Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2011 13:19 - Борисов се разграничи от "Атака", надява се на подкрепа на "здравия разум" в парламента
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 894 Коментари: 0 Гласове:
3



Премиерът Бойко Борисов категорично се разграничи от действията на "Атака" пред джамията в София в петък. В интервю по телефона за Би Ти Ви той не изключи възможността за избори "три в едно" наесен, но отрече да има такъв сценарий. Борисов изрази надежда, че ГЕРБ ще има мнозинство в парламента благодарение на независимите народни представители и "здравия разум" на отделни депутати от другите политически сили.

Днес няма да има оставки и смени в правителството, съобщи премиерът, след като в края на миналата седмица се заговори за евентуални промени в ръководството на Министерството на земеделието "след празниците". "Всеки министър, за чието място намеря по-добър, ще бъде сменен, търсим оптималния вариант за управлението", каза Борисов.

В отговор на въпрос той потвърди, че службите за сигурност работят много активно по информация за разпространение на радикален ислям в България като конкретно посочи "влизане на външни имами в Родопите".

За акцията на "Атака" пред джамията Борисов посочи, че не това е начинът да се реагира, а за това дали има шум трябва да се сезира кметът, общинският съвет и дирекцията по вероизповеданията. " не сме говорители или ментори на "Атака", те си носят политическата отговорност за действията си", каза Борисов.

Той за пореден път упрекна политическите сили - РЗС, Синята коалиция и "Атака", че са обещали подкрепа за управлението на ГЕРБ в малцинство, а по-късно са я оттеглили: "РЗС се извъртя на шестия месец, Синята коалиция - на първата година, "Атака"  - след година и половина", каза той.


Според БСП и ДПС отговорността за конфликта пред джамията е на Бойко Борисов

За БСП и ДПС политическа отговорност за конфликта пред джамията в София в петък  на 20 май е на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. Според двете опозиционни формации управляващите имат "огромна" заслуга за превръщането на "Атака" и лидера й Волен Сидеров "в злополучен фактор в българската политика чрез привличането им като коалиционен партньор". От Синята коалиция смятат, че отговорността е на кмета Йорданка Фандъкова и администрацията на общината, разрешили протест пред религиозен храм, и на вътрешния министър Цветан Цветанов, че МВР не е предотвратило конфликта.

От управляващата партия  ГЕРБ заявиха че не са в коалиционен съюз с "Атака" и няма да позволят да бъдат ползвани за параван в предизборната кампания.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отговори на декларациите на парламентарните групи като ги нарече "любимо упражнение на така наречения български политически елит".

Съпредседателят на десния съюз Иван Костов поиска представителите на "Атака" да бъдат лишени от ръководни постове в парламентарните комисии, както и от членство в звената за вътрешна сигурност и за контрол на ДАНС, тъй като дестабилизират сигурността на страната. Десницата очаква прокуратурата да изправи пред съда провокаторите и инициаторите на сблъсъците в петък  и те да получат осъдителни присъди.

Казаното от Костов даде повод на Волен Сидеров да обяви, че си спомня озлоблението на Синята коалиция, когато "Атака" влезе в парламента през 2005 г. Той добави, че за партията му не е важно дали ще има постове в парламента: "Не сме тук за постчета". Сидеров разказа и пред депутатите за това как се е стигнало до сблъсъците в петък и отново обяви, че активистите на "Атака" са били нападнати от група "правещи се на молещи се".

Той съобщи, че със съпартийци ще посети градския прокурор Николай Кокинов, който заговори за забрана на "Атака", за да му покажат факти, че мюсюлмани прескачат оградата на джамията, за да нападнат активисти на партията му. "Нека прокуратурата да установи кой какво е извършил и всеки да отговаря за действията си", каза Сидеров.

Според Лютви Местан от ДПС, ако е вярна тезата на премиера Бойко Борисов, че етническият мир стои по-високо от подкрепата на когото и да е, той трябва да "изрита" Волен Сидеров от властта вместо да се бои кога "Атака" ще оттегли подкрепата си за кабинета. Местан нарече некоректен опита "Атака" и ДПС да се представят като огледални образи и тезата, че двете партии печелят от конфликта.

Анастас Анастасов от ГЕРБ посочи, че за ДПС е естествено да не изпусне топката и ще я отиграе политикански, а БСП и Синята коалиция са видели в инцидента възможност за повишаване на "падналия си рейтинг пред изчезващия си електорат". Той се противопостави на твърденията на опозицията, че ГЕРБ и Бойко Борисов са единственият виновник за случилото се. По думите му и от ляво, и от дясно и в центъра партиите не са могли да преглътнат, че е възможна подкрепа на ГЕРБ от "Атака" без политически сделки и корпоративни интереси. Ако за "Атака" е дошло време за самостоятелни ходове, които не кореспондират с демократичните принципи и политическата толерантност, ние ще продължим сами", обяви Анастасов.
ИЗТОЧНИК: ДНЕВНИК ОНЛАЙН



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038413
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930