Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2011 20:57 - Проектозаконът за военното разузнаване отива за междуведомствено съгласуване
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 510 Коментари: 0 Гласове:
1 Съветът по отбрана разгледа във вторник проектозакона за военното разузнаване, който предстои да бъде внесен за междуведомствено съгласуване. Документът е изготвен от екипа на военния министър Аню Ангелов и има за цел да регламентира дейността на служба "Военна информация", което до момента става едва с няколко члена в закона за отбраната.

Все още обаче остава неясно каква е визията на ГЕРБ за разузнаването. Създаването на единна разузнавателна общност е залегнало като цел в Стратегията за национална сигурност, приета тази година, но не е ясно как ще бъде постигната. Има варианти цивилното разузнаване – НРС, което е към президента, и военното да бъдат обединени в една структура към Министерския съвет или да имат единен център, който да ги координира. В началото на юли ГЕРБ отхвърли законопроекта на Синята коалиция за създаване на Държавна агенция “Разузнаване”.

Според Аню Ангелов законът за военното разузнаване трябва да влезе в сила от началото на 2012 година и върху него да се стъпи за създаването на единната разузнавателна служба.

Военните разузнавачи по закон ще вербуват агенти

Според проектозакона основните задачи на военното разузнаване ще бъдат да осъществява непрекъснато наблюдение и да предупреждава за заплахите и рисковете за националната сигурност, да разузнава в районите зад граница, в които участват български военни контингенти и други.

Службата ще привлича за сътрудници български граждани при доброволно съгласие и граждани на други държави за агенти.

Ще осъществява мерки за скриване на кадровия си състав и организацията на дейността си чрез използване на собствени прикрития и на прикрития във ведомства, организации и други юридически лица.

Служителите на службата при изпълнение на служебните си задължения могат да заемат и длъжности за прикритие.

Освен това службата ще разработва и произвежда специална техника и ще използва собствени шифри.

Според закона службата ще сключва договори с юридически и физически лица за услуги и доставки, свързани с дейността на Службата в съответствие със Закона за обществените поръчки и Закона за защита на класифицираната информация.

Наскоро проверка на Инспектората на МО във военното разузнаване установи нарушения на финансовата и бюджетната дисциплина и при възлагането на обществените поръчки. Проверката бе назначена от Аню Ангелов, след смяната на шефа на службата.

Шефът на военното разузнаване ще може да бъде и цивилен

Според проектозакона директорът на службата ще може да бъде и цивилен. Така на практика ще се бетонира сегашното й управление.

Аню Ангелов назначи за временно изпълняващ длъжността Веселин Иванов, след като президентът отказа да се съобрази с неговите предложения за директор на службата и да подпише указ.

Според проектозакона службата ще се ръководи от министъра на отбраната, а пълен достъп до информация ще имат президентът, председателят на НС, премиерът и министърът.
Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13216014
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Юни, 2024  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930