Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2011 21:18 - Войната между Нова ТВ и бТВ се разрастна
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 919 Коментари: 0 Гласове:
2 Компанията Nova Broadcasting Group, собственик на Нова ТВ, е внесла жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с оплакване от нелоялна търговска практика на конкурента си - bTV Media Group, собственик на телевизиите от групата бТВ, съобщиха от компанията жалбоподател.

Нова ТВ е приложила в жалбата си доказателства, че чрез действията си бТВ е нарушила конкурентното право с цел привличане на клиенти, което от своя страна води до нанасяне на щети на конкурентните търговски телевизии.

Поводът за жалбата са конкретни казуси, резултат от усилията на bTV да осигури своя пазарен успех чрез действия, водещи до монополизиране на пазара, твърдят от Нова ТВ, цитирани от Инвестор.бг.

През последните години глобалната икономическа криза се отрази негативно както на бизнеса, така и на крайния потребител, посочват от Нова. Оттам допълват, че телевизионните компании са се изправили пред предизвикателството да развиват дейността си въпреки силно редуцираните бюджети за реклама..

От Нова ТВ изброяват и няколко конкретни нарушения на правилата от страна на конкурента им. Такова е ексклузивната промоция - "Зима 2011”. Тя представлява съвкупност от по-благоприятни търговски условия, валидни за кратък период от време (януари – март 2011 г). Рекламодателите, възползвали се от условията на предложението, са получили определен брой бонусни излъчвания във всички канали от групата на бТВ – от 100% през март до 160% през януари – върху броя на заявените и платени рекламни спотове.

Клиентът е могъл да се възползва от промоционалните условия, единствено ако гарантира, че в периода на промоцията няма да рекламира в други телевизионни медии. При неизпълнение на това условие клиентът заплаща неустойка.

Според Нова ТВ промоцията нарушава конкурентното законодателство в няколко насоки:

- За сравнително кратък период от време бТВ предлага продажба на рекламно време при необосновано ниски цени, като целта на тази продажба е да се изтласкат конкурентите на пазара и/или да се обезкуражат нови конкуренти да навлязат на пазара на телевизионна реклама, пише жалбоподателят.

- Налице е типична форма на "клауза за лоялност” – друг вид ценово изключваща злоупотреба на предприятие с господстващо положение. Съгласно условията на "клауза за лоялност” рекламодателят се задължава да получава изцяло необходимата му услуга от един доставчик, което поведение води до сериозно ограничаване на конкуренцията на пазара на телевизионна реклама.

- бТВ предлага отстъпката предварително и в случай, че рекламодателят не реализира гарантирания обем, той дължи неустойка. Подобно поведение също се третира като нарушение на конкурентното право. Условие да се получи отстъпката е рекламодателят да предопредели пазарното си поведение за три месеца напред. Ако ангажиментът не бъде изпълнен и рекламодателят промени пазарното си поведение в течение на съответния период, той понася финансова санкция, като заплаща по-висока цена на закупения продукт в сравнение с първоначално уговорената. Решаващо значение има и обстоятелството, че отстъпката се предоставя авансово, т.е. преди съответният изискуем обем от парични средства да е вложен в реклама в бТВ.

"Подобни методи не са новост за пазара и именно тях конкурентното право забранява. Използването на нелоялни търговски практики ще доведе до монополизиране на пазара, оставяйки рекламодателите без избор. Продуцентите ще имат една платформа за изява, а зрителите ще бъдат лишени от правото да избират съдържанието, което им харесва, и ще се налага да избират между монополиста, обществената БНТ и платените канали", се казва още в жалбата на Нова ТВ.

Все още от КЗК не са образували производство по жалбата.
Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13217141
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Юни, 2024  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930