митинг,   скандал,   Джебел,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12979881
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031