Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2011 10:21 - С какво се правят милиарди от телевизия?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 954 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 26.05.2011 10:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След четвърт век в ефир The Oprah Winfrey Show слезе от екран. За това време толкшоуто се нареди сред най-гледаните в историята на американската телевизия. В него са участвали петима президенти. Шоуто има 48 награди Еми. Селин Дион се е появявала 27 пъти, а рекордът по зрителски интерес е 62 милиона души, гледали интервю с Майкъл Джексън.

Шоу, което стана институция и се излъчваше в цели 145 държави. Шоу с водеща, която извървя пътя от бременност и спонтанен аборт на 14-годишна възраст до определението „най-влиятелната жена в света” (сп. Форбс).

Първият от общо 4560 епизода не предполага такъв грандиозен успех. През 1986 година афроамериканската водеща Опра Уинфри залага на тривиална тема – „Как да сключиш брак с мъжа/жената, която сам си избрал ?”.

Оттогава насам обаче толкшоуто се превръща в нарицателно за този тип предавания, в еталон за подражание, в културен феномен.

И дори в последните си предавания, преди да се отдаде на работата по своя собствен кабелен канал, Опра Уинфри показа, че уникалната й способност да произвежда качествен продукт не е отслабнала с годините, посочва BBC. И дава за пример два епизода от този месец.

image

Опра Уинфри в студиото
Снимка: Reuters


Именно в шоуто на Опра американският президент Барак Обама говори за първи път защо трябваше да публикува акта си за раждане. Дукесата на Йорк Сара Фъргюсън пък се разчувства по темата защо не беше поканена на сватбата на племенника си принц Уилям и избраницата му Кейт Мидълтън.

Така Уинфри за пореден път показа как се е задържала на върха толкова дълго. Ето и по-важните събития, които според BBC определят нейното върховенство в американския ефир.

Първата стъпка за печелене на доверието и симпатиите на аудиторията Опра Уинфри прави още в самото начало на предаването. Тя съвсем открито говори за личния си живот, без да спестява никакви подробности.

От раждането й през 1954 година в Мисисипи, когато майка й е още тийнейджър, през бягството от дома на 13 години, бременността година по-късно, когато губи бебето, следването в Университета на Тенеси и работата като водещ на новини в Балтимор.

Идва и шокиращото признание, че е била изнасилена като дете. Тук вече публиката е спечелена. А хората – независимо дали са известни или не, си изграждат представата за дивана в нейното студио като за мястото, където могат да споделят, да разкажат свободно своята история.

Уинфри не спира със споделянето на личните си проблеми. Пред 1988 година излиза в ефир с количка, пълна с мазнини, които представляват 30-те килограма, които тя сваля по време на 4-месечна диета. Впоследствие проблемът с наднорменото тегло се завръща и две десетилетия зрителите стават преки свидетели на борбата с излишните килограми на своята любима водеща.

А в Съединените щати проблемът със затлъстяването е общонационален. И ето, че пак Опра е една от тях, една от милионите обикновени хора.

С годините шоуто на Опра Уинфри определено става мястото, където звездите разкриват своите драматични истории. Едно от най-впечатляващите интервюта е това с Майкъл Джексън през 1993 година. Именно това е най-гледаното предаване в цялата история на шоуто.

За 90 минути Джако, който е на върха на славата, но и над когото вече тегне сянката на обвиненията в сексуално посегателство над деца, се изповядва пред Уинфри от своето имение „Невърленд”. Той признава, че страда от болест на кожата, но отрича да спи в кислородна камера.

За първи път от много години Кралят на попа дава толкова обширно интервю, а цитати от него заемат водещо място в медиите по цял свят.  Експерти отчитат, че това е един от най-големите успехи за Опра, които предопределят водещата й роля в американската телевизия.

През 97-ма в нейния ефир американската комедийна актриса и телевизионна водеща Елън ДеДженерис за първи път публично обявява, че е лесбийка. Което за онова време определено е събитие, дори и в американското общество.

Веднъж свалила бремето от пазенето на своята лична тайна, самата ДеДженерис тръгва стремглаво напред в професионалното си развитие и дори води собствено толкшоу.

Като видна феминистка, изградила своя собствена империя, Опра Уинфри определено е вдъхновение и пример за подражание за много други жени, тръгнали по нейните стъпки.
 
Ярък пример за неповторимата й способност да отприщва силни емоции у своите звездни гости е разговорът с Том Круз през 2005 година.

Тогава холивудската звезда за първи път обявява, че е влюбен в колежката си Кейти Холмс (впоследствие станала негова съпруга), а обясняването в любов е съпроводено със спонтанен и същевременно, изпълнен със странни движения и звуци танц на Круз върху дивана на Опра.

Дори самата водеща е удивена от изблика на любовна лудост, но за зрителите е ясно, че могат да видят подобно нещо само в нейното шоу.

2004-та пък бележи началото на периода, в който Опра Уинфри започва да дава и материална наслада на своята аудитория. Всички 276 зрители в студиото на едно от поредните издания на шоуто неочаквано получават подарък и то какъв – Понтиак с кожен салон на стойност 28 400 долара.

След урагана Катрина, опустошил Ню Орлиънс, Уинфри и нейната фондация раздадоха помощи от първа необходимост за местното население в размер, който властите не можаха да достигнат.

През 2007 година врати отваря девическата Академия за лидерство, създадена от Опра в Йоханесбург, Южна Африка. Така срещу сумата от 40 млн. долара тя изпълнява обещание, дадено на среща с южноафриканския президент Нелсън Мандела пет години по-рано. Училището предлага безплатно първокласно образование на стотици момичета от бедни семейства.

Фондацията на Уинфри дава милиони долара за благотворителни проекти по целия свят, а дарителският фонд „Ангелите на Опра” вече е събрал над 80 милиона долара.

Влиянието на Опра Уинфри е толкова голямо, че мнозина анализатори посочиха нейната подкрепа като един от ключовите фактори за успеха на Барак Обама в президентските избори през 2008 година.

Изборът доведе до сериозни полемики и критики, че е базиран на расова основа. Тъй като основната част от аудитория на Опра са бели жени на средна възраст, чийто логичен избор беше кандидатурата на Хилари Клинтън, заставането на страната на Обама в първичните избори за кандидат-президент на Демократическата партия беше изтълкувано като отстъпление от феминизма за сметка на расата.

В крайна сметка, независимо от подбудите, Уинфри се оказа изключително силен коз за Барак Обама. А дали нещата щяха да се развият в полза на Хилари, ако Опра я беше подкрепила, можем само да гадаем.

Но както всяко нещо с начало, шоуто на Опра получи своя край. А той беше наистина подобаващ. В зала „Юниън Сентър” в Чикаго, в един емоционален следобед, изпълнен със сълзи и вълнение, да засвидетелстват своето уважение към водещата бяха дошли Том Ханкс, Том Круз, Уил Смит, Арета Франклин, Стиви Уондър, Мадона, Бийонсе, Майкъл Джордан и много други.

13 хиляди гледаха на живо в залата как една обикновена жена получава признанието на светския елит. За 25 години – толкова. Плюс няколко милиарда и собствен телевизионен канал. 
 



Тагове:   шоу,   телевизия,   опра уинфри,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. mileidi46 - !!!
27.05.2011 01:32
Който го може..си го може!!
А Опра си е доказан талант!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000886
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031