Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2011 10:31 - Москва изгони военен аташе на Израел заради оръжейна сделка
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 693 Коментари: 0 Гласове:
3



Роденият в бившия СССР израелски полковник Вадим Лейдерман, който бе военен аташе в Русия, е бил задържан по подозрения в промишлен шпионаж и след това е напуснал страната, съобщи РИА "Новости". Той е бил арестуван по време на среща с офицер от руската армия в кафене в Москва, разпитан от спецслужбите, а след 48 часа е напуснал страната, каквато е стандартната процедура за обявяване на персона нон грата.

След завръщането му в Израел той е разпитан и от контраразузнаването Шин Бет, както и от хора от израелското министерство на отбраната. Дипломатът също така е преминал и през детектор на лъжата. Лейдерман, на когото оставали 2 месеца до изтичане на мандата, е инженер и доктор от "Технион" (Израелския технологичен институт в Хайфа), член на техническия корпус на израелската бойна авиация и със стаж от няколко години в САЩ в мисия за армията.

"Проверката на израелските власти по случилото се показва, че обвиненията на руската страна в шпионаж са безпочвени.

Според източник на авторитетния в. "Ведомости" Лейдерман "прекалено активно" помагал на няколко израелски компании от отбранителния сектор за бизнеса им в Русия. Изданието посочва, че в частност става дума за Israel Aerospace Industries (IAI), с която руската "Оборонпром" сключи през 2010 г. договор за сглобяване в завод за хеликоптери в Казан на безпилотни самолети за общо 400 милиона долара. Година по-рано руската авиация купи от същата компания 12 самолета за 53 млн. долара.

"Интерфакс" обръща внимание, че арестът е станал на 12 май, докато високопоставена израелска парламентарна делегация е на посещение в Русия. За инцидента се е разбрало в Деня на независимостта на Израел по време на тържествен прием с над 1500 гости в луксозен московски хотел, където се е отбелязвал и 20-годишен юбилей от възстановяването на дипломатическите връзки между двете държави.

Яков Кедми, който е отговарял за връзките между евреите в СССР и Израел, посочва пред в. "Йедиот ахронот", че това задържане може да е предизвикано от разгневени представители на руската оръжейна индустрия. Според Кедми израелските власти са ядосали тези хора, защото оказвали продължителен натиск над Русия, за да бъдат спрени доставките на оръжие в арабските държави, заплашващи Израел.

Кедми предлага и друга теория - вътрешна борба за ресурси и авторитет между руското военно разузнаване ГРУ и цивилното контраразузнаване ФСБ, като вероятно от ГРУ са преиграли, включително и за да отправят предупреждение за руските офицери да не се срещат с чужди дипломати без предварителна консултация и получаване на разрешение.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12980069
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031