Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2011 11:41 - Дебатират вота на недоверие срещу правителството без ефир
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1067 Коментари: 2 Гласове:
7



След прегласуване, с гласовете на ГЕРБ и "Синята коалиция" парламентът отхвърли искането на опозицията дебатите да се предават пряко по БНТ и БНР, въпреки че такава е практиката на Народното събрание. Асен Агов от десницата посочи, че в ден на национален траур държавните медии имат специфични програми и не е редно да се обсъждането на искането за сваляне на правителството да се излъчва пряко. 

Това даде повод един от вносителите на искането на недоверие на кабинета "Борисов" - зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, да поиска разискванията по вота на недоверие да бъдат отложени за утре. Мнозинството отхвърли и това предложение.

Местан напомни, че още вчера са предупредили, че денят на национален траур ще бъде използван за това обсъждането да не бъде видяно и чуто от хората. "Адресат на дебатите е българското общество. Съгласни сме със съображенията на Агов, че не е подходящо в деня на траур  да ангажираме вниманието на гражданите с дебати по вот на недоверие, които, видно от негативната практика, се провеждат с малко по-остър полемичен език, който не би бил съзвучен с идеята за смирението, състраданието, съпричастността, присъщи за един национален ден на траур в памет на жертвите", каза Местан.

Докато той говореше, депутатите от "Атака" напуснаха пленарната зала и нито един от тях не участва в гласуването за отлагане на разискванията по вота на недоверие.

От БСП обвиниха управляващите, че дебатът ще бъде "апокрифен" и гражданите ще се запознават с него, търсейки стенограмите от днешното заседание едва ли не като апокрифна литература.  "Смисълът на разискванията е да се чуят аргументите на опозицията и контрааргументите на мнозинството и на изпълнителната власт", каза Мая Манолова.

Тя призова председателя на парламента Цецка Цачева и ГЕРБ, ако "имате достойнство и смелост, променете датата на дебата, иначе ще затвърдите своя имидж на страхливци", което предизвика смеха на Цачева. Тя се обърна към опозицията извън микрофона, който беше включен, да оттеглят вота на недоверие.

Външният министър Николай Младенов посочи, че мястото за дебата е българският парламент, който не нито "Биг Брадър", нито шоу, което да се предава по телевизията.

В пленарната зала са почти всички министри от кабинета, с изключение на премиера Бойко Борисов.


Искането за сваляне на правителството е внесено от 68 депутати от БСП и ДПС. Мотивите им са "провал в антикризисната политика, цялостен провал в икономиката, антиевропейска политика в образованието и иновациите, провал в усвояването на еврофондовете, тежки последици за хората от кризата". Това е вторият вот на недоверие към кабинета "Борисов". Първият беше през октомври м.г. заради липсата на здравна реформа, а в края на януари премиерът поиска вот на доверие за цялостната политика на кабинета, който очаквано получи.



Гласувай:
7


Вълнообразно


1. анонимен - Добре, че не го предават....
16.06.2011 13:42
Ако топлия въздух, който се отделя от главите и устата на "дебатиращите" излезе от НС , има опасност да предизвика непредсказуемо затопляне на атмосферата, от там топене на ледници, повишение нивото на Черно море и сигурно подмокряне задниците на народните ни представители.... :)
цитирай
2. reporter - Хахахахаха! Много си прав, andr...
17.06.2011 11:40
Хахахахаха! Много си прав, andreshko!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034080
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930