Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2011 16:00 - Правителството превърна във фарс плановете за покупка на нов изтребител
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1276 Коментари: 1 Гласове:
4



 Военният министър Аню Ангелов заяви във вторник, че България може и да се откаже от закупуването на нови многоцелеви изтребители, ако не бъдат осигурени достатъчно средства. Ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че България може да купи изтребители заедно с Румъния, Хърватия и Турция, военният министър обясни, че това не е точно така. Ангелов категорично отхвърли обаче и възможността премиерът да е бил подведен.

"Премиерът не е бил подведен. Просто той обърна внимание на общо закупуване, но когато ставаше въпрос за общо закупуване, не става въпрос въобще за общо закупуване", обясни дословно министър Ангелов.

Той обясни, че с Турция не се планира съвместна покупка, а е обсъждана възможността да се използват някои турски съоръжения за тренировка на летателния и техническия персонал.

"Турция има симулатори, има средства за поддръжка на F 16, същото го има и в Гърция", посочи Ангелов.

На въпрос дали това не предпоставя процедурата по избор на нов тип изтребител за ВВС, Ангелов отговори отрицателно.

Той обясни още, че не става въпрос за общо купуване на самолети от България, Румъния и Хърватия, а за "определен пакет" за трите държави, като те запазят правото си на национални решения за купуване. Ще се обединят обаче възможностите за поддръжката, ремонта, подготовката на техническия персонал и на летателния състав на изтребителите при евентуален договор.

Особено сме напреднали в разговорите с Румъния, с Хърватия сме в самото начало, обясни Ангелов. На въпрос дали генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който вчера бе в България, няма да остане объркан от разнопосочните сигнали за плановете на правителството във връзка със закупуването на нов изтребител, Ангелов отговори отрицателно.

Аню Ангелов форсира плановете България да закупи нови изтребители. Сделката според експерти ще надмине 1 млрд. лева и ще е най-голямата покупка на армията. Ангелов вече изпрати запитване до САЩ, Франция, Германия, Швеция и Италия с въпроса какви оферти могат да предложат на страната ни, но до момента не е коментирал конкретните параметри. Става въпрос за щатските F-18, F-16 блок 50/52 и употребявани F-16 блок 25, за "СААБ" с JAS 39 Gripen C/D, "Еврофайтър" с EF2000 Typhoon и за "Дасо авиейшън" с Rafale.

Междувременно Ангелов обясни, че купуването на изтребител ще е "по-скоро с политическо решение, отколкото с конкурс ". В отговор Швеция обяви, че очаква открита и прозрачна процедура за покупката на нови изтребители за българската бойна авиация.

"Въпросът каква ще бъде процедурата и по какъв начин това ще стане предстои да се уточнява в края на годината. Аз съм казвал, че ако не можем да направим баланса между ресурсите, с които ще разполагаме през следващите години, и цената, която ни се предлага, естествено, че стои и опцията да се откажем въобще от купуване на нов тип многоцелеви изтребител", обясни министърът във вторник.

По думите му алтернативата е България да продължи с наличните МиГ-29.

По-рано Ангелов бе съобщил, че по-късно тази година ще бъде подготвен инвестиционен проект "нов тип многоцелеви изтребител", който ще бъде предложен за одобрение на Народното събрание. По закон военни проекти на стойност над 100 млн. лева трябва да бъдат одобрявани от парламента. След това би трябвало да се обяви конкурс.

Скандалите традиционно съпътстват големите сделки на военното министерство, които почти винаги стигат до прокуратурата. Също така традиционно прокуратурата не стига до обвинителни актове.




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Няма "разминаване" в изказванията ....
31.05.2011 16:27
Бойко Борисов говори глобално.
Аню Ангелов говори конкретно.
Истината е някъде по средата, в мрака ... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996494
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031