Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2011 11:52 - ООН: В България се ширят полицейско насилие и дискриминация
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове:
1



 Полицейското насилие, широкото използване на СРС-та, нападките срещу съдебната власт, дискриминацията по пол, етнос и религия. Това са част от нарушенията, които Комитетът по правата на човека към ООН е отбелязал в третия си доклад за България за прилагането на Международния пакт за гражданските и политически права. Документът беше огласен от Българския хелзинкски комитет.

За безнаказаността на униформените и подслушването

България трябва да премахне всички форми на насилие от страна на полицията и лошото третиране на заподозрени по време на акции и да предприеме мерки за ефективно преследване на извършителите и правна защита на жертвите, препоръчва ООН. Отбелязва се, че според сегашния закон полицейските части могат да използват потенциално смъртоносна сила, дори когато това не е абсолютно необходимо.

"Затова държавата трябва спешно да промени законодателството", препоръчва международната организация.

Комитетът по правата на човека е "силно разтревожен" от факта, че редица държавни органи не спазват принципите за независимостта на съдебната власт. От ООН изразяват загриженост и за прекомерното телефонно подслушване и използване на СРС. Според комитета България трябва да гарантира, че следенето на комуникации се използва само като допълнително доказателство в съда.

За малцинствата и жените

Според комитета в България е широко разпространена дискриминацията спрямо ромите, особено при достъпа им до образование, правосъдие, заетост, жилища и търговски начинания. Правната система в това отношение е лишена от обективност и нарушава правата на човека, твърдят експертите на ООН.

България трябва да предприеме мерки за превенция, разследване и санкциониране на престъпления от омраза срещу малцинствата и религиозните общности, най-вече роми и мюсюлмани, препоръчва докладът.

От ООН са разтревожени, че не е прието специфично законодателство за равните възможности между жените и мъжете. В доклада е отбелязано и съжаление за малкия брой случаи на домашно насилие, който стигат до съд и получават наказание. Международната организация препоръчва да се направи мониторинг защо липсва доверие към властите в случаите на домашно насилие.

Комитетът на ООН е загрижен заради насилствени и дискриминационни практики срещу деца и възрастни с увреждания в домовете. /Дневник


Тагове:   българия,   доклад,   ООН,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046993
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930