Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2011 19:43 - Правителството намалява военните запаси
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 898 Коментари: 0 Гласове:
2



 Правителството подготвя нов военновременен план, който значително ще намали запасите от суровините и материалите, които фирмите са задължени да поддържат, съобщи военният министър Аню Ангелов във вторник.

Според новия план, който трябва да е изготвен до края на годината, вече ще се съхранява готова продукция вместо суровини.

Действащият военновременен план е от 1986 година и е съобразен с над 100-хилядна армия. Новите разчети ще бъдат на база непрекъснато намаляващата армия, тъй като в момента военновременните запаси в пъти надвишават нуждите на Българската армия и затрудняват фирмите.

Военният министър Аню Ангелов съобщи още, че ще предложи на Министерския съвет създаването на агенция, която да отговаря за всички ненужни за държавата имоти. 

Той очаквано констатира, че МО се е провалило в изпълнението на стратегията си да се освободи от всички армейски имоти с отпаднала необходимост.

Според стратегията, до края на 2012 година МО трябваше да се освободи от всички имоти, които към тогавашния момент бяха 858. Това обаче няма как да стане при ниския интерес на имотния пазар и при освобождаването на нови и нови имоти. Наскоро от МО съобщиха, че през 2010 разходите за охрана на тези имоти са били 986 хиляди лева месечно, докато през тази са вече 1.072 млн. лева.

Ангелов заедно с министъра на икономиката Трайчо Трайков участваха в регулярните конференции за отбранителната индустрия. Вече се подготвя и стратегия за развитието на сектора.

Оръжейният сектор от години настоява за въвеждането на протекционистки режим, тъй като голяма част от по-мащабните поръчки се дават на чужди компании, макар и често зад тях да стоят български оръжейни търговци, които договарят сделките.

Военното министерство пък твърди, че българските фирми нямат капацитет да изпълнят големите модернизационни проекти на армията, но са предпочитани за по-малките поръчки.

Ангелов каза обаче, че е възможно да бъде извършена поддръжка от български фирми на вертолетите "Кугър", които България купи от "Юрокоптер".

Той посочи още, че за 2010 г. на български фирми в отбранителния бизнес са изплатени 336 млн. лв., а на чужди - 157 млн. лв. Много малко от средствата за българските фирми обаче се отишли при отбранителни компании.

За 2011 година са планирани 302 млн. лева за поръчки към български фирми и едва 3 млн. лева за чужди компании.

Експортният потенциал на отбранителната индустрия в България е съизмерим с този на  енергетиката и  правителството на ГЕРБ е първото, което предприема реални стъпки за преструктуриране на цялостната концепция за развитието на този сектор, коментира от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който отговаря за оръжейните лицензи.

Стратегията за отбранителната индустрия, която се подготвя от експертна работна група,  ще създаде перспективен модел за устойчиво взаимодействие между държавата и сектора, каза още той. По думите му този документ ще даде тласък за развитие на вече либералните отношения между държавата и индустрията и ще създаде предпоставки  да имаме високотехнологична и конкурентоспособна  оръжейна промишленост, добави министърът.



Тагове:   оръжие,   армия,   МО,   Аню Ангелов,   военни,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997737
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031