Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2011 13:55 - ЦРУ: Възможен е военен преврат в Гърция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1421 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 30.05.2011 14:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Централното разузнавателно управление (ЦРУ) предупреждава за военен преврат в Гърция заради жестоките икономически мерки и отчайващото състояние на страната, съобщи БНР.
  Това твърди германският в. "Билд" в публикация, цитирана от гръцкото електронно издание на в. "Етнос" .

Според германския таблоид ЦРУ в свой доклад споменава, че протестите по улиците на Атина могат да доведат до ескалиращо насилие и даже до революция и вследствие на това гръцкото правителство щяло до загуби контрол над управлението на страната.

"Билд" пише още и за доклад на ЦРУ, в който се споменава за евентуален военен преврат, в случай че ситуацията в Гърция се усложни още повече и излезе извън контрол.



Тежката икономическа криза в Гърция отприщи вълна от медийни спекулации, които отразяват страховете и тревогите в Европа от ситуацията в Гърция, свързана с тежкото икономическо положение и засилващото се гражданско недоволство, пише по същата тема електронното издание МЕДИАПУЛ.

След като миналата седмица бяха тиражирани опасения, че Гърция може да напусне еврозоната и да върне драхмата в обръщение, тази седмица започна с предупреждението, тиражирано от германския таблоид "Билд" и подето от гръцките вестници, че Атина може да осъмне с военен преврат - 44 години, след като военен преврат, известен като преврата на полковниците, изгони от страната последния гръцки крал.

ЦРУ предупреждава за военен преврат в Гърция заради жестоките икономически мерки и отчайващото състояние на страната, твърди "Билд". Според таблоида ЦРУ в свой доклад споменавал, че протестите по улиците на Атина могат да доведат до ескалиращо насилие и даже до революция и че вследствие на това гръцкото правителство щяло до загуби контрол над управлението на страната.

"Билд" пише още и за доклад на ЦРУ, в който се споменавало за евентуален военен преврат, в случай че ситуацията в Гърция се усложни още повече и излезе извън контрол.

Безпрецедентни протести

Действително в неделя страната бе залята от многохилядни протести на "недоволните", които по мащаби надминаха предишните, протекли през седмицата.

Хора на различна възраст пристигнаха в центъра на Атина от всяко кътче на гръцката столица. Младежите останаха до сутринта на палатки.

Проявата бе съпътствана с шум на тенджери и тигани, а също и от лозунги, повечето от които бяха насочени срещу политиците.

Демонстрантите носеха плакати, на които бе изписан лозунгът "Най-голямото насилие е бедността".

Протестите на недоволните придобиха общоевропейски мащаби, тъй като десетки хиляди граждани от много страни на ЕС се бяха струпали по площадите, откликвайки на призивите по социалните мрежи в интернет.

Масово теглене на пари от банките

Вестниците в Гърция пишат в понеделник и за треската на теглене на пари от гръцките банки. "Само за един ден гърците са изтеглили 1.5 млрд. евро от банковите си сметки, след

като в медиите плъзнаха слухове за излизане на страната от еврото", съобщава в. "Адезмефтос типос". Страхът бе подсилен и от изказване на еврокомисаря Мария Даманаки, която също предсказа, че Гърция може да излезе от еврозоната.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в статия във в. "Катимерини" категорично опровергава слуховете за излизане на Гърция от еврозоната. Барозу обаче предупреждава, че "ситуацията за Гърция е много сериозна".

Вестниците цитират еврокомисаря Оли Рен, който пред германското списание "Шпигел" казал, че "европейците поставят на Гърция същите условия, както и Международният валутен фонд".

Той уверява, че решението за следващия транш от 12 млрд. евро за Гърция ще бъде взето след доклад на така наречената надзорна тройка – ЕК, ЕЦБ, МВФ, изготвен на базата на проверки, извършени от тези три институции за състоянието на гръцката икономика.

В. "Етнос" пише, че основното изискване на кредиторите от тройката към правителството в Атина било да пристъпи към незабавно затваряне на силно задлъжнелите и губещи държавни предприятия и фирми.

Според изданието на "червено" били 1800 предприятия, а хиляди работещи в тях били застрашени от уволнения.

Eвропа готви безпрецедентна намеса в гръцката икономика

По същото време европейските лидери обсъждат ново споразумение за подпомагане на Гърция, което може би ще предвижда безпрецедентна намеса в гръцката икономика, съобщава “Файненшъл таймс“.

Става въпрос за евентуално участие на кредиторите в събирането на данъци и в приватизацията на държавни активи. Освен това се планира нова порция антикризисни мерки за съкращаване на бюджетния дефицит на страната. Възможно е на частните притежатели на облигации да бъдат предоставени стимули, за да се съгласят с удължаване на срока за погасяването им.

Съгласно предлагания план около половината от нуждите на Гърция от външно финансиране (60-70 милиарда евро до края на 2013 г.) може би ще бъде покрита не с нови кредити, а от постъпленията от приватизацията и от промяната в сроковете за погасяване на облигациите.

В края на тази година дългът на Гърция ще скочи до 163.5 на сто от БВП. От тази година до края на 2015 г. Гърция пък ще трябва да намери пари, за да плати държавните облигации, чийто падеж изтича и те са на стойност 205 млрд. евро, сума, която е невъзможно да бъде намерена.

Откъде произтичат и страховете в Европа.




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. ambroaz - гърция и другите,
03.06.2011 12:13
Съюза от бюрократи за управление на европейските народи се проваля, само не е известен денят и часа,къде сме ние-ето въпроса.Все още ни заблуждават, че членството в ЕС ни носи полза, "а дали това е така,кой, кой ще ни каже", вече и в Абсурдистан има партия, която в програмата си има излизането ни от ЕС и аз ще гласувам за нея.Лъжа беше, че членството ни е демократичен процес, всъщностпартиините номенклатури си намериха още един диход.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999078
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031