Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2011 11:35 - България поиска "Белене" да бъде замразена до изборите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 796 Коментари: 0 Гласове:
8



 България е поискала проектът за изграждане на втора атомна централа край Белене да бъде замразен с три месеца от юли. Това съобщи икономическият министър Трайчо Трайков, който присъства на конференция на тема "Критичната енергийна инфраструктура", която се провежда в София. "Предлагаме тримесечно замразяване на проекта, за да може да наваксаме с т.нар. бек офис работа", обясни Трайков.

В края на юни изтича поредният 12-ти анекс към споразумението между Националната електрическа компания (НЕК) и "Атомстройекспорт" (руската държавна компания, дъщерна на "Росатом", избрана за строител на "Белене"). Министърът не обясни как може да стане отлагането - дали чрез подписване на ново 13-то допълнение или по друг начин. Трайков не коментира и каква позиция има Москва по предложението.

Самият проект "Белене" се счита за замразен от септември 2009 г., когато от него се отказа избраният стратегически инвеститор - германската компания RWE. Оттогава на площадката на централата се извършват единствено укрепителни дейности, но за сметка на това продължава изработването на оборудването и реактора за централата от Русия. България продължава да превежда и пари на Москва за централата.

За първи път за сключване на ново допълнение и продължаване на преговорите се заговори в началото на юни. Тогава за предложението на България разказа шефът на "Росатом" Сергей Кириенко, който откри международното атомно изложение "Атомекспо" в Москва. В началото на тази седмица, руският енергиен министър Сергей Шматко съобщи, че най-вероятно преговорите за цената на "Белене" ще приключат след два три месеца, тъй като България е поискала да бъде сключено ново удължителен анекс от юли.

"Имаме нужда от допълнителна информация за цената на проекта, защото това което сме получили като предложения от Русия досега не е удовлетворително", каза Трайков. Той допълни, че нищо не пречи да продължат преговорите за нов договор с Москва за строителството на "Белене"  дори и през периода на отлагане на проекта между юли и септември.

В отговор на въпрос на журналисти дали има опасност Русия да поиска неустойки от България за неизпъленние на задълженията й по споразумението за "Белене", както и какво ще се случи ако Москва се обърне към арбитраж, икономическият министър отговори, че "арбитражът не е опасност, а вариант".

Българският консултант по проекта "Белене" Владимир Каролев, който работи с избраната HSBC съобщи, че замразяването на проекта се налага, защото трябва да бъде изчакано мнението на консултанта. Той допълни, че HSBC ще бъде готова с доклада си в края на август.

По време на конфренецията Трайчо Трайков обясни, че ще продължи работата с руските партньори на България, но ключово в момента са преговорите с "Арева" и "Уестингхаус" като начин за диверсификация на ядрените източници.



Гласувай:
8


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997100
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031