Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2011 21:35 - ДАНС проверява съветник на Първанов за шпионаж след публикация в Wikileaks
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1306 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 15.07.2011 21:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Държавната агенция "Национална сигурност" извършва по появилата се през Wikileaks информация за това, че бившият шеф на Генералния щаб на армията и настоящ началник на кабинета на президента Никола Колев е дал тайна информация на американското посолство в София. 

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от "Атака" Павел Шопов.

Премиерът уточни, че ДАНС няма разследващи функции, но при наличие на данни, които да потвърдят изнесеното в Wikileaks, те ще бъдат предадени на прокуратурата.

На 15 юни стана ясно, че ген. Никола Колев е предоставил в началото на 2003 г. неогласен доклад за корупция във военното министерство , който е бил изпратен на висши военни и на президента. 

Павел Шопов заяви, че е удовлетворен от чутото от премиера, тъй като в случая не са важни подробностите, а фактът, че се извършва проверка по твърдението.

Преди месец в сайта "Биволъ" бе публикувана дипломатическа грама на американското посолство в България, изтекла през Wikileaks. Според документа в качеството си на началник на Генералния щаб на Българската армия Никола Колев в началото на 2003 г. е информирал американците за таен доклад за корупция в Министерството на отбраната, който е бил даден на висши военни и на президента.

От ДАНС потвърдиха лаконично пред Mediapool, че става дума за този случай. Категорично отказаха обаче да коментират дали агенцията проверява информациите в други грами на американското посолство за тъмното минало на премиера Бойко Борисов, за различни политици, за бившия главен прокурор Никола Филчев и наследника му Борис Велчев, които също бяха изнесени от Wikileaks.

"Абсолютно не съобщаваме какви проверки правим, нито кой ни е подал сигнала, нито какви резултати сме постигнали. Докладваме всичко на прокуратурата, а и премиерът Бойко Борисов, ако желае, би могъл да изнесе тази информация, но ние – изключено", добавиха от ДАНС, с уточнението, че "редица закони" им забраняват да правят изявления пред медиите.

В грамата с информацията за Никола Колев е на зам.-посланика на САЩ в София Родерик Мур, озаглавена "Квадратурата на адвокатския кръг - атакувани са водещи фигури от управляващата партия", се разказва още за скандала, провокиран от аферата "Гном", в който бе замесен т. нар. "адвокатски кръг" около бившия премиер Симеон Сакскобургготски – бившите шеф на парламента Огнян Герджиков, лидерът на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов, вътрешният министър Георги Петканов, воененният министър Николай Свинаров, както и тогавашният главен прокурор Филчев.

Не е ясно обаче дали службите ще проявят същия интерес и към достоверността на грамите от американското посолство, в които имаше данни за "тъмното минало" на премиера Борисов, за това как прокуратурата е действала като "терористична организация" по времето на Филчев, за опити на наследника му Борис Велчев да "договори" със съда повече осъдителни присъди срещу организираната престъпност, както и за твърденията, че зад проекта АЕЦ "Белене" стоят корупционни кръгове около лидера на ДПС Ахмед Доган.




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - pipinana
15.07.2011 21:41
ajdeeeee....vse se izpuskat
цитирай
2. анонимен - pazsledvat Nikola Kolev
17.06.2012 19:11
sa6tite podlogi i bokluci no sega se klanjat drugimu.Re6enieto na problema e 100% 4istka-
ne trjabva da ostane ni6to zarazno.Trjabva da se otrege glavata ot krasta.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995362
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031