Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2011 09:47 - ОССЕ пита защо МВР шефът ръководи и предизборния щаб на ГЕРБ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 536 Коментари: 0 Гласове:
2



 Дали съвместяването на длъжността министър на вътрешните работи и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ може да застраши демократичното провеждане на изборите, както и каква би била намесата на ръководеното от Цветан Цветанов МВР в този случай. Това е била една от основните теми на разговорите, водени от представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които бяха на мисия у нас миналата седмица, съобщи вестник "Сега" е понеделник.

До три седмици мисията ще изготви доклад, в който ще каже дали се налага да се увеличи броят на наблюдателите, които ще следят за нарушения при вота на 23 октомври.

Представителите на ОССЕ се интересували и защо в държавните медии кандидатите за вота нямат право за безплатно излъчване на посланията им. По време на среща с правната комисия Искра Фидосова се оправдала, че тъй като има и местни избори, нямало как в националния ефир да се даде думата на всички кандидати за кметове и съветници.

"Можеше поне да се осигури за кандидатите за президент възможност да се обърнат към избирателите си и да кажат основните неща, които могат да направят за тях", обяснил Михаил Миков.

От ОССЕ попитали ГЕРБ дали готвят допълнителни промени в изборния кодекс преди изборите и Фидосова отговорила отрицателно. Представителите на левицата от правната комисия обаче са на мнение, че има нужда от промени, дори само за да се разреши на хората с увреждания да гласуват.

Сега само тези с решение на ТЕЛК могат да се възползват от придружител. Имало въпроси и за изрично записания текст в кодекса, че за валиден ще се признава само вотът със знак "X", защото това може да доведе до тълкуване дали даден глас ще се счита за валиден или не.

В доклада на ОССЕ от 2009 г. имаше препоръки да се гарантира повторното преброяване на бюлетините при спор, но изборният кодекс още повече затвори тази врата и сега преброяване се допуска само в хипотезата, когато е фалшифициран протоколът, обясни Миков.

Искра Фидосова прогони журналистите от срещата на депутатите с представителите на ОССЕ, но не обясни защо засекретява тези разговори, припомня в."Сега"



Тагове:   избори,   ОССЕ,   Цветанов,   ГЕРБ,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030216
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930