Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2011 20:59 - Wikileaks: Най-печално известният гангстер на България е Васил Божков-Черепа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1541 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 19.07.2011 21:03


 "Най-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа". Това пише през 2009 година временно изпълняващият длъжността посланик в България Джон Ордуик в дипломатическа грама, озаглавена: "Най-търсените престъпници в България – Черепа, Баретата, Пилето и Пръча". Материалът е публикуван в сайта bivol.bg.

Впоследствие този материал от София получава "много висока оценка" от Вашингтон заради качеството на информацията, а отговорът до американската мисия в България носи подписа на самата Хилъри Клинтън.

Американският списък с "най-търсените" е написан малко след идването на ГЕРБ на власт и не е огласяван в цялост до момента. Част от грамата, посветена на Тодор Батков, бе цитирана в публикация във вестник "Монд".

Мафията си има държава

В своя увод Джон Ордуей започва с цитат на "широкоразпространена българска поговорка – "всички държави си имат мафия, но в България мафията си има държава". "Престъпни босове или "мутри", които са по-познати с цветистите си прякори, често могат да се видят из София, каращи бясно черните си БМВ-та и джипове - Мерцедеси, следвани от група телохранители", описва ситуацията от българската столица дипломатът.

Той пише, че българската организирана престъпност е особено активна в международното пране на пари, в трафика на наркотици и трафика на хора, във фалшификациите и поръчковите убийства. Ордуей напомня, че от 134 такива убийства, които посолството следи от 1993 г. насам, 73% не са стигнали по-далеч от полицейското разследване.

"Мащабите на дълбоко окопаната организирана престъпност, действаща в България, представляват огромно предизвикателство за новото правителство, което се стреми да прилага върховенството на закона", казва дипломатът.

Според него "българските мафиотски босове, които са по-известни с прякорите си – Черепа, Големия Маргин и Баретата, се смятаха за недосегаеми при предишните правителства". Той обяснява, че предаването им на правосъдието би било съществена победа за новото правителство и демонстрация, както пред скептичната Европейска комисия, така и пред българското общество, която би означавала, че дните на безнаказаност са минало.

"Следващият по-долу списък на лицата от организираната престъпност в никакъв случай не е пълен, но представя някои от най-известните фигури, при които повдигането на обвинения и осъждането им, ще означават съществена крачка напред за българското правителство и ще ни приближат до деня, когато мафиоти като Пилето няма повече да "бъдат отглеждани в естествена среда", се казва в доклада.

Черепа

Най-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа, заявява Джон Ордуей. Той припомня, че Божков основа първата си компания през 1990 г., преди да създаде настоящия си бизнес в лицето на "Нове холдинг", който включва над 30 компании и филиали.

Богатството на Божков се изчислява на 1.5 милиарда щатски долара – той е един от най-богатите хора в България и почти успя да влезе в списъка на 50-те най-богати източноевропейци за 2008 г., се казва в грамата

Американците смятат, че в момента Божков бавно напуска бизнеса с организираната престъпност и основно притежава казина, хотели и медии. "Но, както се твърди, все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства", пише в грамата.

Братята Маргини

По техен адрес се казва, че Красимир "Големия Маргин" Маринов и по-малкият му брат Николай "Малкия Маргин" Маринов ръководят известна престъпна групировка, позната като Интергруп (бившата СИК), чиито незаконни действия включват трафик на наркотици (особено хероин), финансови измами, кражби на коли, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.

Припомня се, че съдебното дело срещу тях е отлагано поне 4 пъти и "стана символ на неспособността на българските съдилища да раздават бързо правосъдие". "И, благодарение на пропуск в законодателството, изискващ физическото присъствие на всички обвиняеми и адвокати, които винаги са прекалено болни, за да се явят в съдебна зала, братята бяха пуснати под гаранция през декември 2007 г. и все още са на свобода", пише в грамата.

Братята Маргини към днешна дата са оправдани на две инстанции по обвиненията за поръчителство на тройно убийство.

Братята Галеви

Джон Ордуей смята, че Пламен Галев и Ангел Христов са станали център на внимание през 2008 г. след разкритията, че тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков се е срещнал с тях.

По-късно двойката беше арестувана по обвинения в измъчване, изнудване, насилствено присвояване и търговия с наркотици, но беше освободена и им беше даден временен имунитет, за да се кандидатират за депутати на парламентарните избори на 5 юли, пише в грамата.

"Въпреки, че двамата загубиха и изборите и имунитета си, градският прокурор на София Николай Кокинов тихичко съобщи, че са пуснати под гаранция. В средата на юли Върховният апелативен съд на България също присъди, че делото трябва да се гледа в Кюстендилския районен съд вместо в София, което всъщност позволи те да бъдат съдени в район, където имат значително по-голяма подкрепа, район, в който те на практика царуват през последното десетилетие", се казва в доклада.

Към днешна дата те са осъдени от Софийския апелативен съд на затвор от общо 12 години, след като бяха напълно оправдани от съда в Кюстендил.

Баретата

Много хора считат Иванов за един от най-важните наркобарони и за "мозъка", който стои зад няколко емблематични екзекуции в българския подземен свят, пише Джон Ордуей. Той напомня, че Баретата е обвинен за три убийства на други фигури от престъпния свят.

"Също като братята Маринови (очевидно се има предвид Галеви), Иванов се опита да получи имунитет като кандидат за депутат, но молбата му беше отхвърлена защото обвиненията срещу него бяха внесени преди да реши да се включи в изборната надпревара. Въпреки, че Иванов остава в затвора, не е ясно дали ще бъде осъден", пише посланика.

Руската връзка Борат

Тодор Батков, познат с прякора Борат, български адвокат и бизнесмен, служи за пълномощник и представител на бизнеса и интересите на прочутия руско-израелски бизнесмен Майкъл Черни или още "Михайл Чорни", казва Джон Ордуей.

"Българското правителство обяви Чорни за заплаха за националната сигурност през 2000 г. и му забрани да влиза в страната. Чорни обаче поддържа влиянието си над своите компании – включително футболния клуб Левски, вестник "Стандарт" и хотела "Банкя Палас" – като прехвърли собствеността върху Батков. Батков има здрави политически връзки – през 2008 г. президентът Георги Първанов го награди с най-високото българско отличие – орден "Стара планина" за дейностите му по насърчаване на българската култура, изкуство и спорт", пише дипломатът.

Той напомня, че Батков прави сериозни дарения на благотворителни организации за деца с тежки заболявания, на сираци, на спешното отделение на "Пирогов", на местни университети и за кампанията "Не сте сами".

Пилето и Пръча

Николай Методиев, с прякор Пилето, се смята за един от най-големите контрабандисти на България и е бил съден за това няколко пъти, се казва в грамата като се напомня няколкото му ареста без резултат.

"Методиев беше отново арестуван през 2003 г. за опит да уговори със служители на митницата да му се позволи да внесе нелегални китайски стоки, оценени на 3.5 милиона щатски долара. Вместо поисканата от прокурора присъда 7 години затвор, той беше глобен със 700 лева (525 щатски долара) за заплахи срещу представители на държавата", пише Ордуей.

За Йордан Тонов – Пръча се казва, че е арестуван през октомври 2008 г. с още 13 души по обвинения в организирана престъпност, трафик на наркотици, трафик на хора и изнудване.

"Тонов е близък съдружник на наскоро осъдения наркобарон от Бургас – Димитър Желязков с прякор Митьо Очите и се смята, че е водач на престъпна група, контролираща трафика на наркотици и проституцията в югозападна България. Десет от съучастниците на Тонов се признаха за виновни и получиха намалени присъди от по-малко от 5 години, докато Тонов избра да си пробва късмета с българския съд", пише Ордуей до Вашингтон.

Малко заловени големи риби

Управляващата центристка партия ГЕРБ, рекламираща водача си Бойко Борисов като човек с твърда ръка и с полицейски опит, дойде на власт с убедителна победа през миналия юли заради обещанията да се справи с корупцията и да се бори с организираната престъпност, казва Ордуей в доклада си.

Според него правителството на ГЕРБ сега трябва да покаже политическа воля и да приеме предизвикателството. "Осъдителната присъда на "Очите" от 25-ти август и тези на двама "бизнесмени" от Варна по обвинения в пране на пари и престъпни връзки са начало, но Европейската комисия подчерта, че годините затвор не са достатъчни и са заловени много малко от "големите риби", коментира той.

"Проблемът на България с организираната престъпност не може да се реши за една нощ, но успешното обвинение и присъда, дори само в едно от тези дела, ще бъдат огромна победа за новото правителство, и ще изпратят много ясен и дългоочакван сигнал на българското общество", завършва посланикът.

Още по темата - ТУК




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. mt46 - За Черепа - добре...
19.07.2011 21:53
Но още нищо не се знае за... Мозъка... :))
цитирай
2. hatanasov - Череп...
20.07.2011 23:30
с 2/две/ висши по математика?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030028
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930