Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2011 19:02 - Държавата готви разблокиране на резерва от самолетно гориво
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1118 Коментари: 0 Гласове:
2



Министерството на икономиката и енергетиката подготвя проекторешение на правителството за отпускане на количества керосин от държавния резерв. Това заяви министър Трайчо Трайков пред журналисти, като уточни, че се надява решението на кабинета за това да е факт до края на деня, съобщи Дневник онлайн.

Изявлението на министъра на икономиката идва няколко часа, след като министър Дянков за пореден път увери, че няма нужда от разблокиране на запасите.

Количествата авиационно гориво от резерва ще бъдат разблокирани, тъй като летищата в страната имат запаси за още няколко дни. Трайков добави, че в резерва има керосин, който ще стигне за 68 дни. Той се надява летищата да получат от запасите още в началото на идната седмица.

Министърът добави, че авиационното гориво в резерва всъщност се съхранява в складове на "Лукойл". На хартия количествата ги има, надявам се и физически да са там, каза той.

От държавната компания "Летище София", която е оператор на столичната аерогара, днес обявиха, че ще търсят други доставчици на гориво. Това ще стане при спиране на доставките от компанията "Лукойл Авиейшън", която обслужва почти всички самолети, излитащи от летището. От "Летище София" добавиха, че те поддържат минимални запаси от гориво за бедстващи самолети, правителствения авиоотряд и някои чартърни компании. В случай на извънредни обстоятелства авиокомпаниите могат да зареждат по-големи количества гориво от аерогарата, от която са излетели, преди да кацнат в София.
Вчера от държавния резерв обясниха, че за разблокиране на запасите трябва разрешение от Европейската комисия. Днес Трайков каза, че имало и други законови възможности за отпускане на резервните количества, при положение че те са малки, но не обясни какво има предвид.

Министърът каза, че на пазара с останалите продукти, произвеждани от "Лукойл", за момента няма проблем. Няма криза, има работна група, която следи положението, обясни Трайков. Той добави, че заедно с агенция "Митници" ще следят какви горива се внасят в страната и ако количествата не са достатъчни, и останалите горива ще бъдат компенсирани от резерва.

Предстои да видим доколко функционира пазарът и доколко голяма е била ролята на "Лукойл" на него. Досега от компанията винаги са твърдели, че нямат господстващо положение, добави министър Трайков.

Министър Трайчо Трайков коментира думите на премиера, че казусът с отнетите лицензи на "Лукойл" е тест за министрите. Тестът е доколко в България има действаща пазарна икономика и законите се спазват. Ако се правалим на някой от тези два теста, значи тази държава има по-сериозен проблем от министрите и правителството, смята министърът. Той обаче обясни, че няма съмнения, че държавната власт ще се справи с казуса.

На въпроса какво прави кризисния щаб по казуса, за който говори премиерът Борисов, Трайков обясни, че няма кризисен щаб, защото няма криза.

Министърът пое отговорността за прогнозата, че цената на горивата няма да се повиши. Ако все пак заради спекулации се стигне до поскъпване, каза, че правителството ще попита търговците на какво се дължи то и ще си направи изводите. Разбира се, можем да реагираме и с държавния резерв, обясни Трайчо Трайков.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001237
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031