Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2011 16:21 - МВФ: Скъпите храни и горива ще продължат да надуват инфлацията в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 504 Коментари: 0 Гласове:
2



Експортът се е възстановил до предкризисните си равнища и се очаква да тласне реалния икономически растеж на България до 3% през 2011 г. Това прогнозира ръководителят на мисията на Международния валутен фонд за България Катрина Пърфилд на пресконференция след края на посещението си в София.

Според фонда нарастването на износа ще помогне да се компенсира отслабването на вътрешното търсене, което остава потиснато от нарастващата инфлация.

Високите цени на горивата и хранителните продукти се очаква да продължат да стимулират инфлацията. По прогнози на фонда тя ще достигне 4.25%  през тази година, а догодина ще се забави до 3%.

Като ключови за възстановяването на България експертът посочи провеждането на няколко реформи, без които "наследството на кризата ще се усеща още дълго".

Това са реформите включени в Националната програма за реформи (в здравеопазването и пенсионната система) включително и активни политики в областта на образованието и квалификационните програми така че работната ръка да отговаря на нуждите на бизнеса.

"Структурните реформи посочени в Националната програма за реформи ще са ключови за повишаване на потенциалния икономически растеж", обясни тя. Другите препоръки на фонда за подобряване на законодателството така, че договорите в частния сектор да се спазват по ефективно.

По думите й пПактът за финансова стабилност ще изпрати силен сигнал за решимостта на България да провежда благоразумна фискална политика, каквато фондът одобрява.

Международният валутен фонд заяви, че банковата система продължава да се представя добре в условията на икономическа криза и банките остават добре капитализирани. Капиталовата адекватност на системата пък е 17.7%, което е двойно по-високо равнище от минимума, изискван в европейския съюз.

"Както се очакваше необслужваните кредити продължават да нарастват, макар и с по-бавни темпове  и очакваме тази тенденция да се обърне през втората половина на годината. Очакваме кредитирането да започне да се възстановява през тази година. Кредитният растеж ще бъде улеснен с по-добро уреждане на въпросите по обезпечаване на кредитите и по-специално като се риши проблемът с подменянето на датите на несъстоятелността", се казва в изявлението.

Това предложение на МВФ касае проблемът, който кредитните институции срещнат, когато опитат да придобият активите, заложени срещу техните кредити, но в съда се определя, че компанията е била в неплатежоспособност преди да изтегли самият заем и така договорът за залог като обезпечение става недействителен.


Тагове:   МВФ,   цени,   храни,   инфлация,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995707
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031