Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2011 15:51 - Руските медии: България извива ръцете на Русия чрез "Лукойл"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1162 Коментари: 0 Гласове:
5



 "България диктува условията на "Лукойл", пише онлайн изданието на руското списание "Нефтегаз" в статия за това как "българската митница отнема лиценза за производство на гориво на най-голямата рафинерия на Балканите "Нефтохим", собственост на "Лукойл", пише Дневник онлайн.

Изданието отбелязва, че бургаският завод обслужва не само българския пазар, но и Балканите, САЩ и някои азиатски пазари. Ако "Лукойл" се съгласи с условията на България (монтирането на измервателни уреди - бел. ред.), работата на завода ще бъде възстановена през следващите 2-3 месеца. "Но дори и в този случай загубите на "Лукойл" ще бъдат колосални – мощността на завода е 142 хиляди барела дневно".

Изданието посочва, че в завода смятат сроковете, поставени от митническите власти, за неизпълними, тъй като заради сложността на уредите те ще могат да бъдат монтирани едва към края на годината.

"Нефтегаз": Строгостта на българската митница не е случайна
Според "Нефтегаз" строгостта на българската митница не е случайна. Изданието смята, че тя се дължи на задълбочаващите се проблеми около строителството на българска АЕЦ с руски инвестиции. "На фона на тази ситуация България вече заяви намерението си да диверсифицира доставките на петрол и газ, като намали обемите от Русия".

"България нанесе удар по Русия чрез "Лукойл", пише руската информационна агенция "Новий регион".

Проблемите на "Лукойл" не са случайни, коментира изданието и отбелязва, че кампанията по изтласкване на руската компания от Балканския полуостров се засилва.

"Новий регион": Курсът на изтласкване на Русия от Балканския полуостров получи развитие
Като пореден етап в кампанията срещу Русия агенция "Новий регион" посочва разгръщащата се през последните днисъдебна битка между София и Москва относно проекта АЕЦ "Белене".

В същото време в средата на юли стана ясно, че България възнамерява да намали четирикратно вноса на руски газ, отказвайки се до две-три години от дългосрочните договори с "Газпром". В резултат на това руският газов гигант може да загуби още един потребител в Европа, след като неотдавна Хърватия се отказа от руския газ, посочва "Новий регион".

Засега България остава в друг голям руски проект на Балканите - "Южен поток", след като този за петролопровода Бургас-Алекснадруполис е замразен, но преговорите за него все още не са приключили, отбелязва руската агенция. Един от главните въпроси е намаляването на цените на руския газ за София, пише "Новий регион".

Изданието цитира експерти, според които зад противопоставянето между двете страни стоят опитите на геополитически противници на Русия да изтласкат Москва от Балканския полуостров, което в общи линии се получава.

"Правителството на настоящия премиер на България Бойко Борисов активно провежда курс на отказване от руските проекти. Още след назначаването на кабинета на министрите премиерът заяви, че страната трябва да преразгледа всички договори, сключени с Русия. През юли 2009 г. Борисов се застъпи за проекта за газопровод "Набуко" и фактически призова да бъдат замразени преговорите по енергийните проекти с Русия."

"РБК Дейли" отбелязва: "Проблемите на Лукойл в България започнаха". Изданието цитира експерти, според които конфликтът ще доведе до загуби в размер 16-17 млн. долара на ден или 7% от дневните продажби на петролни продукти на руската компания.

Руски експерт пред "РБК Дейли": Конфликтът вероятно има политически елемент
Изданието отбелязва, че в "Лукойл" са били неприятно изненадани от действията на българското правителство, тъй като са смятали, че са постигнали договореност за отсрочка за монтиране на измервателните уреди до края на годината.

Според РБК "Дейли" руската компания се надява в следващите няколко дни да бъде намерен компромис.

Изданието цитира анализатора от финансовата компания БКС Андрей Полищук, според когото конфликтът вероятно има политически елемент. "Спирането на най-голямото предприятие не е изгодно за България, но вероятно властите са решили да постигнат своите изисквания в ущърб на икономическата целесъобразност", смята експертът.



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001296
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031