Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2011 15:04 - Масовият убиец от Норвегия е "християнски фундаменталист"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 796 Коментари: 0 Гласове:
1



32-годишният Андерш Беринг Брейвик, който според норвежките медии е убиецът на над 80 младежи на остров Ютьоя, е "християнски фундаменталист".


image



Това определение даде за него полицията, която подозира, че същият човек стои зад бомбения атентат около два часа по-рано в петък, убил поне 7 души и причинил огромни щети в правителствения квартал в центъра на столицата Осло.

По неокончателни официални данни избитите с автоматична стрелба младежи са 84, с което броят на загиналите е общо 91.

Андерш Беринг Брейвик бе задържан от командоси на острова и днес бе обвинен официално за двете престъпления. Полицията продължава да изяснява какви са били мотивите му.

Според норвежките медии той е с консервативни християнски възгледи, масон, последовател на десни радикални организации и вероятно притежава още оръжие. "Асошиейтед прес" посочва, че на негово име били регистрирани пистолет "Глок", пушка и карабина.

Негови съседи казват, че няколко пъти са го виждали да носи "нещо като военна униформа".

Според в."Афтенпостен" полицията не е имала преди някаква информация за Андерш. Изданието допълва, че той се самопределял като "националист" и в интернет форуми се изказвал остро срещу исляма.

В."Дагбладе" посочва, че той е регистриран на адреса на майка си в Осло, но неотдавна се е преместил в друг квартал на столицата. Известно време той е живял на една улица с известни политици, допълва изданието.

През пролетта на 2009г Андерш регистрира фирма за отглеждане на плодове и зеленчуци и сега следствието проверява дали по този начин той не е имал достъп до съставни елементи за експлозиви, за какъвто обикновено се смята изкуственият тор.

След това той регистрира още няколко фирми, но всичките скоро закъсват и отчитат загуби, макар и не големи. Една от тях е предлагала продажби по интернет, друга е щяла да се занимава с внос на стоки.

Андерш е член на масонска ложа и има трета степен в 10-степенната масонска йерархия.

В страницата си във "Фейсбук" той посочва като любими книги "1984" на Джордж Оруел и "Процесът" на Франц Кафка.

В "Туитър" профила си на 17 юли той пуска само едно съобщение, перифразиран израз на Джон Стюарт Мил: "Един човек с вяра е равен по сила на 100 000, които само си гледат интереса".

"В сравнение с другите страни, не бих казал, че имаме голям проблем с десния екстремизъм в Норвегия. Но имаме някои групировки, които сме проследявали в миналото и полицията знае за съществуването им", заяви премиерът Йенс Столтенберг.

По думите му нападателят е превърнал в ад едно райско кътче за младите хора.

"Лично познавам много от хората, които изгубиха живота си там, познавам и техните родители. И, което боли още повече, е, че това място, където ходя всяко лято от 1979г. насам, и където съм преживявал радост, отдаденост и сигурност, беше ударено с брутална сила - един младежки рай бе превърнат в ад."

"Съзнанието не може да го приеме, това е кошмар. Кошмар не само за убитите младежи и техните близки, но и за оцелелите и техните роднини. Завинаги е променен животът на всеки, който е бил там. Млади хора са преживели това, през което никой не бива да преминава - страх, кръв и смърт."

Норвежката агенция NTB определя случилото се като "най-голямото престъпление от омраза".

Един от оцелелите на острова разказва, че облеченият с полицейска синя блуза и отличителни знаци Андерш поискал да говори пред събралите се по повод новините, които те получавали за атентата в Осло. След това извадил автомат и открил безразборна стрелба.

Настъпила паника и много от младежите хукнали да се крият в горичката, да се катерят по дърветата или да скачат във водата. Той системно ги преследвал един по един и ги убивал.

Кошмарът продължил повече от час, като нападателят често крещял "Всички ще умрете, ще ви избия всичките!".



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997677
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031