Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2011 18:47 - 88 години от убийството на Александър Стамболийски
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1151 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 12.06.2011 18:47


Време е да постигнем национално помирение по историята, да я прочетем обективно и точно, да можем да се поклоним пред паметниците и на жертвите на фашизма, и на тези, които са пострадали след 9-ти септември. Това каза в словото си президентът Георги Първанов на възпоменателния събор за годишнината от гибелта на Александър Стамболийски.

Хиляди членове на Земеделски народен съюз и Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ участваха в националния възпоменателен митинг по случай 88 години от гибелта на легендарския земеделски лидер. Всяка година на 12-ти юни в местността Янини грамади, над село Славовица, политици, общественици и граждани се прекланят пред делото на Александър Стамболийски.

Янини грамади е земеделската голгота, каза председателят на Земеделски народен съюз Стефан Личев.

В словото си президентът Георги Първанов припомни, че Стамболийски е положил в основата на своето управление няколко много ярки ценности – мир, труд, образование и така успял да върне самочувствието и достойнството на прекършения в стремежа си към национално обединение български народ.

Първанов припомни още, че земеделският лидер е повел борба с корупцията в редовете на собствения съюз, на управляващата партия. Днес, когато активно се говори за отнемане на имуществото на незаконно забогателите, сме длъжни да си припомним, че по времето на Стамболийски е имало ефективно прилаган такъв закон, допълни държавният глава.

Президентът заяви още, че тежестта на политиката за изхода от кризата не трябва да се стоварва върху социално слабите слоеве.

Днес често се оплакваме от това, че има криза и много трудно се управлява, но нека си припомним в какво време управлява Стамболийски - време на тежка национална катастрофа, но Стамболийски успя да наложи няколко много ярки и неотменими ценности - мир, труд и образование и да върне достойнството на прекършения в полета си за обединение български народ, посочи държавният глава.

Според него е “време да разберем, че ако ние не постигнем национално помирение с историята и без отговорен прочит трудно можем да вървим напред“. Консолидираното земеделско движение би могло да се превърне в онзи особено важен фактор за формирането на нова национална земеделска политика и в отстояването на друга визия за развитието на политическия живот на страната, смята още Първанов.

Първанов и официалните лица поднесоха венци и цветя пред костницата на Александър Стамболийски. След това държавният глава разговаря с участниците във възпоменателния митинг. Бившият вицепрезидент Тодор Кавалджиев му подари своята книга за историята на земеделския съюз.

Националният събор се организира от Земеделски народен съюз, Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и БЗНС с председател Николай Ненчев.




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040613
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930