Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2011 22:48 - Бивш дипломат: Българите и ЕС живеят в два различни свята
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 912 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Все по-ясно става, че ЕС и българите живеят в два различни свята", казва пред Дойче веле в четвъртък по повод последния доклад на ЕК Клаус Шрамайер, който през 90-те години е заместник-посланик на Германия в София.

Липсват присъди по тежки дела, не се спазват нормите, допускат се нередности при назначаването на магистрати, бавят се важни закони, съдиите проявяват пасивност... И още, и още, и още – така Шрамайер обобщава повтарящите се критики на Еврокомисията.

Нови за него са няколко момента. Първо, авторите на доклада този път адресират критиката си по-конкретно, макар и без точни имена. Второ, препоръчва се на София да включи по-активно неправителствени организации и чуждестранни специалисти в борбата срещу престъпността. И трето – докладът осъжда даренията за МВР.

"Документът звучи безпомощно и сякаш безполезно. Все по-ясно става, че ЕС и българите живеят в два различни свята. Евросъюзът вярва в доброто в България и в желанието на българите да си вземат поука. Той вярва, че светът на българите може да се подобри чрез нови закони и нови институции, но забравя балканския манталитет, който от столетия господства по земите между Словения и Гърция. В този манталитет правовата държава просто няма как да се съвмести с клиентелизма", казва Клаус Шрамайер, цитиран от Дойче веле.

Според него светът на Брюксел е свят на перфектните норми, които безкомпромисно се прилагат в практиката и така дават желания ефект. "Българският свят е друг. Там със скърцане на зъби взимат предвид често пъти неудобните изисквания, идващи от различния свят на Запада и – волю-неволю – ги превръщат в писано право. Правят го обаче само, защото столетният опит на чуждото владичество ги е научил, че хартията е търпелива, и че между закона и неговото прилагане има доста път. Законът е "врата у поле". Ето защо тези два свята не могат да се срещнат. Ето защо докладите на ЕК изглеждат като празен ритуал", казва дългогодишният дипломат.

Според него последният доклад на Еврокомисията е двойна плесница: както за българските политици и магистрати (заради липсата не реформи), така и за самия Евросъюз – заради провала на политиката по разширяването, особено сега, когато предстои да влезе и Хърватия.

Шрамайер все пак смята, че докладите не са безполезни, че те и занапред могат да бъдат "трън в петата на българската пасивност" и да укрепват позициите на онези сили вътре в страната, които искрено желаят реформите. Освен това докладите привличат вниманието на чуждестранните инвеститори и фокусират вниманието на Еврокомисията върху важните проблеми преди следващите разширявания.

Бившият дипломат и познавач на български политически живот отправя няколко препоръки към бъдещите доклади. Първо, да се анализират детайлно и с имена скандални закононарушения и да се дава помощ за тяхното наказване. Второ, да се "извадят труповете от гардероба", тоест – най-вече да се постигне напредък в разкриването на стотиците поръчкови убийства.

"Не бива периметърът (както досега) да се стеснява само до наказателно-правните скандали. Брюксел за съжаление обръща твърде малко внимание на гражданско-правните казуси, а в стопанската област в България също се случват стряскащи неща. Наскоро Ахмед Доган например получи индулгенция, след като отрече един очевиден конфликт на интереси и обяви за съвсем законен своя седемцифрен хонорар", добавя германският специалист пред Дойче веле.



Тагове:   България,   ЕС,


Гласувай:
4


Вълнообразно


1. анонимен - абе
04.08.2011 22:55
казват го хората,ама кой иска да го проумее....обвиняват ги в "намеса във вътрешните работи.Глупаците подхващат тази песен и всичко си върви по старому...
цитирай
2. hatanasov - Ние сме си така...
05.08.2011 23:03
още от 9.9.1944 г.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030338
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930