Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2011 21:35 - Екоактивисти искат национален референдум за казуса "Юлен" в национален парк "Пирин"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 714 Коментари: 1 Гласове:
3



 Екокоалицията "За да остане природа" подкрепя министър председателя Бойко Борисов в желанието му да се обърне към народа за мнение за бъдещето на незаконнопостроените писти и лифтове в Национален парк Пирин, обявиха от неправителственото обединение. Миналата седмица екоминистърът Нона Караджова обяви, че фирма "Юлен", концесионер на ски-зона Банско се е простряла с около 65 хектара над отдадената й с концесионния договор площ за ползване. Караджова предложи казусът да се реши с промяна в закона за концесиите, за да се предоговорят параметрите на договора и да се вдигне концесионното възнаграждение, което "Юлен" плаща на държавата.

Парк "Пирин" е един от трите (заедно с "Рила" и "Централен Балкан"), парка от национално значение, определени от парламента със Закона за защитените територии и техните гори и земи, съгласно конституцията, са изключителна държавна собственост, припомниха екоактивистите. Според тях по тази причина правителството  трябва да потърси мнението на всички български граждани, които де факто са собственици на трите парка. От екокоалицията считат, че предстоящите местни и президентски избори са възможност с минимални разходи да се проведе и първият национален референдум, посветен на Национален парк Пирин.

Природозащитните организации заявиха, че очакват Министерският съвет да предложи на парламента провеждането на референдума, като подготви лично обръщение към всеки депутат за инициативата. Екоорганизациите изявиха желание да участват във формулирането на въпроса на референдума и посочиха, че очакват покана от правителството за съвместната работа.

Те предлагат следните възможни въпроси за референдума:

- Да се премахнат ли незаконно постоените писти и ски съоръжения в Национален парк Пирин?

- Да се накаже ли офшорната компания, нарушила закона и изградила незаконните ски писти и съоржения в Национален парк Пирин, като се отнеме концесионния договор?

- Да се отдават ли държавни територии от Национален парк Пирин за ползване на офшорни компании?

Екоактивистите отново настояха министерство на околната среда и община Банско да публикуват строителните разрешения и становища за всички обекти в ски зоната в Пирин, включително за ски пистите, както и да публикуват в интернет концесионния договор с фирмата "Юлен" АД.

Референдумът за съдбата на национален парк "Пирин" няма да попречи на правителството да развали концесионния договор, да санкционира виновните лица за нарушаването му и да намери друг концесионер, подчертаха екоорганизациите.


Тагове:   скандал,   банско,   ски писти,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. virtu - Ех , какъв референдум ЩЕ стане !
19.09.2011 19:11
Идва ВИДОВ ден! :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048025
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930