Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2011 19:32 - Близка до Ирена Кръстева компания купи еcon.bg и stat.bg
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1348 Коментари: 0 Гласове:
2



 Сайтовете за икономическа информация и статистика еcon.bg и stat.bg вече са собственост на компанията 3Бей.БГ, свързвана с бившата шефка на спортния тотализатор Ирена Кръстева и нейния син - депутатът от ДПС Делян Пеевски. Това съобщaва днес самият сайт econ.bg. 3Бей.БГ е собственик на няколко сайта -  Sporta.bg, Jenite.bg, FitWell.bg, Sever.bg, Izlizam.bg и iNews.bg. Засега стойността на сделката не е посочена, пише Дневник онлайн.

Еcon.bg досега беше собственост на Центъра за икономическо развитие, създаден през 2001 г. от бившия вицепремиер и главен преговарящ с ЕС Александър Божков. 

По официални данни от търговския регистър равна собственост в 3Бей.БГ имат "Спорта.БГ" и "Никкомерс 01". Капиталът на 3Бей.БГ е 1 млн. лв. Според точка, заложена в дневния ред на общото събрание на акционерите, което ще се проведе на 8 юли, капиталът на дружеството трябва да бъде увеличен до 5.86 млн. лв. За целта ще бъдат емитирани 4.86 млн. акции с номинал 1 лв. и всички ще бъдат записани от трето лице - регистрираната на Вританските Вирджински острови офшорна компания "Matterhorn Fund" LTD.

"Нова българска медийна група холдинг", ръководен от Кръстева, притежава "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Засада" (преди "Експрес") и великотърновския "Борба", като контролира и телевизиите TV7 и Би Би Ти. Изкупуването им беше финансирано от Корпоративна търговска банка (КТБ).

Econ.bg издание не съобщава къде е връзката на Кръстева и Пеевски с 3Бей.БГ. По-далечни връзки между новият купувач и КТБ имаше и преди сделката - изпълнителният директор на 3Бей.БГ Никола Николов е сред създателите на econ.bg.

Сега новият собственик е много по-директно свързан с КТБ и Цветан Василев. Справка във фирмените регистри показва, че в съвета на директорите на 3Бей.БГ е Николай Николов, собственик на "Никкомерс 01". 

"Никкомерс 01" е била регистрирана допреди три години на ул. "Дебър 17" в София, където се намира и "Бромак" ООД. Последното е еднолична собственост на Цветан Василев и чрез него той е акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ).

В sporta.bg съдружник е Даринка Христова, член на борда на "Партнер лизинг", в което 45% държи "Афлик-България", също регистрирано на ул. "Дебър" 17. В управлението му са Янчо Ангелов, член на надзорния съвет на КТБ и Бисер Лазов, който до началото на 2009 г. беше в надзора на застрахователя "Виктория". Цветан Василев контролира 33% от застрахователното дружество.

Няколко борсови сделки с акции на фонда за земя "Агро финанс" от началото на годината дават сигнали за още интересни делови връзки между "Никкомерс 01" и КТБ. През декември банката на Василев придоби 27.4% от фонда за земя от "Галакси Пропърти груп", която се контролира от собствениците на "Винпром Пещера" Атанас Петров и Антон Щерев. Последваха няколко прехвърляния на акции между банката и "Никкомерс 01", в резултат на което тя остана със 7.84%, а "Никкомерс 01" стана най-големия акционер във фонда с 30.35% към края на март, според отчета му.

Създаденият през 2001 г. еcon.bg предлага специализирана информация и разполага с каталог от 130 хил. български фирми. Stat.bg е създаден през 2002 г. и предлага статистическа макроикономическа информация с безплатен достъп. 

В медийните среди отдавна се говори, че Пеевки-Кръстева искат да навлязат сериозно и на пазара на интернет издания у нас, за да разширят аудиторията си при спадащите читатели на вестниците. 

КТБ е банката, в която се съхраняват най-голям дял от парите на държавните компании, показа разследване на "Капитал" през 2009 г. Макар това да се беше случило по времето на предишното управление, при новото правителство на ГЕРБ ситуацията не се промени, напротив - последните данни от началото на тази година показаха, че 70% от парите на фирмите под шапката на икономическото министерство се съхраняват от КТБ. 

Медиите на Кръстева-Пеевски са сред най-безкритичните към властта. Изданията им не членуват в Съюза на издателите в България и не са подписали Етичния кодекс на българските медии. 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996404
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031