Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2011 21:09 - БСП готви сценарий "Клинтън" на президентските избори през есента?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1431 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 30.05.2011 21:10


 Столични социалистки направиха неочакван избор за кандидат-президент на партията си. Те си харесаха Зорка Първанова като най-подходяща за държавен глава, пише електронното издание "Всеки ден".

В топлия майски уикенд пред кварталния клуб на БСП в “Иван Вазов” активистките се убеждаваха в предимствата на точно тази номинация. “Тя е скромна жена, ще разбира обикновените хора”, бе един от аргументите за израстването на президентшата в йерархията до президент. Социалистките-пенсионерки я намират за симпатична, образована и понатрупала опит покрай мъжа си до степен сама “да върти държавата”. Сигурни са, че ще успее да спечели симпатиите и на хора, несвързани с БСП.

Само преди дни в родни медии се появи информация, че политическото бъдеще на Зорка Първанова е свързано с проекта АБВ. Слуховете я гласяха за лице на предизборната кампания за местния вот наесен. Явно, червените низини имат други далеч по-мащабни планове. Активистките от “Иван Вазов” дори привеждат чуждестранния опит като аргумент в полза на г-жа Първанова – Хилари Клинтън изкара два мандата като първа дама в Белия дом, след което атакува президентския пост. Бе много близко до победата, а сега успешно се справя като държавен секретар на САЩ.

Така Зорка Първанова може да се окаже подходяща за “Дондуков” 2, защото А) се харесва на социалистките, Б) може да повтори сценария “Клинтън”, В) може да развие проекта АБВ.

Родните политически анализатори обаче са резервирани към възможността у нас да се реализира приказката “Клинтън”. “Такъв вариант не е възможен”, категоричен е политологът Антоний Гълъбов, защото, по думите му, Зорка Първанова не е политическа фигура, тя никога не се е занимавала активно с политика.

Лансирането на името й има друга цел. “Това е форма на съпътстващ пиар на съпруга й. Някак доста видими са белезите на този тип паралелна кампания, която по някакъв начин се опитва да подгрява възможността г-н Първанов да има значение в политическия живот на страната след януари 2012 г. Опитват се различни хватки, различни пиар трикове, точно като историята с Кристалина Георгиева. Нейното име се спрягаше като евентуален кандидат за президент, за да се изведе името на Меглена Кунева. По същия начин в момента като че ли някой се опитва – не толкова добре организирано, някак инстинктивно да създава среда, в която по някакъв начин да изглежда, че г-н Първанов има директно продължение на политическата сцена след края на мандата му. Всъщност не е така и точно това е причината да има усилия в тази посока”, смята Гълъбов.

“Защо пък да е невъзможно разиграването на подобен сценарий?”, възразява задочно пиар-специалистът Арман Бабикян. “При положение, че е абсолютно възможен вариант кандидат за президент на БСП да е Евгения Живкова, а от страна на ГЕРБ – министър-председателят Борисов и можем да се изправим пред възможността дъщерята на бившия диктатор и охраната му да са кандидати за президент? Този факт е далеч по-притеснителен, отколкото съпругата на настоящия президент да се яви на избори и да наследи съпруга си”, категоричен бе той.

Бабикян не вижда защо е този свян и за евентуалната номинация на Първанова само се мърмори, вместо направо левите да си я издигнат. Иначе е убеден, че президентската съпруга няма шансове за успех и вината за това е на мъжа й – тя ще трябва да носи на плещите си неговото наследство.

Другата причина дори да има опит, той да е неуспешен е, защото дълги години между съпрузите Клинтън имаше вражда – макар и по съвсем лична причина, и с този мотив хората отдавна са започнали да ги възприемат като две отделни личности с различни политически визии. “Докато в семейство Първанов такъв скандал, поне публично, няма – имаше опити, но не се получи, и хората ги смятат за едно цяло”, обясни Арман Бабикян.

Зорка Първанова отговаря на критериите за държавен глава. В Конституцията е записано, че за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител, т.е. да няма двойно гражданство и е живял последните пет години в страната. На 4 май Първанова навърши 53 години, родена е в Разлог. Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „История и етнография”. Била е научен сътрудник в Института по балканистика към БАН. „Крехка и силна. Умна и мълчалива. Усмихната и сериозна“, така пишат за нея някои медии, откакто е президентша. Дали ще продължат в този дух, ще разберем наесен.




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. анонимен - Нерде Ямбол - нерде Стамбул .
31.05.2011 11:04
Хилари Клинтън - Зорка Първанова............ :)
Притеснителното е, че " Докато умните се наумуват, лудите се налудуват " !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001999
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031