Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2011 20:32 - Прокуратурата отрича Роман Василев да е подписвал СРС-та вместо Цветанов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове:
1



 Ден, след като шефът на парламентарната подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Христо Бисеров (ДПС) обяви пред Mediapool, че заместник -градският прокурор Роман Василев е подписвал разпореждания за подслушване вместо МВР шефа Цветан Цветанов, в понеделник от прокуратурата изпратиха официално опровержение до медиите.

В него от държавното обвинение уверяват, че всички СРС-та по делото за даване на подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов, са ползвани "изцяло съобразно и в изпълнение разпоредбите на НПК и Закона за СРС".

"Г-н Василев е положил подписа си в качеството си на прокурор. В този смисъл твърдението на г-н Бисеров не отговаря на истината. По делото няма документ, който прокурор Василев да е подписал от името на друг субект. Законосъобразността на използваните СРС-та е преценена и одобрена от съответния съд", се посочва в съобщението.

В интервюто си пред Mediapool Бисеров каза, че зам.-градският прокурор неправомерно е полагал подписа си под разпореждания за подслушване, но не уточни по кое дело е станало това. По-късно адвокатът на Цонев Васил Василев съобщи пред Mediapool, че именно в папките по този процес има подобни документи. По думите му става въпрос за две бланки за прилагането на СРС в условията на неотложност, на които липсва подпис от представител на МВР.

"Неуместно е чрез медиите да бъде извършвана предварителна оценка на доказателствата по неприключило наказателно производство, защото така се налагат определени внушения, които формират неверни представи в обществото", заключват от прокуратурата в писмото си до медиите.

Самият Роман Василев, както и министър Цветанов, категорично отрекоха достоверността на тези твърдения пред Mediapool. И двамата цитираха разпоредбите на ЗСРС, според които подслушване може да се разпореди спешно само от вътрешния министър и председателя на ДАНС, като след това задължително трябва да бъде одобрени от съда.

По делото срещу Цонев, Сантиров и Попов въпросните СРС-та са били одобрени от Бургаския апелативен съд. От защитата обаче още през февруари изразиха съмнения, че в процедурата по разпореждането им са допуснати нарушения.

Затова и настояха пред съда за графологична експертиза, която да сравни почерците, с които подслушванията са поискани от МВР и прокуратурата, и след това са разрешени от съда. Защитниците тогава предположиха, че е възможно някои от СРС-тата да са поискани и разрешени от един и същ човек, тъй като има прилики в почерка и цвета на мастилото, с което са разписани.

Междувременно Христо Бисеров отново потвърди твърденията си пред Mediapool, като уточни, подобно на адвокат Васил Василев, че зам.-градският прокурор лично е подписал две разпореждания за подслушване по делото срещу Цонев, Сантиров и Попов. По думите му в началото на разследването документацията е била оформена като разпореждане по член 18 от ЗСРС, който регламентира случаите на "неотложност", при които СРС-тата се разпореждат само от вътрешния министър за срок от 24 часа.

"По-късно, написано на ръка, разпореждането е разписано по член 17 от същия закон", добави Бисеров.

Според този текст от закона подлушването може да започне след получаване на писмено разрешение от съда, за което "незабавно се уведомява министъра на вътрешните работи, или писмено оправомощеният от него заместник-министър на вътрешните работи".

Шефът на подкомисията уточни, че въпросните две разпореждания са подписани само и единствено от прокурор, а после са изпратени в съда, защото с тях се оправдава и използването на СРС, обясни още Бисеров в отговор на реакцията на прокуратурата.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042541
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930