Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2011 13:28 - Отменят лотарията "Зелена карта"?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1315 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 22.07.2011 16:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Лоша новина за кандидат-емигрантите за Америка. Конгресът на Съединените щати е на път да отмени лотарията за така наречените "зелени" карти, които дават право на престой и работа в Страната на неограничените възможности. Миналата година близо 15 милиона души са подали документи за участие при 55 000 места, съобщи btv.

Намеренията за отмяна на програмата "Зелена карта" за момента са само проект. Предложението за приемането на новия закон беше одобрено от правната комисия на долната камара на американския Конгрес. Идеята идва от опозиционната Републиканска партия. Аргументите са проблемите около организацията на тазгодишното теглене на лотарията. Освен това републиканците смятат, че тя дава възможност на терористи да живеят в Съединените щати. Депутатите от Демократичната партия на президента Барак Обама обаче са против мярката.

След миналогодишните средносрочни избори Републиканците отнеха мнозинството на Демократите в долната камара на Конгреса и ще успеят да прокарат закона. Той обаче може да бъде спрян в Сената, където  балансът на силите е в полза на администрацията на Обама.

Скандалът с лотарията възникна след като резултатите от лотарията тази година бяха анулирани заради открит компютърен проблем.



По същата тема пише и в. Дневник.

Правната комисия на американския Конгрес одобри в сряда проектозакон, който предвижда елиминирането на лотарията за зелени карти, се казва в прессъобщение на комисията.

Според информацията Програмата за разнообразие при визите, по-известна като лотарията за зелени карти, е "пълна с измами и отворена врата за терористи".

Проектозаконът, предложен от републиканеца и председател на комисията Боб Гуудлет, беше приет с 19 гласа "за" и 11 "против". Одобреният текст сега подлежи на гласуване в Конгреса. Това е третият опит на републиканеца да премахне програмата след два неуспеха през 2007 г. и 2009 г.

Основният аргумент на конгресмените е, че лотарията представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, тъй като случайният принцип на получаване на зелени карти давал възможност на терористи да пристигнат на територията на страната.

"За тези, които искат да ни наранят, е лесно да се включат в този статистически хазарт без да губят нищо", заяви Гуудлет. "Нашата имиграционна политика трябва да се основава най-вече на нашите национални интереси, сигурност и икономика и не отчасти на случайна система без даже минимални проверки."

Конгресмените демократи, които гласуваха против проектозакона, изтъкнаха, че по този начин реално се спира легалната имиграция от Африка и се намалява общия брой визи за имигранти, допълва "Уошингтън Пост".

Програмата за зелените карти е одобрена през 1990 г. и е въведена през 1995 г. Нейната цел е да предостави до 50 000 визи годишно на граждани на страни с ниски нива на имиграция към САЩ, като досега са издадени над 785 000 зелени карти. Страните от Африка и Източна Европа се ползват с предимство, като от тях идват общо над 80% от одобрените кандидати.

Сред най-честите измами, свързани с програмата, е изпращане на фалшиви електронни съобщения за спечелена зелена карта, с които се иска да се плати "такса" за получаването на визата.

Компютърен гаф наложи повторно теглене тази година

Държавният департамент публикува миналия петък резултатите от новото теглене на лотарията за зелени карти, с които ще се сдобият 55 000 чужденци, след като при първото теглене се появи грешка, поради която първите подали документи бяха избрани неправомерно. Властите отмениха резултатите. Новото теглене разочарова около 22 000 души, на които Държавният департамент първоначално съобщи, че печелят визи, а впоследствие обясни, че няма да получат документи за постоянно пребиваване.

Целта на лотарията е да даде силно желаните зелени карти на чужденци от държави, от които рядко пристигат имигранти в САЩ. В новия кръг бяха изтеглени 100 000 души от общо 15 млн. кандидати. Те трябва да преминат през следващите няколко етапа на подбор, като предоставят документи за самоличност, преминат през проучване на миналото си и през интервю с американски консули. След пресяването зелени карти ще получат 55 000 души.


Тагове:   зелена карта,   САЩ,   лотария,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. zaw12929 - Ако възможностите са вече огран...
21.07.2011 17:02
Ако възможностите са вече ограничени... как да продължава... 13 трилиона дълг...Дано Китайците да им дадат заем...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035164
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930