Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2011 21:17 - Предизборно напрежение в ГЕРБ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 661 Коментари: 0 Гласове:
2



В средата на управленския мандат парламентарната група на ГЕРБ започна да проявява характер и все по-често влиза в конфликти с министрите си. Парламентаристите вече се възмущават, че не са само "машина за гласуване", и роптаят, че министрите не търсят предварително мнението им нито по кадрови въпроси, нито по законови промени, пише Дневник онлайн.

Депутатите се оплакват, че често се налага да пренаписват правителствени законопроекти между първо и второ четене, а представители на политически кабинети пък недоволстват от новото самочувствие на народните представители. Линиите на напрежение минават и през търсенето на пари за регионите преди местните избори.

Подобна еманципация на депутатите от управляващата партия не е прецедент, а по-скоро традиция за предишните парламенти. Подобни брожения са се проявявали доста по-близо до началото на мандата.

Повод за бунта в групата на ГЕРБ стана натрупало се напрежение срещу вицепремиера Симеон Дянков, което ескалира покрай последните му изявления - за депутатските пари, за даренията на МВР и опита му да наложи своя фаворит Бисер Петков за управител на Националния осигурителен институт, коментираха пред "Дневник" представители на ГЕРБ.

"Какво е среден депутат", разгневено попитал във вторник бизнесменът от Етрополе и депутат Емил Димитров, смятан за близък до другия вицепремиер Цветан Цветанов. Въпросът му е бил по повод мнението на Дянков, че "един министър-председател, министър на финансите, министър на екологията, който и да е министър, има доста повече отговорности от средния депутат".

Откровеността на Димитров отпушила лавина от нападки към Дянков, който всъщност отишъл да се извини на депутатите. Той така и не успял да им представи кандидата си за шеф на НОИ, защото го посрещнал депутатски отпор, че "групата има свое предложение - Светлана Ангелова". Първи името й споменал депутатът от Ямбол Светослав Тончев, защитил го Пламен Нунев, близък до Цветанов, а накрая Емил Димитров поискал групата да гласува кандидатурата на Ангелова.

Някои не участвали в гласуването, другите я подкрепили. Ден по-късно тя вече си направи отвод, а в сряда тясното партийно ръководство реши да избира поне между три кандидатури след представяне на концепция и даде седмица за предложения. Премиерът Бойко Борисов поискал и зад всяко предложено име да стоят подписи, за да е ясно кой гарантира.

Недоволство породи и друго кадрово решение - на земеделския министър Мирослав Найденов, който в петък назначи за шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Пламен Захариев и за негов заместник Николай Ангелов, които според депутатите са със "съмнителни професионални качества" и минават за близки до НДСВ. Недопустимо е да назначиш рехабилитатор и социален работник да отговарят за въпросите на рибарското съсловие, критикувал депутатът от Бургас Иван Алексиев.

Захариев е бил шеф на Национален център за социална рехабилитация, а Ангелов е бил директор на Агенцията за социално подпомагане, както и зам.-министър в социалното министерство през 2005 г. Чакаме отговор от Мирослав Найденов, защото в избирателните райони хората нас питат, гневят се избраници от Черноморието и дунавските общини.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000050
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031