Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2011 14:59 - WikiLeaks: Ген. Никола Колев информирал американците за корупция в МО
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 686 Коментари: 0 Гласове:
3



Бившият началник на Генералния щаб на Българската армия Никола Колев и сегашен шеф на кабинета на президента Георги Първанов е информирал американците в началото на 2003 г. за таен доклад за корупция в Министерството на отбраната, който е бил даден на висши военни и на президента. Това става ясно от изтекла през "Уикилийкс" и публикувана в сайта "Биволъ" грама на американското посолство с гриф "секретно" от 10 януари 2003 г. Документът е със заглавие "Квадратурата на адвокатския кръг - атакувани са водещи фигури от управляващата партия" и е подписан от зам.-посланик в София Родерик Мур.

В грамата е отбелязано, че името на Колев трябва да се запази в тайна (strictly protect), което е характерно за ценните информатори на посолството. В базата на Wikileaks с доклади от София това е единствената грама за дълъг период от време: от юни 2001 г. до декември 2004 г.

В американския дипломатически доклад става въпрос за скандала, разраснал се около аферата "Гном", в който освен главният прокурор Филчев се замесват председателят на парламента Огнян Герджиков, лидерът на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов, вътрешният министър Георги Петканов и министърът на отбраната Николай Свинаров - така нареченият "адвокатски кръг". Всички те са близки до "имащия лоша слава бивш шеф на кабинета на премиера Стоян Ганев".

Според американците атаката срещу "адвокатския кръг" е част от съгласувана схема, в която по различни причини под кръстосан огън се оказват още Филчев, Николай Василев, ген. Атанас Атанасов, Иван Костов и няколко лица от неговата администрация. Началото на играта като че ли противопоставя "адвокатския кръг" и Филчев на дясноцентристите от СДС и групи в НДСВ, които са против адвокатите, но сценарият се усложнява от факта, че високопоставени фигури от СДС остават близки с Филчев, който е тяхно назначение.

Свинаров първоначално не е ключов играч в тази група, но "според донесенията дължи назначението си като министър на отбраната на тяхното влияние." В скоби е отбелязано, че има непотвърдени спекулации за правни услуги оказани от Свинаров на "известната фигура от организираната престъпност" Васил Божков, който "също е близък до Ганев и е играл роля за неговата селекция".

Панайотов, който е критикуван за "авторитарния" си управленски стил се е срещал с Божков и другите членове на бизнес-клуб "Възраждане", "за които се смята, че са свързани с групировки на организираната престъпност". Неназован депутат близък до Панайотов казал на американците, че той е получил "благословия от премиера" за тази среща.

В грамата на Джеймс Пардю за организираната престъпност в България от 2005 г. също е отделено подобаващо внимание на бизнес-клуб "Възраждане" и Васил Божков, като ръководеният от него Нове Холдинг е посочен като водеща престъпна групировка заедно с ТИМ, Мултигруп и СИК.

Борисов и Петканов - стари врагове

"Активният член на комунистическата номенклатура" Георги Петканов оказва подкрепа на неефикасния и вероятно корумпиран главен прокурор Никола Филчев - пише още в доклада.

Бойко Борисов, който тогава е главен секретар на МВР, също се е опитал да извлече дивиденти от скандала. Той казал на военния съветник на посолството, че след аферата "Гном" е посъветвал Симеон да отстрани или Петканов, или шефа на Националната разузнавателна служба ген. Чобанов, или него самия.

"Тъй като Борисов има широка популярност сред българите (и както излиза, пред премиера) а Чобанов неотдавна получи вот на абсолютно доверие от президента, призивът на Борисов изглежда като прозрачен опит да отстрани стария си противник Петканов", анализира Родерик Мур.

Четвъртият от адвокатите, Огнян Герджиков, е посочен от Едвин Сугарев като близък до Никола Филчев и зависим от него заради данни за корупция при приватизацията на "Агропромстрой". Герджиков, който е кум на Филчев, отрича обвиненията, но е привлякъл вниманието на американците с връзките си с хора на Мултигруп, "конгломерат свързан с дейности на организираната престъпност".

Началник-щаба тайно докладва на САЩ за корупция в МО

Най-стряскащата информация от грамата обаче не е за адвокатския кръг и Филчев или дори за имунизирания за правосъдието Васил Божков. Грамата повдига завесата над най-малко три важни събития: американско разследване на аферата "Терем", "вербовката" на началник-щаб на БНА ген. Никола Колев, който е носел информация на американците и прикриването от Колев, Първанов и висши военни на доклад за корупция в МО.

Това става явно от параграфа за "греховете" на министър Свинаров, който е атакуван от две посоки. От една страна има разследване на американски екип за нелегален износ за Сирия на изделия с възможна двойна употреба. Става въпрос за скандала "Терем" - износ на скоростни кутии за трактори, които се монтират на военнотранспортни машини. Според американските разследващи Свинаров е знаел за доставките, но не е предприел нищо, за да ги спре и не е информирал правителството за нарушението. Американците са разказали всичко това на премиера Симеон, става ясно от доклада.

До този момент не е известен друг случай на проведено от американци разследване за злоупотреби на висши български политици. Американският посланик Уорлик намекна за разследване срещу Румен Петков, което е станало причина да му бъде отнета визата, но не се изясни дали то се води на територията на САЩ или от правоохранителните органи на САЩ в друга страна. Общото между двата случая е, че министър Свинаров също става персона нон грата за САЩ, което попречи на Симеон Сакскобургготски да го заведе със себе си при посещението си в Америка. Биволъ потърси бившия министър за коментар, но до приключването на статията не получи отговор.

Че ситуацията е била сериозна, се разбира и от изявите на външния министър Симеон Паси, който алармира, че скандалът "Терем" може да забави присъединяването на България към НАТО. Това не се случи, но се случи обичайното за България замазване и бавене на обвинението и на делото.

Според американците Свинаров е бил подложен на друга атака от началника на Генщаба Никола Колев. Той "също повдигна обвинения за корупция в Министерството на отбраната във (все още) таен доклад, връчен на президента и на висши военни ръководители."

Източници на "Биволъ" от прокуратурата споделиха за наличието на одитен доклад постъпил през 2003 година, който се отнася до финансовата отчетност в МО за периода 2001-2002 г. Той е от 1500 страници и е изготвен от дирекция "Финансово-контролна дейност" на МО. В него са разгледани най-вече сделките, сключвани от министър Бойко Ноев (дек. 1999 - юли 2001).

Неизвестни около доклада на Колев

В грамата обаче пише, че докладът на Колев съдържа данни за корупция и е част от "обстрела" срещу министър Николай Свинаров (юли 2001 - август 2005). В медиите липсва информация такъв таен доклад да е ставал обект на обществен интерес и публично обсъждане. Обтегнатите отношения между Колев и Свинаров обаче бяха явни и двамата водеха публични спорове за реформите, финансирането и назначенията в армията.

Тези данни повдигат много въпроси. Самото наличие на таен доклад с констатирани закононарушения, но без да са сезирани правоохранителните органи, може да послужи за поставяне в зависимост на висши функционери и офицери, както и за прикриване и контролиране на корупционни схеми. Още повече, че за доклада знае ограничен кръг от хора: Колев, Първанов, сезираните "висши военни ръководители" и... американците.

Това не е убегнало на американските дипломати, които години по-късно изказват подозрения, че Първанов и Колев назначават генерали със съмнителна репутация, за да прикриват корупцията в армията.

Във вече публикувана грама, изпратена от посланик Макълдауни през 2009 г. [09SOFIA362] е изтъкнато, че спорното назначение на генерал Самандов за началник Щаба на отбраната се дължи на близките му връзки с Никола Колев. Отбелязано е "неконструктивното влияние" на Първанов и неговия кръг, който не се е противопоставил на "мошеническите обществени поръчки (и вероятно се е възползвал от тях)" и не е подкрепил твърдо истинските реформи.

Изразът "вероятно се е възползвал от тях" се отнася за възползването на Първанов от "мошенически обществени поръчки" и е поставен в скоби от автора на грамата.

Важно е да се отбележи обаче, че докладът на Макълдауни не е със същия висок гриф на секретност като грамата на Родерик Мур, в която началникът на Генералния щаб Никола Колев е споменат като източник на информация, който трябва да бъде "стриктно защитен".

Едва ли предизвиква учудване фактът, че премиерът Бойко Борисов отдавна е сред доверените лица на посолството на САЩ. Още през 2003 г. той е разказвал за дворцовите интриги в кабинета на Сакскобургготски. Впрочем, отношението на американците към него не е като към доверен и важен източник, защото в нито една от грамите няма изискване името му да бъде защитено.

Изненада е обаче появата на началника на Генералния Щаб и настоящ шеф на кабинета на президента Никола Колев като доверен информатор на САЩ с изискване името му да бъде "стриктно защитено", коментира "Биволъ".

От сайта са потърсили Никола Колев за коментар, но не са получили отговор от пресцентъра на президентството. "Преценихме, че ген. Колев не е в ситуацията на слаб и изложен на опасност информатор", казват от "Биволъ" и продължават, че разкритията за американско разследване за "Терем" и за таен доклад за корупция в Министерството на отбраната изискват обяснения, които очевидно много малко хора в държавата могат да дадат.

"Ген. Никола Колев е един от най-надеждните източници за информация по тези въпроси. Да се надяваме, че няма да остане такъв само за американските служби", завършва "Биволъ".




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996404
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031