Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2011 13:29 - Азербайджан се отказва от “Набуко“
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 748 Коментари: 0 Гласове:
4



Азербайджан може да доставя своя газ в Европа не чрез проектирания газопровод “Набуко“, а по други по-изгодни маршрути, съобщи пред журналисти в сряда Ровнаг Абдуллаев, президент на държавната азерска компания ГНКАР, цитиран от руското издание Регнум.

По повод предстоящото на 6 юни в Турция подписване на меморандум по проекта “Набуко“ Абдуллаев коментира, че отношението на Азербайджан към този проект, както и към другите, предвиждащи транспортирани на газ в Европа, е нормално. “Ние искаме да се реализират тези проекти, доколкото те ще увеличат и нашите възможности за износ“, посочи той.

Изданието отбелязва, че Баку започна да разглежда маршрута за пренос до Европа на собствен газ, който ще се добива в рамките на втората фаза от усвояването на находището “Шах-Дениз“. Паралелно Азербайджан заедно с участниците в “Набуко“ разглежда техните условия за доставка на азерски газ през този газопровод.

По-рано политологът Расим Мусабеков коментира, че “европейците постоянно пришпорват Азербайджан да се включи в проекта “Набуко“, но ние няма да направим това на всяка цена, само за да се харесаме на Европа“.

“По този въпрос ще изхождаме изключително от совите собствени интереси. Освен това Азербайджан няма нужда да се включва именно в “Набуко“, тъй като има и други проекти, чрез които може да реализираме своя газ на нови пазари. Например, съществуват проектите AGRI (Азербайджан-Грузия-Румъния) и ITGI (Трансадриатическия газопровод), по които Азербайджан може да доставя своя газ в Европа. Пред нас няма проблеми. “Набуко“ е европейски проект, Европа сама да решава проблемите си“, заяви Мусабеков.

Той отбеляза и, че Баку очаква от Европа политическа подкрепа за Карабахския въпрос, каквато “за съжаление не виждаме“. “Тогава защо Азербайджан трябва да се старае за благото на европейските интерес, ако не получава никакви дивиденти? Ако ЕС ще се дистанцира от подкрепата за Азербайджан по уреждането на Карабхския въпрос, то съответно той не може да разчита на съдействието на Баку по въпросите за енергийната сигурност на Европа“, посочва политологът.

В същото време в интервю за телевизионния канал CNN Turk турският енергиен министър Танер Йълдъз заяви, че през тази година участниците в проекта ще се опитат да получат окончателния отговор от Азербайджан за участието на страната в проекта. “Ако отговорът е отрицателен, ще започнем преговори с Иран, Ирак и Туркменистан. За нас и Европа този проект е от голямо значение и нямаме право да губим време в преговори, затова ще се възползваме от всички варианти за реализацията на “Набуко“, каза турският министър.

Досега на Азербайджан се гледаше като на сигурен доставчик за "Набуко", който да стартира експлоатацията си именно с количества азерски газ. Наскоро обаче от проектната компания за реализацията на газопровода отложиха с две години реализацията на строежа и стартът на тръбата сега е насрочет за 2017 г. Освен това се коментира неофициално, че прогнозната цена на тръбата от 7.9 млрд. евро ще се оскъпи почти два пъти.




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000765
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031