Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2011 11:32 - Контраатака на ВСС рещу подалите оставка съдии
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 881 Коментари: 1 Гласове:
3



Оставките на двете съдийки - членове на Висшия съдебен съвет, Капка Костова и Галина Захарова предизвикаха нападателна агресивна реакция в колегите им. Членове на съвета обвиниха двете си доскорошни колежки в лобизъм дезертьорство бягане от отговорност и участие в сценарий срещу държавността. ВСС се обяви и за жертва на натиск от страна на съдийската колегия.

Дебатът по оставките им формално откри главният прокурор Борис Велчев, който заяви ,че съдебният съвет губи много с напускането на Костова и Захарова и за него е било удоволствие да работи с тях. Той каза, че напускането им е личен акт и няма какво да се коментира. След него обаче думата взе Божидар Сукнаров, който отхвърли обвиненията, че изборът на приятелката на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за председател на Софийския градски съд е бил нагласен.

След това директно обвини Захарова в лобизъм: "Тя каза, че не обича да лобира, но тя е човекът, който преди избора за градски съд дойде в моя кабинет и 10 - 15 минути ме убеждава да подпиша предложение за една колежка, която не познавам. (Величка Цанова, основният конкурент на Янева, бел ред.)".

След това Сукнаров заяви, че двете съдийки напускат не заради друго, а защото не издържали на напрежението, защото във ВСС се върши много работа".

След него думата взе шефът на Етичната комисия на съвета Цони Цонев, който обяви, че Костова и Захарова "не са пригодни да работят в колективен орган и да се съобразят с волята на мнозинството".

А след това разви следната теза във връзка с подписката, която почти всички магистрати от софийските съдилища огласиха в подкрепа на конкурентката на приятелката на Цветанов Цанова: "По времето на организирането на тази подписка Величка Цанова фактически беше ръководител на градския съд, а подписката беше организирана от нейни подчинени. Целта й беше прозрачна - да се окаже косвен натиск върху ВСС. Цанова не се разграничи от подписката, а показа, че иска да се възползва от нея. Започва да ми се струва, че тя е нарушила етичния кодекс на магистратите, който й забранява да се възползва от позицията си на ръководител."

Това директно обвинение в нарушаване на етиката и то чрез изразяване на позицията в подписка предизвика реакцията на председателя на Върховния касационен съд(ВКС) Лазар Груев. "Нито колегата Захарова, нито Костова са тук, г-жа Цанова също, за да се защитят, но подобен намек за използване на служебното положение не ви прави чест, г-н Цонев", заяви той. Подчинени в съда няма и аз искам отново да кажа на моите колеги винаги, когато имат ясна позиция по един въпрос, да я изразяват публично, заяви председателят на ВКС.

Той попита Цонев защо след като има съмнение за нарушаване на етиката чрез подписката, не ги е изразил още преди избора за шеф на градския съд. Това накара Цони Цонев да смекчи думите си като обяви, че Груев не го е разбрал.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев заяви, че изрично не приема мотивите за оставките, при които се говори за лобизъм и кадруване в съдебната система по порочни критерии.

След него пък Елена Митова заяви, че приема акта на колегите си като бягство от отговорност.

Тогава думата взе правосъдният министър Маргарита Попова: "Този случай е без прецедент, но е имало много подобни дебати във ВСС проблемът е че вие, като лицето на съдебната система, не излъчвате сигурни и устойчиви послания, които да печелят доверието на обществото и съдебната власт." Тя заяви още, че гласувалите за Янева (18 души) не са обяснили достатъчно защо я подкрепят. "Хора, които заслужават да бъдат избрани, сега са поставени в много трудна ситуация за работа и частично са дискредитирани.", заяви правосъдният министър.

Кулминацията на дебата сложи с изключително неясно изказване Георги Шопов, който обвини двете съдийки в лицемерие, което се обръща срещу държавността. След това заяви, че чрез тези оставки се прави опит проблемите на съдебната система да се прехвърлят на изпълнителната власт и то в момент, в който има мониторинг на системата, а България се опитва да влезе в Шенген. След това повтори, че има информация какво става и че има сценарий срещу държавността.


Тагове:   скандал,   оставка,   СГС,   всс,   съдия,   бборисов,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - Без да партизирам въпроса, САМО ГАДАЕЙКИ /като Р.П./
09.06.2011 20:35
считам, че в България има много авгиеви обори, които като в древността не са почиствани 30 години и стоят заринати в мръсотия, очаквайки някакъв съвременен Херкулес да пробие отвори в стените и пусне Амазонка да отнесе "боклуците".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995254
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031