Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2011 21:40 - МО не се отказва от аутсорсинга, въпреки че е на загуба
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1333 Коментари: 1 Гласове:
2



 Военното министерство продължава да разчита твърдо на аутсорсинга, въпреки противоречивите резултати и признанието на министъра на отбраната Аню Ангелов, че прехвърлянето на определени дейности към външни изпълнители не спестява разходи, каквато е основната цел, а дори има обратен ефект.

От началото на 2011 г. Министерството на отбраната (МО) е сключило три договора за аутсорсинг. Според данни на ведомството, предоставени по молба на Mediаpool, трите договора са за обща сума около 440 хиляди лева и се отнасят за дейности, свързани с ремонта и поддръжката на техника и въоръжение.

През 2010 г. са сключени или продължени общо 27 договора за аутсорсинг на услуги. По този начин МО осигурява поддръжка на комуникационни и информационни системи, софтуер и техника, поддръжка на система за управление на полетите и кацането на военни летища, охрана на военни обекти, ремонт и поддръжка на транспортна техника, климатична техника и асансьори и други.

От МО обаче не предоставят конкретни данни колко средства са спестени с тези договори.

"Процентът рентабилност за различните дейности е различен и няма да бъдем точни, ако посочим общ приблизителен процент", посочват от МО. С това обяснение министерството отказва да предостави конкретни данни или доказателства, че след аутсорсването на дейностите, разходите за тях са били понижени.

Според справка на зам.-военния министър Валентин Радев с използването на този механизъм МО намалява разходите за поддържане на отбранителните способности.

Това твърдение обаче контрастира на твърдението на Аню Ангелов от края на 2010 г., че от 18 договора за аутсорсинг няма нито един, който да спестява разходи и да е ефективен в този смисъл. Тогава той дори даде пример с осигуряването на храненето в армията, което с кетъринг излиза много по-скъпо.

На конкретен въпрос отдаването на кои дейности се оценява като печелившо и при кои министерството излиза на загуба, от ведомството отговориха, че "анализите и разчетите показват по-голяма рентабилност при използване на аутсорсинг, но при коректно и качествено изпълнение на договорите от изпълнителя".

Практиката да се възлагат дейности на външни изпълнители в различни сфери, включително и в армията, е широко разпространена по света, но у нас основната й идея – да се постигнат по-ниски цени на базата на конкуренцията се изопачава до възлагането на поръчки на “обръчи от фирми“. Подобни практики са засичани не веднъж в общински училища и болници, които се оказват снабдявани на рекордни цени със суровини и услуги като горива, храни или пране, чистене, транспорт. При подобни схеми фирмата доставчик обикновено е на човек от роднинското обкръжение на директора на учреждението възложител. Затова е важно да се знае и дава отчет как са се променяли разходите за дадена дейност преди и след атсорсването им. Нещо, което МО предпочита да премълчи, в името на “точността“.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. filipgeorgiev - Аутсорсинга
08.07.2011 11:03
не пести пари, а ги преразпределя към правилните частни джобове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999812
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031